Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα στο Μιχάλη Σουγιούλ



   Συναυλία -αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ πραγματοποιείται στο θέατρο Μπάτμιντον στις 14 Μαϊου. Αυτό ήταν το καλλιτεχνικό όνομα με το οποίο έγινε γνωστός ο σπουδαίος συνθέτης Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου (1906; - 1958).
   Γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Αθήνα το 1920. Το καλλιτεχνικό Σουγιούλ  χρησιμοποιεί από το 1931, οπότε και κάνει περιοδεία στην Ευρώπη ως μέλος αργεντίνικης ορχήστρας. Ήταν συγγενής της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεϊραδάρη, της γνωστής προπολεμικής φωτογράφου "Nelly's".
   "Το όνομά του σημαίνει νερό (σου) και δρόμος (γιουλ).Είναι ένας πηγαίος μελωδικός συνθέτης μουσικής, που τα τραγούδια του ρέουν σαν νερό σε δρόμους που τους περπατάμε μέχρι σήμερα. Έχει γράψει τα περισσότερα διαχρονικά τραγούδια της γενιάς του". Έτσι τον συστήνει στο κοινό ο Μιχάλης Κουμπιός που θα έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας.
    Πολλά γνωστά τραγούδια όπως "Αστα τα μαλλάκια σου", "Άλα άνοιξε και άλλη μπουκάλα",  "Και ο μήνας έχει εννιά", "Το τραμ το τελευταίο", "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά" και πολλά άλλα.
   Έγραφε με πάρα πολλούς τρόπους, σε διαφορετικά είδη μουσικής, από παραδοσιακούς ρυθμούς μέχρι ρεμπέτικα με ψευδώνυμο, χασάπικα, ζειμπέκικα, ως λάτιν φόρμες, τανγκό, βαλς, ρομάντζες και άλλα ελαφρά τραγούδια.
   Ήταν πολυγραφότατος, έγραψε περί τα 750 τραγούδια, μουσική για δέκα κινηματογραφικές ταινίες και 50 θεατρικές επιθεωρήσεις, σε όλα τα στυλ και σχεδόν πάντα με μεγάλη εμπορική επιτυχία.
   Ανάμεσα στις ταινίες για τις οποίες έγραψε μουσική έχουμε τις:


  •   Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν (1951)



Το τραγούδι "Θα γυρίσει κι ο τροχός" των Μ. Σουγιούλ και Α. Σακελλάριου που ακούγεται στην ταινία. Ο Φώτης Πολυμέρης ντουμπλάρει τον Αλέκο Αλεξανδράκη.



  • Ένα βότσαλο στη λίμνη (1952), με το μοναδικό ζευγάρι των Βασίλη Λογοθετίδη και Ίλιας Λιβυκού 
Άλα άνοιξε κι άλλη μπουκάλα  (Άλλο ένα τραγούδι σε μουσική Μιχάλη Σουγιούλ και στίχους Αλέκου Σακελλάριου, που ακούγεται στην ταινία, τραγούδι Δημήτρης Σκούταρης)


  •   Σάντα Τσικίτα (1953), ξανά με τους Βασίλη Λογοθετίδη και Ίλια Λιβυκού

Άρχισαν τα όργανα (Άλλο ένα τραγούδι σε μουσική Μιχάλη Σουγιούλ και στίχους Αλέκου Σακελλάριου, που ακούγεται στην ταινία, τραγούδι Τώνης Μαρούδας)


  •  Το σωφεράκι (1953), Μίμης Φωτόπουλος, Σμαρούλα Γιούλη, Νίκος Ρίζος, Σπεράντζα Βρανά



Ακούγεται ο Μανώλης Χιώτης να τραγουδά το "Σβήστε με από τον χάρτη" των Μιχάλη Σουγιούλ και Γιώργου Γιαννακόπουλου


  •  Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954) με τους Βύρωνα Πάλλη και Ντίνο Ηλιόπουλο (σχετικά  στην ανάρτηση περί πολιτικής, πολιτικών, εκλογών και ελληνικού κινηματογράφου).

  • Γλέντι λεφτά και αγάπη (1955) Βασίλης Αυλωνίτης, Σπεράντζα Βρανά, Νίκος Ρίζος, Σμαρούλα Γιούλη

  •  Δουλειές με φούντες (1959) Νίκος Σταυρίδης και Αλέκα Στρατηγού

  •   Στουρνάρα 288 (1959)


"Αχ να γύριζαν τα χρόνια τα παλιά" στίχοι Μίμης Τραϊφόρος, μουσική Μιχάλης Σουγιούλ, τραγούδι Σοφία Βέμπο (μεταξύ 40-42 λεπτά)



Πηγές: 
1) Δέσποινα Σαββοπούλου, "Ελεύθερος Τύπος" 30-04-2012
2) 90lepta.com

Μιχάλης Σουγιούλ (βιογραφία)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN