Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Πολιτική, πολιτικοί, εκλογές και ελληνικός κινηματογράφος


   Η ώρα των εκλογών πλησιάζει λοιπόν.  Για άλλη μια φορά (και τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ), έχουμε ένα σωρό κόμματα (αλλά και απο-κόμματα) που διεκδικούν τη ψήφο μας, και ένα σωρό "σωτήρες" που υπόσχονται να λύσουν όλα τα προβλήματά μας, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τριετία.
   Αν και μπορεί να έχει εξεταστεί στο παρελθόν, ας δούμε την αντιμετώπιση του θέματος της ανάρτησης από τον ελληνικό κινηματογράφο.
   
   Θα ξεκινήσουμε ίσως με την πιο χαρακτηριστική όλων, το "Υπάρχει και φιλότιμο" (1965), με τον μοναδικό Λάμπρο Κωνσταντάρα, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του υπουργού Μαυρογυαλούρου. Στην ταινία, ο υπουργός Μαυρογυαλούρος μεταβαίνει στην Πλατανιά, χωριό της εκλογικής του περιφέρειας, για τα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου. Λόγω όμως ενός τροχαίου ατυχήματος, αναγκάζεται να σταματήσει  στο γειτονικό χωριό του Άγριου, όπου πληροφορείται για τις απάτες των συνεργατών του. Και τελικά παραιτείται από την πολιτική, αποφασισμένος να βάλει τους κλέφτες φυλακή αλλά και να βάλει σε τάξη το σπίτι του.  Μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, πρωταγωνιστούσαν επίσης ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και ο Ανδρέας Ντούζος (τα δυο "λαμόγια" συνεργάτες του), η Νίκη Λινάρδου, (η κόρη του υπουργού), η Μέλπω Ζαρόκωστα (σύζυγος του υπουργού), ο Γιώργος Γαβρηιλίδης, (ο "αφελής" συνάδελφος υπουργός) κ.α.




(όλη η ταινία "Υπάρχει και Φιλότιμο")


         Συνεχίζουμε με το "Τζένη Τζένη" (1965), με πρωταγωνίστρια την Τζενη Καρέζη. Μαζί της πρωταγωνιστούσαν οι Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντάρας (οι δυό τους για άλλη μια φορά μαζί), Ελένη Ζαφειρίου κ.α.
   Η κόρη ενός νησιώτη κομματάρχη, παντρεύεται τον ανιψιό του τοπικού εφοπλιστή, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής.




(ολόκληρη η ταινία)

   Η ανεπανάληπτη Ρένα Βλαχοπούλου στην "Βουλευτίνα" (1966), στο ρόλο της Ρένας Βαρλάμου, κάνει ότι μπορεί προκειμένου ο αρραβωνιαστικός της ο Περικλής Αράπης να εκλεγεί βουλευτής, μια που από αυτό εξαρτάται το αν θα γίνει ο γάμος τους. Αυτός όμως αποτυγχάνει επανειλημμένα, μέχρι που στο τέλος παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει την πολιτική.
   Από ένα μάλλον καπρίτσιο της τύχης, γίνεται τελικά η Ρένα βουλευτίνα και τα πράγματα έτσι αλλάζουν...
   Μαζί με τη Ρένα Βλαχοπούλου, ο Σταύρος Ξενίδης στο ρόλο του πολιτευτή και μνηστήρα της Ρένας, ο Νίκος Ρίζος, η Νίτσα Μαρούδα, ο Αλέκος Τζαννετάκος κ.α.




όλη η ταινία " Η βουλευτίνα"

   Ο Βύρωνας Πάλλης, έπαιξε τον Θανασάκη Γκοβότσο στην ταινία του 1954, "Θανασάκης ο πολιτευόμενος", ο οποίος στην μανία του να εκλεγεί έτρωγε το βιος του κουνιάδου του Μελέτη Καπλάνη (Ντίνος Ηλιόπουλος), μέχρι που τελικά "πείθεται" να εγκαταλείψει την προσπάθεια.


(η ταινία)


Θανασάκης ο πολιτευόμενος ( άλλος σύνδεσμος για την ταινία)


   Στην ταινία του 1961 "Ζητείται ψεύτης", ο βουλευτής Φερέκης (Παντελής Ζερβός), ζητάει ένα ιδιαίτερο, που θα χειρίζεται τις υποθέσεις του (αλλά και τους ψηφοφόρους του) λέγοντας ψέμματα. Την θέση καταλαμβάνει ο Θεόδωρος  Πάρλας ή Ψευτοθόδωρος (Ντίνος Ηλιόπουλος). Μόνο που από τα πολλά ψέμματα που λέει ο ιδιαίτερος τα πράγματα μπερδεύονται πολύ...




   
  Να αναφέρουμε επίσης  τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο ως βουλευτή Καράτζοβα στον "Κύριο Πτέραρχο" (1963)  και τον Απόστολο Αβδή ως βουλευτή Καλοχαιρέτα (Ετελείωσε!!! ) στο "Στουρνάρα 288" (1959).
   Και αν και στην τελευταία ταινία που έχουμε να παρουσιάσουμε έχουμε υποψήφιους δημάρχους και όχι βουλευτές, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ' έξω την "Κυρία Δήμαρχο" (1960) με το ανεπανάληπτο δίδυμο Γεωργίας Βασιλειάδου και Βασίλη Αυλωνίτη, στους ρόλους των Ασπασία Ζομπαρλά, και Ανάργυρου Προκόπη αντίστοιχα. Ταβερνιάρηδες και οι δυο στο επάγγελμα και υποψήφιοι δήμαρχοι. Και μπορεί η Ασπασία να "κατακεραυνώνει" τον Ανάργυρο που τάζει μέχρι και γεφύρια, αλλά και ποτάμια (που στη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν) προκειμένουν να αξιοποιηθούν τα γεφύρια που θα δημιουργήσει, η ίδια όμως βάζει στον συνδυασμό την Αφροδίτη (Αλέκα Στρατηγού) που έχει "πλούσια τα ελέη", την οποία και προτρέπει να τα δείχνει γιατί  "ο ψηφοφόρος θέλει να βλέπει". Ταυτόχρονα τριγυρνάει στις πόρτες των νοικοκυραίων, εκβιάζοντας για ψήφους, γιατί αλλιώς θα προβεί σε αποκαλύψεις.





(η ταινία)

   Τα όσα είπαμε αποτελούν ένα δείγμα, γιατί συνεχίζοντας θα μπορούσαμε να βρούμε περισσότερο υλικό και να πούμε πολλά περισσότερα.
   Έχετε αυτή την ανάρτηση στο νου σας, και καλή ψήφο την Κυριακή, για να βγούμε όλοι (μακροπρόθεσμα), κερδισμένοι.







   





























   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN