Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Andy Griffith



   Την περασμένη Παρασκευή, 1η Ιουνίου, ο  Andy Griffith συμπλήρωσε τα 86 του χρόνια.* Οι παλιότεροι ίσως να τον θυμάστε από τον τηλεοπτικό του ρόλο του δαιμόνιου δικηγόρου Μπεν Μάτλοκ. 
   Εκτός από ηθοποιός είναι και σκηνοθέτης, παραγωγός, τραγουδιστής γκόσπελ (βραβευμένος και με Γκράμμυ), αλλά και συγγραφέας.
   Αν και η καριέρα του είναι κατά βάση τηλεοπτική, εν τούτοις έχει παρουσία και στον κινηματογράφο. 
   Αναδείχτηκε έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επική ταινία του σκηνοθέτη Ελία Καζάν , A Face in the Crowd (1957). Στην ταινία υποδύεται ένα "χωριατόπαιδο", το οποίο όμως αποδεικνύεται ότι είναι ένας εκμεταλλευτής και διψασμένος για εξουσία, ένας τυχοδιώκτης καιροσκόπος, που γίνεται τηλεοπτικός παρουσιαστής και χρησιμοποιεί την εκπομπή του ώς μέσο για να αποκτήσει πολιτική δύναμη. Συμπρωταγωνιστούσαν μαζί του οι Patricia Neal, Walter Matthau,Tony Franciosa, και Lee Remick (και γι αυτήν κινηματογραφικό ντεμπούτο όπως και για τον Γκρίφιθ). Η σκηνοθεσία όπως προείπαμε ήταν του Elia Kazan και το σενάριο του Budd Schulberg.






(τρέιλερ της ταινίας)

   Το 1958 συμμετέχει στην κινηματογραφική μεταφορά του τηλεοπτικού σήριαλ No Time for Sergeants, έχοντας μάλιστα τον ίδιο ρόλο όπως και στο σήριαλ. Στο φιλμ συμμετέχει επίσης και ο Don Knotts στο ρόλο του δεκανέα υπεύθυνου για τα τεστ χειρωνακτικών δεξιοτήτων, σημειώνοντας έτσι την αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας ανάμεσα στους δυο άντρες που έληξε με το θάνατο του Knotts το 2006.




(τρέιλερ της ταινίας)

   Την ίδια χρονιά έπαιξε επίσης ένα ναύτης της αμερικανική ακτοφυλακής, στην ταινία μεγάλου μήκους Onionhead, η οποία όμως δεν αποτέλεσε σημαντική ή εμπορική επιτυχία.
   Το 1975 συμπρωταγωνιστεί με τον Τζεφ Μπρίτζες σαν ένας γέρο-καυγατζής ηθοποιός γουέστερν της δεκαετίας του 30 στην κωμωδία Hearts of the West, και το 1985 εμφανίζεται μαζί με τον Tom Berenger σαν ένας ομοφυλόφυλος κακός συνταγματάρχης και μεγαλοκτηνοτρόφος στην παρωδία γουέστερν Rustlers' Rhapsody. Και τα δυο φιλμ απέτυχαν παταγωδώς στο box-office.
   To 1996 εμφανίζεται ως κακός στην κατασκοπευτική παρωδία Spy Hard, όπου πρωταγωνιστούσε ο Leslie Nielsen.
   Το 2001 στο φιλμ Daddy and Them, παίζει τον πατριάρχη μιας δυσλειτουργικής νότιας οικογένειας.
Το 2007 στη ταινία Waitress ερμηνεύει έναν εριστικό ιδιοκτήτη εστιατορίου που όμως αλλάζει  από τον χαρακτήρα της Keri Russell
    Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2009, στην ανεξάρτητη ρομαντική κωμωδία Play The Game, σαν ένας μοναχικός χήρος παππούς ο οποίος ξαναμπαίνει στον κόσμο των ραντεβού μετά από 60 χρόνια. Ο εγγονός του αναλαμβάνει να του δώσει συμβουλές μόνο που τελικά ο μαθητής αποδεικνύεται καλύτερος του δασκάλου. Στην ταινία έπαιξε επίσης και ο Rance Howard, ο πατέρας του σκηνοθέτη  Ρον Χάουαρντ, ο οποίος εμφανιζόταν σε διάφορους υποστηρικτικούς ρόλους στο σώου του Άντυ Γκρίφιθ, αλλά και ο Κλιντ Χάουαρντ, ο νεώτερος αδερφός του σκηνοθέτη, ο οποίος είχε πάλι το ρόλο του Λέον (το παιδί που προσφέρει το παγωτό χωνάκι ή το σάντουιτς με φυστικοβούτυρο) στο "Σώου του Άντυ Γκρίφιθ".

* Ο Άντυ Γκρίφιθ απεβίωσε στις 3/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN