Η Λαίδη Τζέυν Γκρέι (1536/1537- 12 Φεβρουαρίου 1554), γνωστή επίσης και ως Λαίδη Τζέυν Ντάντλεϊ ή Η Βασίλισσα των Εννέα Ημερών, (αν και στην ουσία η βασιλεία της ήταν για δεκατρείς ημέρες) ήταν μια Αγγλίδα ευγενής και η defacto μονάρχης της Αγγλίας από τις 10/07/1553 μέχρι τις 19/07/1553. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από το στέμμα και ακολούθως εκτελέστηκε. Ήταν δισέγγονη του Ερρίκου του 7ου από την μεριά της νεώτερης κόρης του της Μαρίας, η Τζέιν ήταν πρώτη ξάδελφη, με τον Εδουάρδο τον 6ο (το νόμιμο βασιλιά) και διάδοχος του θρόνου με το θάνατό του.
Τον Μάιο του 1553 η Τζέιν παντρεύτηκε με τον Λόρδο Γκίλφορντ Ντάντλεϊ, τον δεύτερο νεότερο γιο του επικεφαλής των υπουργών του Εδουάρδου, του Τζον Ντάντλεϊ Δούκα του Νορθάμπελαντ. Ενώ ο 15χρονος βασιλιάς Εδουάρδος ήταν ετοιμοθάνατος τον Ιούνιο του 1553, ονόμασε την Τζέιν σαν διαδόχό του στο Στέμμα με την διαθήκη του, αγνοώντας τις διεκδικήσεις που είχαν οι ετεροθαλείς αδελφές του Μαρία και Ελισσάβετ βάσει της Τρίτης Πράξης Διαδοχής. (Βάσει αυτής της πράξης η Μαρία και η Ελισσάβετ αποκτούσαν δικαιώματα στη διαδοχή του θρόνου, πίσω από τον Εδουάρδο και τα παιδιά του, και τα παιδιά του πατέρα τους Ερρίκου του 8ου με την τότε σύζυγό του Αικατερίνη Παρ, ενώ με τις προηγούμενες δυο Πράξεις η Μαρία και η Ελισσάβετ ήταν νόθες και δεν είχαν δικαιώματα στη διαδοχή). Ο Εδουάρδος, ο οποίος ήταν μεγαλωμένος ως Προτεστάντης, επέλεξε για διάδοχό του την Τζέιν, η οποία ήταν επίσης Προτεστάντης, αλλιώς στο θρόνο θα ανέβαινε η ετεροθαλής αδελφή του Ερρίκου του 8ου, Μαρία Τυδώρ, η οποία ήταν φανατική καθολική, και όπως θεωρούσε θα πήγαιναν χαμένες οι θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν κάνει αυτός και ο πατέρας του.
Όταν το Συμβούλιο Privy (συμβούλιο του Βασιλιά της Αγγλίας), αποφάσισε να αλλάξει πλευρά και να ονομάσει τη Μαρία σαν βασίλισσα στις 19/07/1553, η οποία πήρε τον έλεγχο της χώρας χάρη στους πολλούς υποστηρικτές που είχε, η Τζέιν φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία τον Νοέμβριο του 1553, που επέφερε την ποινή του θανάτου αν και αρχικά της είχε χαριστεί η ζωή. Η επανάσταση του Γουάιατ όμως, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1554 ενάντια στα σχέδια της Μαρίας να παντρευτεί τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο τον 2ο οδήγησε στην εκτέλεση της Τζέιν, στην ηλικία των 16 ή 17 ετών ( ο πατέρας της ήταν ένας από τους υποστηρικτές της επανάστασης) και του συζύγου της. Η Μαρία της πρότεινε να την άφηνε να ζήσει αν γινόταν Καθολική εκείνη όμως αρνήθηκε. Δυο μέρες μετά την εκτέλεση της Τζέιν και του Γκίλφορντ ακολούθησε και ο φιλόδοξος πατέρας της Τζέιν, δούκας του Σάλφοκ ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την κόρη του για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του.
Η Λαίδη Τζέιν Γκρέι είχε μια εξαιρετική ανθρωπιστική παιδεία και τη φήμη μιας από τις πιο σπουδαγμένες νεαρές γυναίκες του καιρού της. Αφοσιωμένη Προτεστάντης, μεταθάνατον θεωρήθηκε όχι μόνο ως θύμα πολιτικών παιχνιδιών αλλά και μάρτυρας.
Η ζωή της Τζέιν μεταφέρθηκε τρεις φορές στον κινηματογράφο. Η πρώτη ήταν η βουβή Βρετανική ταινία του 1923 Λαίδη Τζέιν Ή Αυλή της Ίντριγκας με την Νίννα Βάννα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ακολούθησε η ταινία του 1936, Το Ρόδο των Τυδώρ σε σενάριο και σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στήβενσον με τον Σέντρικ Χάρτγουικ σαν Κόμη του Γουόργουικ και την Νόβα Πίλμπιμ στο ρόλο της Λαίδης Τζέιν. Η ταινία ξεκινά με τον ετοιμοθάνατο βασιλιά Ερρίκο τον 8ο να δίνει τη σειρά της διαδοχής του και τελειώνει με τον αποκεφαλισμό της Τζέιν. Η ταινία είχε κάποιες ελευθερίες ως προς την απόδοση των γεγονότων της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του φανταστικού ρόλου του Κόμη του Γουόργουικ ο οποίος έπαιζε ένα ρόλο παρόμοιο με του Τζον Ντάντλεϊ , Πρώτου Δούκα του Νορθάμπελαντ στην πραγματική ζωή. (ο Ντάντλεϊ είχε τον τίτλο του Κόμη του Γουόργουικ νωρίτερα στην καριέρα του). Η ταινία ψηφίστηκε ως δεύτερη καλύτερη ταινία του 1936.
Παρατίθενται παρακάτω τρία περίπου δεκάλεπτα αποσπάσματα της ταινίας
Στην Λαίδη Τζέιν (1986) του Τρέβορ Ναν τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, ενώ τον ρόλο του συζύγου της ήταν ο Κάρυ Έλγουις. Στην ταινία εμφανίζονται πολλά μέλη της Βασιλικής Σαιξπηρικής Εταιρίας (σημαντικότατη Βρετανική Θεατρική Εταιρία).
Σύμφωνα με την υπόθεση ο Πρόεδρος του Βασιλικού Συμβουλίου Τζον Ντάντλεϊ αποφασίζει να παντρέψει τον γιο του Γκίλφορντ με τη Λαίδη Τζέιν προσπαθώντας να πείσει τον ετοιμοθάνατο από φυματίωση βασιλιά Εδουάρδο τον 6ο να την ορίσει ως διάδοχό του για να μην ανέβει έτσι στο θρόνο η καθολική Μαρία Τυδώρ. Αν και αρχικά ο γάμος της Τζέιν και του Γκίλφορντ ήταν συμφέροντος τελικά ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο. Τα γεγονότα όμως τελικά θα τους ξεπεράσουν, και τα πολιτικά παιχνίδια θα φέρουν την πτώση τους αλλά θα τους κοστίσουν και τη ζωή τους
(τρέιλερ της ταινίας)
Ο χαρακτήρας της Τζέιν Γκρέι εμφανίζεται και στις κινηματογραφικές μεταφορές του έργου του Μαρκ Τουέιν "Πρίγκηπας και Φτωχός". Στην ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά του 1937 την υποδύεται η Ανν Χάουαρντ.και την αντίστοιχη του 1977 η Φελίσιτυ Ντην.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου