Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η σύλληψη των μελών του "Λευκού Ρόδου"


   Στις 18 Φεβρουαρίου 1943, πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, η σύλληψη των ηγετικών μελών του κινήματος "Λευκό Ρόδο". Επρόκειτο για ένα νομοταγές, μη βίαιο, κίνημα διανοούμενων, στη Ναζιστική Γερμανία, απαρτιζόμενο από φοιτητές του πανεπιστημίου του Μονάχου και τον καθηγητή τους της φιλοσοφίας. Η ομάδα έγινε γνωστή για μια εκστρατεία ανώνυμων φυλλαδίων και γκραφίτι, που διήρκησε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943, που καλούσε σε ενεργή αντίδραση στο καθεστώς του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ, πιστεύοντας ότι αυτό θα έφερνε τον όλεθρο και την καταστροφή για τη Γερμανία.
   Τα πιο διακεκριμένα μέλη του κινήματος ήταν η Σόφι και ο αδερφός της Χανς Σολ, ο Κρίστοφ Προμπστ, ο Άλεξ Σμόρελ, ο Γουίλι Γκραφ, η Ίνγκε Σολ, η Τράουτε Λαφρενζ, η Καταρίνα Σουέντεκοπφ, η Λίζελοτ Μπερντλ, ο Φλακ Χάρνακ και ο Κουρτ Χούμπερ. Τα έξι πιο διακεκριμένα μέλη του κινήματος εκτελέστηκαν δια αποκεφαλισμού, μέτά τη σύλληψή τους από τη Γκεστάπο, σε ελάχιστο χρόνο.
    Η φωτογραφία, είναι τραβηγμένη στο προαύλιο του πανεπιστημίου του Μονάχου. Αυτό που φαίνεται σαν χαρτιά σκορπισμένα στο προαύλιο είναι στην πραγματικότητα κεραμικά πλακίδια. Πλακίδια που γράφουν τα ίδια συνθήματα που έγραφαν και τα μέλη του "Λευκού Ρόδου" στις προκηρύξεις τους. Φυλλάδια προκηρύξεις και συνθήματα ήταν τα όπλα τους και με αυτά προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το Γερμανικό λαό για αντίσταση στο Χιτλερικό καθεστώς..
   Αφορμή για τη δημιουργία του κινήματος του "Λευκού Ρόδου" αποτέλεσε το κήρυγμα του αρχιεπισκόπου του Μύνστερ ο οποίος το 1941 καταδίκασε την πολιτική ευθανασίας των Ναζί.
  Εκτός της ηγετικής ομάδας υπολογίζεται ότι στο κίνημα συμμετείχαν περίπου άλλοι 100 φοιτητές, μαζί και ο καθηγητής τους Κουρτ Χούμπερ.
  Οι προκηρύξεις τυπωνόντουσαν διπλές και με μεγάλη μυστικότητα. Για να διατηρηθεί το απόρρητο το χαρτί και το μελάνι αγοραζόντουσαν σε μικρές ποσότητες και από πολλά καταστήματα.  Η εκτύπωση των προκηρύξεων γινόταν και σε άλλες πόλεις εκτός Μονάχου και για να φαίνεται πιο εξαπλωμένη  η κίνηση αλλά και για να προστατευθεί η μυστικότητά της. 
   Στις 18 Φεβρουαρίου 1943 όμως η δράση του κινημάτος επρόκειτο να λάβει τέλος. Η Σόφι Σολ με τον αδελφό της τον Χαβς αποπειράθηκαν να μοιράσουν τη νέα προκήρυξή τους στο πανεπιστήμιο. Ο φύλακας του πανεπιστημίου Γιάκομπ Σμιντ, μέλος του ναζιστικού κόμματος, ανακάλυψε ποιοί κρυβόντουσαν πίσω από αυτή την παράνομη δραστηριότητα και ειδοποίησε τη Γκεστάπο Τα δυο αδέλφια και ο Κρίστοφ Προμπστ οδηγήθηκαν σε Λαϊκό Δικαστήριο, όπου κατηγορήθηκαν  για προδοσία, ανταρσία, βοήθεια προς τον εχθρό, και για προσπάθεια καστροφής του ηθικού του γερμανικού στρατού. Μετά από μια δίκη παρωδία καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στις 22/2/1943. Λίγες μέρες μετά συνελήφθησαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και κάπου άλλα 80 μέλη της οργάνωσης. Ο Άλεξ Σμόρελ και ο καθηγητής Χούμπερ εκτελέστηκαν στις 13/7/1943. Από τη χήρα του καθηγητή ζητήθηκε μάλιστα να πληρώσει το λογαριασμό για τα έξοδα της γκιλοτίνας !!! ο οποίος ήταν όσος δυο μισθοί του καθηγητή. Ο Γουίλι Γκραφ εκτελέστηκε στις 12/10/1943. ΟΙ υπόλοιποι φυλακίστηκαν. Να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης ήταν κάτω των 25. 
   Αργότερα, μετά την εκτέλεση του ηγετικού πυρήνα, μέλη που γλύτωσαν τη σύλληψη κυκλοφόρησαν την τελευταία προκήρυξη «Ένα γερμανικό φυλλάδιο - Το μανιφέστο των φοιτητών του Μονάχου». Την προκήρυξη αυτή την πήραν οι Σύμμαχοι, οι οποίοι την έριξαν με αεροπλάνα σε δεκάδες γερμανικές πόλεις. Ο Χανς Κόνραντ Λέιπελτ που βοήθησε στη διανομή του φυλλαδίου 6 εκτέλεστηκε στις 29/1/1945



στη φωτογραφία βλέπουμε από αριστερά τον Χανς Σολ, τη Σόφι Σολ και τον Κρίστοφ Προμπστ.

   Από ειρωνία της τύχης, την ημέρα που συνελήφθησαν τα μέλη αυτού του αντιπολεμικού κινήματος, είχε επιλέξει ο Γκέμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας του καθεστώτος, για αν εκφωνήσει τον λόγο του περί "Ολοκληρωτικού Πολέμου" όταν οι Γερμανοί είχαν ήδη αρχίσει να γνωρίζουν τις πρώτες τους ήττες στα πεδία των μαχών (με πιο σημαντική αυτή στο Στάλινγκραντ)




Απόσπασμα της ομιλίας του Γκέμπελς περί "Ολοκληρωτικού Πολέμου" 

   Από κινηματογραφικής πλευράς, έχουμε την ταινία Die Weisse Rosse (1982) του Michael Verhoeven, με τους Lena Stolze Wulf Kressler




(η ταινία στα γερμανικά)

Ακολουθεί η ταινία "Οι τελευταίες μέρες της Σόφι Σολ" (2005) του Μαρκ Ροθερμουντ. Μια σπουδαία ταινία με μια εκπληκτική ερμηνεία από τη Γιούλια Γιεντς. Η ταινία παρουσιάστηκε στη Μπερλινάλε του 2005 που κέρδισε την "Ασημένια Άρκτο" για Καλύτερο Σκηνοθέτη και Καλύτερη Ηθοποιό (για τη Γιούλια Γεντς). Προτάθηκε για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2005.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN