Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η γέννηση του πατέρα των "Τεσσάρων Εποχών" και η σχέση του με τον κινηματογράφο



     Αν και βρισκόμαστε στην τέταρτη μέρα του Μαρτίου, μια που αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση του μήνα θα μπορούσαμε να ευχηθούμε καλό μήνα από εδώ.
    Και αφού ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, τι θα ήταν πιο ταιριαστό από ένα θέμα που θα μπορούσαμε να το συνδέσουμε με την άνοιξη. Και δεν είναι άλλο από τον μπαρόκ μουσικοσυνθέτη του 18ου αιώνα Αντόνιο Βιβάλντι , του οποίου το πιο γνωστό από τα έργα του είναι οι "Τέσσερις Εποχές" και πιο γνωστή από τις εποχές είναι η "Άνοιξη".

http://www.youtube.com/watch?v=l-dYNttdgl0 (η πασίγνωστη  "Άνοιξη" )

   Ο Αντόνιο Λούσιο Βιβάλντι όπως ήταν το πλήρες όνομά του γεννήθηκε σαν σήμερα, 4 Μαρτίου 1678 στη Βενετία. Είχε το παρατσούκλι ο Κόκκινος Ιερέας λόγω των κόκκινων μαλιών του. Εκτός από μπαρόκ συνθέτης, όπως ήδη αναφέραμε ήταν επίσης Καθολικός ιερέας και βιρτουόζος βιολονίστας. Αναγνωρισμένος ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της εποχής του Μπαρόκ, η επιρροή του στη διάρκεια της ζωής του είχε απλωθεί σ' όλοκληρη την Ευρώπη. Ο Βιβάλντι είναι περισσότερο γνωστός για τη σύνθεση ορχηστρικών κονσέρτων, ειδικά για βιολί, όπως επίσης θρησκευτικά χορωδιακά έργα αλλά και περισσότερες από 40 όπερες. Όπως ήδη αναφέραμε είναι περισσότερο γνωστός από μια σειρά κονσέρτων για βιολί με την ονομασία "Τέσσερις Εποχές".
   Πολλές από τις συνθέσεις του γράφτηκαν για το γυναικείο μουσικό σχήμα του "Ξενώνα της Αποκαθήλωσης" ( Ospedale della Pietà ), ένα σπίτι για εγκαταλειμμένα παιδιά όπου ο Βιβάλντι απασχολήθηκε από το 1703 μέχρι το 1715 και από το 1723 μέχρι το 1740. Ο Βιβάλντι είχε επίσης κάποια επιτυχία με το ανέβασμα στη σκηνή των οπερών του σε Βενετία, Μάντοβα και Βιέννη. Μετά τη γνωριμία του με τον Αυστριακό αυτοκράτορα Κάρολο τον 6ο ο Βιβάλντι αποφασίζει να μετακομίσει στη Βιέννη, προσδοκώντας να αποκτήσει την εύνοια του αυτοκράτορα. Όμως ο αυτοκράτορας πέθανε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την άφιξη του Βιβάλντι και μέσα σ' ένα χρόνο πέθανε και ο συνθέτης.
   Αν και η μουσική του Βιβάλντι είχε θετική αποδοχή από το κοινό στη διάρκεια της ζωής του συνθέτη, εντούτοις όταν αυτός πέθανε, η δημοτικότητά της μειώθηκε αισθητά, μέχρι που σχεδόν ξεχάστηκε. Επανήλθε όμως δυναμικά στο προσκήνιο στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Σήμερα ο Βιβάλντι κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς και περισσότερο ηχογραφημένους από τους μπαρόκ συνθέτες.
   Από κινηματογραφικής πλευράς τώρα έχουμε την ταινία Βιβάλντι ένας πρίγκηπας στη Βενετία (2005), μια ιταλογαλλική συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία Jean-Louis Guillermou,
   Η ταινία ασχολείται με όλη τη ζωή του συνθέτη. Στο ρόλο του συνθέτη ο Στέφανο Ντιονίσι. 

Πατώντας στο σύνδεσμο Antonio Vivaldi, un prince à Venise μπορείτε να δείτε και το υπόλοιπο καστ της ταινίας








(τρέιλερ της ταινίας)





.


   Επίσης διαβάζοντας στο IMDB υπάρχει αυτό τον καιρό σε εξέλιξη η ταινία "Βιβάλντι" που ασχολείται με τα πρώτα χρόνια της ζωής του συνθέτη, όταν έγινε δάσκαλος μουσικής στον "Ξενώνα της Αποκαθήλωσης" που αναφέραμε πιο πάνω. Η σκηνοθεσία θα είναι του Μπόρις Ντάμαστ, Ο Μαξ Αϊρονς στο ρόλο του συνθέτη, 




   
Τέλος, ο Ferenc Cakó δημιούργησε μια σειρά κινουμένων σχεδίων από άμμο που είναι επενδυμένα μουσικά με τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN