Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Οι Έλληνες των βραβείων Όσκαρ



   Σε λίγες ώρες θα έχουμε την απονομή των βραβείων Όσκαρ. Όλα τα χρόνια, η πλειοψηφία των βραβευθέντων ήταν Αμερικανοί.
   Εν τούτοις, κατά καιρούς υπήρξαν και μερικοί συμπατριώτες μας που απέσπασαν τη σπουδαία αυτή κινηματογραφική διάκριση.
   Αρχής γενομένης το 1944, με την μεγάλη μας ηθοποιό Κατίνα Παξινού, να παίρνει το Όσκαρ δευτέρου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως Πιλάρ στην ταινία "Για ποιον χτυπά η καμπάνα" (1943) του Σαμ Γουντ..





(απόσπασμα της ταινίας "Για ποιον χτυπά η καμπάνα". Η Κατίνα Παξινού μαζί με τους Γκάρυ Κούπερ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. )

http://www.youtube.com/watch?v=2bxTD6KWO5Y (απόσπασμα της τελετή των Όσκαρ του 1944, με την Κατίνα Παξινού στους βραβευθέντες).

   Ακολουθεί το 1961 ο Μάνος Χατζιδάκις, με το Όσκαρ τραγουδιού για "Τα παιδιά του Πειραιά", το οποίο ακουγόταν στην ταινία του Ζυλ Ντασσέν "Ποτέ την Κυριακή" (1960) και το οποίο τραγουδούσε η μοναδική Μελίνα Μερκούρη.


   Το 1965 ο Βασίλης Φωτόπουλος κερδίζει το Όσκαρ για τα σκηνικά του (βραβείο ασπρόμαυρης καλλιτεχνικής διεύθυνσης) στην ταινία "Αλέξης Ζορμπάς" (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη,

http://www.youtube.com/watch?v=IHz7d4i3xWA  (αποσπάσματα της ταινίας "Αλέξης Ζορμπάς")


ενώ ο Κώστας Γαβράς το 1970 κερδίζει το Όσκαρ ξένης ταινίας για το "Ζ" (1969) (ήταν ταυτόχρονα υποψήφια και για καλύτερη ταινία, με τη συμμετοχή και της Ειρήνης Παππά και μουσική από τον Μίκη Θεοδωράκη)


(τρέιλερ της ταινίας)
.
   Όσκαρ και για την Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ το 1975 για τα κουστούμια της στον "Υπέροχο Γκάτσμπι" (1974) του Τζακ Κλέυτον.

http://www.youtube.com/watch?v=1MstmidhHNQ (τρέιλερ της ταινίας)

   Ο τελευταίος ήταν ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου το 1982 με το Όσκαρ μουσικής για την μουσική του στην ταινία "Δρόμοι της φωτιάς" του Χιου Χάντσον (1981).


(η αρχική σκηνή από τους "Δρόμους της φωτιάς")

  Να δούμε αν σ' αυτή την απονομή θα έχουμε στην κατηγορία του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας τον Νικολάι Αρσέλ, τον Ελληνοδανό σκηνοθέτη της ταινίας " Ο έρωτας της βασίλισσας".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN