Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Bruno Schulz, ένας μεγάλος συγγραφέας με πολύ φαντασία



   Ο Μπρούνο Σουλτς (12 Ιουλίου 1892 - 19 Νοεμβρίου 1942) ήταν Πολωνός συγγραφέας, εικαστικός, κριτικός λογοτεχνίας και δάσκαλος τέχνης, γεννημένος από Εβραίους γονείς, και θεωρούμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους πεζογράφους της πολωνικής γλώσσας του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Drohobych, στον Αυστριακό Τομέα της Διαμελισμένης Πολωνίας, (η πόλη σήμερα ανήκει στην Ουκρανία) και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί. Δολοφονήθηκε από ένα Γερμανό Ναζί αξιωματικό.
   Το συγγραφικό έργο του Σουλτς είναι μικρό, "Η Οδός των Κροκοδείλων", (το όνομα με το οποίο έγινε γνωστό στις αγγλόφωνες χώρες το έργο του Τα Μαγαζιά της Κανέλλας (Sklepy Cynamonowe). Ο τίτλος αυτός ήταν ο τίτλος ενός από τα κεφάλαια αυτού του έργου, που ήταν μια συλλογή από σύντομες ιστορίες που εκδόθηκε το 1934), το "Σανατόριο Κάτω από το Σήμα της Κλεψύδρας, το οποίο εκδόθηκε το 1937 και μερικές άλλες συνθέσεις που ο συγγραφέας δε συμπεριέλαβε στην πρώτη έκδοση της συλλογής του σύντομων ιστοριών. Μια συλλογή από γράμματα του Σουλτς δημοσιεύτηκε στα πολωνικά το 1975, με τίτλο Το Βιβλίο των Επιστολών" , όπως επίσης και ένας αριθμός από κριτικά δοκίμια που ο Σουλτς έγραψε για διάφορες εφημερίδες. Αρκετά από τα έργα του έχουν χαθεί, συμπεριλαμβανομένων σύντομων ιστοριών από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1940 τις οποίες ο συγγραφέας είχε στείλει για έκδοση σε περιοδικά, όπως επίσης και το τελευταίο του, ημιτελές μυθιστόρημα, "Ο Μεσσίας" .

The Art of Bruno Schulz (μικρού μήκους, από τα σχέδια του καλλιτέχνη με στυλό και μελάνι)



   Το έργο του Σουλτς αποτέλεσε βάση για δυο ταινίες: "Το Σανατόριο Κλεψύδρα" (1973) του Wojciech Jerzy Has το οποίο αντλεί υλικό από πολλές ιστορίες του και αναπαράγει την ονειρική ποιότητα των γραπτών του, και μια ταινία κινουμένου σχεδίου stop motion διάρκειας 21 λεπτών, των αδελφών Quay με τίτλο "Η Οδός των Κροκοδείλων"
   Στο "Σανατόριο Κλεψύδρα " στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τζόζεφ εμφανίζεται ο Jan Nowicki . Η ιστορία ασχολείται με ένα άνδρα, ο οποίος επισκέπτεται τον πατέρα του σ' ένα σανατόριο όπου ο χρόνος δε συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1973. Στην ταινία ο σκηνοθέτης έχει προσθέσει και μια σειρά αναφορών στο Ολοκαύτωμα που δεν υπάρχουν στα αρχικά κείμενα, διαβάζοντας τα έργα του υπό το πρίσμα του θανάτου του στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του θανάτου του κόσμου που περιέγραφε.



   Για την ταινία "Η Οδός των Κροκοδείλων" , οι δημιουργοί της αντί να επιλέξουν να μεταφέρουν ως έχουν τις παιδικές αναμνήσεις του Σουλτς, χρησιμοποίησαν την ατμόσφαιρα και την ψυχολογία της ιστορίας, ως έμπνευση για την δικιά τους δημιουργία

Υπόθεση

Ένας άντρας κλείνει μια αίθουσα διαλέξεων. Φτάνει σε ένα κουτί και κόβει το σχοινί που κρατά μια αδύνατη μαριονέτα.  Απελευθερωμένη η μαριονέτα διερευνά με σκέψη τα σκοτεινά γι αυτή δωμάτια. Η ατμόσφαιρα της ερημιάς και το μουσικό θέμα που στοιχειώνει σκοπεύουν στο να μεταδώσουν μια αίσθηση απομόνωσης και ματαιότητας. Καθώς αυτή η ταινία μικρού μήκους εξελίσσεται, ο βουβός πρωταγωνιστής εξερευνά ένα βασίλειο από πράγματα που περιγράφονται από τον σκηνοθέτη σαν "μηχανικές πραγματικότητες και κατασκευασμένες απολαύσεις". Καθώς ο πρωταγωνιστής επιλέγει να ενταχθεί σε αυτόν τον κόσμο, η κάμερα αποκαλύπτει σιγά σιγά πόσο κενό είναι το περιβάλλον στην πραγματικότητα




Η Οδός των Κροκοδείλων (ολόκληρη)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN