Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

William Alexander Morgan (1928-1961)

 

   Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρόκειται να μεταφέρει στην οθόνη το "The Yankee Comandante", βασισμένο στο άρθρο του Ντέιβιντ Γκραν στον «New Yorker», με επίκεντρο την προσωπικότητα του Ουίλιαμ Αλεξάντερ Μόργκαν, έναν Αμερικανό πολίτη που βοήθησε τον Φιντέλ Κάστρο και τους Κουβανούς αντάρτες να ρίξουν τον αυταρχικό ηγέτη Φουλγκένθιο Μπατίστα από την εξουσία.
    Παρά την αμερικανική του υπηκοότητα, ο Μόργκαν απέκτησε τον τιμητικό τίτλο του «Κομαντάντε» στο πλευρό του Τσε Γκεβάρα. (ήταν μάλιστα ο ένας από τους δυο μόλις ξένους που το πέτυχαν αυτό).
   Τα κίνητρα του παρόλα αυτά αμφισβητούνται. Ο Μόργκαν είχε αντικομμουνιστικές πεποιθήσεις και όταν ερωτείτο σε συντεύξεις σχετικά με τον Κάστρο και τα πιστεύω της νέας κυβέρνησης που προέκυψε μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα, πίστευε ότι η Κούβα θα επέστρεφε σε μια κοινοβουλευτική καπιταλιστική δημοκρατία. Όταν ο Κάστρο άρχισε να αποκαλύπτει την κλίση του προς τον σοσιαλισμό, ο Μόργκαν μαζί με  άλλους συμπολεμιστές του ενοχλήθηκαν έντονα. Ακολούθως συνελήφθηκε κατηγορούμενος ότι ήταν απεσταλμένος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα. Η εκτέλεσή του έγινε στις 11 Μαρτίου 1961.
   Η περίπτωσή του προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ίδιου του Τζέι Έντγκαρ Χούβερ (πανίσχυρου εκείνη την εποχή διοικητή του FBI) που επιχείρησε να καταλάβει ποια τελικά ήταν η θέση του.

http://en.wikipedia.org/wiki/William_Alexander_Morgan
THE YANKEE COMANDANTE (Το άρθρο του Ντέιβιντ Γκραν στον "New Yorker")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN