Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Βραβεία Νταβίντ ντι Ντονατέλο 2012


   Η νύχτα της Παρασκευής που μας πέρασε ήταν η βραδιά της 56 απονομής των βραβείων Νταβίντ ντι Ντονατέλο για τη γειτονική μας Ιταλία.
   Το όνομα των εν λόγω βραβείων προέρχονται από το γνωστό γλυπτό του Νταβίντ, που έφτιαξε ο σπουδαίος ανναγεννησιακός καλλιτέχνης Ντονατέλο. Αποτελούν τα βραβεία που απονέμει η Ακαδημία Ιταλικού Κινηματογράφου (αντίστοιχα των αμερικανικών Όσκαρ).
   Μεγάλο φαβορί, με τη μερίδα του λέοντος από πλευράς υποψηφιοτήτων, αποτελούσε ένα πολιτικό δράμα, το "Μυθιστόρημα μιας σφαγής" ("Romanzo di una strage") του Μάρκο Τούλιο Τζορντάνα.  Το φιλμ είχε 16 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας, του σεναρίου αλλά και της καλύτερης παραγωγής, η οποία στα  βραβεία αυτά αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία.
   Η υπόθεση του φιλμ αναφέρεται στην έκρηξη που έγινε στην Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο το 1969 με τους πολλούς νεκρούς, που θεωρήθηκε το ξεκίνημα για την περίπου δεκαετή περίοδο τρομοκρατίας που ταλάνισε την Ιταλία και που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του πρωθυπουργού Άλντο Μόρο το 1978 από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες  στις 9 Μαϊου 1978.
    Το φιλμ τελικά πήρε μόλις τρία βραβεία, το του δευτέρου ανδρικού, και του δευτέρου γυναικείου ρόλου καθώς και το βραβείο για τα ειδικά εφέ.



Τρέιλερ του "Romanzo di una strage"


    Αντίπαλοι του Τζορντάνα, αγαπητοί στην Ακαδημία ήταν ο Νάνι Μορέτι με το "Έχουμε Πάπα" (Habemus Papam), που διεκδικούσε διακρίσεις στις ίδιες μεγάλες κατηγορίες, και ο Πάολο Σορεντίνο με το "This must be the place". (Οι δυο αυτές ταινίες συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Καννών χωρίς να κερδίσουν τίποτα). Αυτή τη φορά πήραν τρία και έξι βραβεία αντίστοιχα.

 
Habemus Papam

This must be the place


   Μεγάλοι νικητές της απονομής ήταν σίγουρα οι αδελφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, που μετά τη "Χρυσή Αρκτο" στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2012, το φιλμ τους "Ο Καίσαρ πρέπει να πεθάνει" ("Cesare deve morire"), απέσπασε πέντε βραβεία. Το φιλμ διαδραματίζεται σε μια φυλακή, όπου μια ομάδα κρατουμένων, ανεβάζει το έργο του Σαίξπηρ "Ιούλιος Καίσαρας". Τους ρόλους των φυλακισμένων έπαιξαν πραγματικοί φυλακισμένοι, (πολλοί έγκλειστοι ακόμα και τη βραδιά της απονομής), στους οποίους οι Ταβιάνι, αφιέρωσαν το βραβείο τους.
   Τις υποψηφιότητες της σκηνοθεσίας συμπλήρωναν το "Terraferma" του Εμανουέλε Κριαλέζε (συμμετοχή στο φεστιβάλ Βενετίας), και ο Φέρζαν Οζπετεκ (δημιουργός του "Mine Vaganti") "Magnifica presenza" ("Μεγαλοπρεπής παρουσία"). 
   Στην κατηγορία του σεναρίου, μαζί με τις ταινίες των Τζορντάνα, Μορέτι, Σορεντίνο και Κριαλέζε ήταν και το "Scialla!" του Φραντσέσκο Μπρούνι.
   Στην "καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία" είχαμε, "Ο Θεός της σφαγής"του Ρομάν Πολάνσκι, "Το λιμάνι της Χάβρης",  του Άκι Καουρισμάκι, "Μελαγχολία" του Λαρς φον Τρίερ,  "The artist" του Μισέλ Χαζαναβίσιους, "Οι άθικτοι" των Ολιβιέρ Νακάς και Ερικ Τολεντανό.
   Στην "καλύτερη ξένη" (μη ευρωπαϊκή) ταινία είχαμε: "Drive" του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν,  "Hugo" του Μάρτιν Σκορτσέζε, "Αι ειδοί του Μαρτίου" του Τζορτζ Κλούνει, "Το δέντρο της ζωής" του Τέρενς Μάλικ ("Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες"), "Ένας χωρισμός" του Ασγκάρ Φαράντι (Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και "Χρυσή Άρκτος" στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2011)
Αναλυτικά οι νικητές ανά κατηγορία:

  1. Καλύτερη Ταινία:  "Cesare deve morire"
  2. Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι για το  "Cesare deve morire"
  3. Σενάριο: Πάολο Σορεντίνο, Ουμπέρτο Κονταρέλο "Εκεί που χτυπά η καρδιά μου" (" This must be the place")
  4. Παραγωγή: "Cesare deve morire"
  5. Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: Φραντσέσκο Μπρούνι "Scialla!"
  6. Α ανδρικός ρόλος: Μισέλ Πικολί για το  "Habemus Papam"
  7. Α γυναικείος ρόλος: Τζάο Τάο για το "Io sono Li" (Είμαι η Λι)
  8. Β ανδρικός ρόλος: Πιερ Φραντσέσκο Φαβίνο  "Μυθιστόρημα μιας σφαγής" ("Romanzo di una strage")
  9. Β γυναικείος ρόλος: Μικέλα Τσεσκόν  "Μυθιστόρημα μιας σφαγής" ("Romanzo di una strage")
  10. Φωτογραφία: Λούκα Μπικάτσι  "Εκεί που χτυπά η καρδιά μου" (" This must be the place")
  11. Σκηνικά: Πάολα Μπιτσάρι  "Habemus Papam"
  12. Κουστούμια: Λίνα Νέρλι Ταβιάνι:  "Habemus Papam"
  13. Μοντάζ: "Cesare deve morire"
  14. Μουσική: Ντέιβιντ Μπερν  "Εκεί που χτυπά η καρδιά μου" (" This must be the place")
  15. Τραγούδι:  "If it falls, it falls" του Ντέιβιντ Μπερν  "Εκεί που χτυπά η καρδιά μου" (" This must be the place")
  16. Μακιγιάζ: "Εκεί που χτυπά η καρδιά μου" (" This must be the place")
  17. Κομμώσεις: "Εκεί που χτυπά η καρδιά μου" (" This must be the place")
  18. Οπτικά εφέ: "Μυθιστόρημα μιας σφαγής" ("Romanzo di una strage")
  19. Ηχος: "Cesare deve morire"
  20. Ευρωπαϊκή ταινία: "Οι άθικτοι" των Ολιβιέρ Νακάς και Ερικ Τολεντανό (Γαλλία)
  21. Ξένη ταινία: "Ένας χωρισμός" του Ασγκάρ Φαράντι (Ιράν)







"Ελεύθερος Τύπος" 4 και 8 Μαϊου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN