Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Veronica Guerin

   

   Σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 1996, δολοφονείται στα περίχωρα του Δουβλίνου η δημοσιογράφος της Sunday Independent Veronica Guerin. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, γράφοντας κατά διαφόρων μεγαλεμπόρων ναρκωτικών στην εφημερίδα με σκοπό να τους ξεσκεπάσει, λαμβάνοντας όμως έτσι και πολλαπλές απειλές θανάτου.
    Τη συγκεκριμένη μέρα, και ενώ είχε σταματήσει με το αυτοκίνητό της σ' ένα κόκκινο φανάρι στα περίχωρα του Δουβλίνου, την πλησίασαν δυο άντρες που επέβαιναν σε μια μηχανή χωρίς όμως αυτή να τους αντιληφθεί. Την πυροβόλησαν έξι φορές τραυματίζοντάς την θανάσιμα.
   Το όπλο του φόνου δε βρέθηκε. Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν από την δολοφονία της Γκέριν ήταν τεράστιες.  
    Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τότε τις δυνατότητες για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την τιμώρηση των εγκληματιών μέσω νόμων επιβολής φορολογίας. Με τους νόμους αυτούς η κυβέρνηση μπορούσε να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία που ήταν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.
   Ο Τσαρλς Μπόουντεν, ένας από τους δολοφόνους της Γκέριν και από τα μέλη της συμμορίας Γκίλιγκαν, και από τους συλληφθέντες, εξασφάλισε αμνηστία για το φόνο της Γκέριν μπαίνοντας στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και δίνοντας στοιχεία για τα υπόλοιπα μέλης της συμμορίας.
   Η έρευνα που έγινε σχετικά με τη δολοφονία της Γκέριν, οδήγησε σε 150 !!! συλλήψεις και καταδίκες. Κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών και όπλων. τον επόμενο χρόνο, το σχετιζόμενο με ναρκωτικά έγκλημα στην Ιρλανδία εμφάνισε πτώση κατά 50% !!!.
   Η ιστορία της Γκέριν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με την ταινία του 2003, Veronica Guerin.


   Πρωταγωνιστούσε η Κέητ Μπλάνσετ, ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Τζόελ Σουμάχερ. Γυρίστηκε στα μέρη που έγιναν τα γεγονότα. Γκεστ εμφάνιση στην ταινία πραγματοποιεί ο Κόλιν Φάρελ.



τρέιλερ της ταινίας


   Το 2000 είχε γυριστεί η ταινία When the Sky Falls  με πρωταγωνίστρια την Joan Allen για το ίδιο θέμα, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθούν τα πραγματικά ονόματα.




τρέιλερ



http://en.wikipedia.org/wiki/Veronica_Guerin_(film)
http://en.wikipedia.org/wiki/When_the_Sky_Falls






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN