Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ο πρώτος σεναριογράφος για φιλμ νουάρ ήταν Έλληνας



   Ο χαρακτηρισμός του πρώτου σεναριογράφου για φιλμ νουάρ αποδόθηκε από τον σκηνοθέτη Φρανσουά Τρυφώ στον Άλμπερτ Ισαάκ Μπεζερίδη ή Μπαζ (Buzz) (1908-2007), ο οποίος ως σεναριογράφος συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Ραούλ Γουόλς, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Νίκολας Ρέι, ο Ρόμπερτ Όλντριτζ δίνοντάς τους αριστουργηματικά σενάρια: "They drive by night" ("Νυχτερινό δράμα"), "Thieves' highway" ("Άνθρωποι του αίματος"), "On dangerous ground" ("Επικίνδυνο μονοπάτι") , "Kiss me deadly" ("Φίλησέ με μέχρι θανάτου).
   Ο Μπεζερίδης γεννήθηκε στη Σαμψούντα του Εύξεινου Πόντου, μετανάστευσε στην Αμερική και εργάστηκε στις λαχαναγορές της Καλιφόρνια πριν από την είσοδό του στο Χόλιγουντ.
   Οι εμπειρίες του από τη δουλειά του ως οδηγός φορτηγού, η επαφή με τους εργάτες και η διαφθορά αποτέλεσαν το υλικό για το πρώτο του μυθιστόρημα "The Long Haul" το 1938, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1940 με τον τίτλο "They drive by night"("Νυχτερινό δράμα"). Στην Ελλάδα προβλήθηκε επίσης και με τον τίτλο Η φόνισσα. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Τζορτζ Ραφτ και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.
   Παρόλο που ένας ατζέντης της Γουόρνερ είχε πλησιάσει τον Μπεζερίδη ζητώντας του να πουλήσει τα δικαιώματα για το βιβλίο του (το οποίο δεν είχε κάνει ιδιαίτερη επιτυχία), και το οποίο ύστερα από διαπραγματεύσεις ο Μπεζερίδης το πούλησε για 2.000 δολάρια, το βιβλίο είχε γίνει σενάριο πριν ακόμα ο Μπεζερίδης δώσει την άδεια. Τότε ο Τζακ Γουόρνερ του κάνει επταετές συμβόλαιο προκειμένου ο υπάλληλος του να μη μπορεί να τον μηνύσει για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι όμως ξεκίνησε η καριέρα του Μπεζερίδη ως σεναριογράφου. (με μισθό 300 δολάρια την εβδομάδα !!! ).
   Το Juke Girl του 1942, με πρωταγωνιστές την Αν Σέρινταν και τον Ρόναλντ Ρήγκαν αποτελεί την πρώτη ταινία στην οποία ο Μπεζερίδης αναφέρεται στους τίτλους.
   Στα επόμενα χρόνια, μέχρι το 1959, ακολούθησαν τα σενάρια που προαναφέραμε στην αρχή και πολλά άλλα, με το σενάριό του για το Kiss Me Deadly, να θεωρείται ως το πιο διάσημό του, ενώ το φιλμ εθεωρήθηκε ως ένα αριστουργηματικό φιλμ νουάρ, που επηρρέασε σκηνοθέτες στη Γαλλία λίγο μετά την κυκλοφορία του
   Ο Μπαζ είχε καλούς φίλους, τον Ουίλιαμ Φόκνερ, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, τον Ρόμπερτ Μίτσαμ. Δεν συμπάθησε όμως ποτέ του τον κόσμο των στούντιο, και πολύ περισσότερο το Χόλυγουντ. Επέμεινε να λέει ότι το Χόλυγουντ συντρίβει τα ταλέντα.
   Στα χρόνια του μακαρθισμού αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των αριστερών και φιλελεύθερων απόψεών του (χωρίς όμως να είναι ο ίδιος κομμουνιστής). Είχε σχέσεις με την Σίλβια Ρίτσαρντς, επίσης σεναριογράφο και πρώην ερωμένη του σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ η οποία ήταν δηλωμένη κομμουνίστρια. Γι αυτό και καταχωρήθηκε στην "γκρίζα λίστα" όπου εκεί γράφονταν οι φιλικά προσκείμενοι προς τους δημιουργούς του σινεμά που ήταν ήδη καταχωρημένοι στην περιβόητη "μαύρη λίστα". Έτσι επέστρεψε στη λαχαναγορά και τα φορτηγά του. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 γράφει 1-2 σενάρια για την τηλεόραση και μετά τα ίχνη του χάνονται μέχρι το 1999 που τον ανακαλύπτει ο Σπύρος Ταραβήρας.
   Το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Ταραβήρα (στη φωτογραφία πάνω με τον Μπαζ), "Buzz" (2005), που προβάλλεται απόψε στις 22:00 από το κανάλι της Βουλής αποτελεί ένα φόρο τιμής σ' αυτόν τον αφανή εργάτη της βαριάς βιομηχανίας του κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί ως καλύτερη ταινία από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2005, κέρδισε το πρώτο κρατικό βραβείο ποιότητας ως καλύτερο ντοκιμαντέρ και τις εντυπώσεις σε πολλά από τα φεστιβάλ που προβλήθηκε.



trailer από την ταινία "On dangerous ground", όπου ο Μπαζ δεν έγραψε μόνο το σενάριο αλλά έπαιξε κιόλας σ' αυτήν



Η ταινία "Kiss me deadly". Το σενάριο της ταινίας θεωρείται το πιο σπουδαίο και διάσημο σενάριο του Μπεζερίδη




Ντοκιμαντέρ της Fay Efrosini Lellios για τον Μπεζερίδη.


TV Καθημερινή 17-23 Ιουνίου 2012
http://www.movieworld.gr (Φωτεινή Σίμου)
http://mediavox.gr/content/cine/cine-0186.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN