Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο Πάμπλο Πικάσσο στον κινηματογράφο



   Σαν σήμερα, το 1881 γεννιέται στη Μάλαγα της Ισπανίας, ο Πάμπλο Ρουίζ υ Πικάσσο ή όπως έγινε περισσότερο γνωστός Πάμπλο Πικάσσο , ο οποίος αποτέλεσε μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης του 20ου αιώνα.  Ήταν ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κεραμοποιός και σκηνογράφος.
   Υπήρξε από τους συνιδρυτές του κινήματος του κυβισμού, εφηύρε την κατασκευασμένη γλυπτική (assemblage - η συναρμολόγηση μαζί δυο ή περισσοτέρων αντικειμένων που από μόνα τους μπορεί να μην αποτελούν τέχνη, συνήθως χρηστικά αντικείμενα τα οποία "βρίσκονται") ενώ ήταν και συν -εφευρέτης του κολάζ. Εξερεύνησε ποικίλα καλλιτεχνικά στυλ αλλά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και διαμόρφωσή τους.
   Ένα στοιχείο του έργου του, ελληνικού ενδιαφέροντος, αποτελεί ένα σκίτσο του Ν. Μπελογιάννη που φιλοτέχνησε.




   Ο Πικάσσο, μαζί με τον Ανρί Ματίς και τον Μαρσέλ Ντυσάμπ θεωρούνται από πολλούς ως οι τρεις καλλιτέχνες που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, όρισαν τις επαναστατικές εξελίξεις στις πλαστικές τέχνες  στις αρχικές δεκαετίες του εικοστού αιώνα και έγιναν έτσι υπεύθυνοι για σημαντικές εξελίξεις στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική και την κεραμοποιία.
   Μια τέτοια σημαντική προσωπικότητα δεν θα ήταν δυνατόν να μην απασχολήσει και τον κινηματογράφο.
   Έτσι έχουμε 

         Από τον Paul Haesaerts. Ένα ντοκυμαντέρ για τους Ρενουάρ, Πικάσσο και Σερά.
  • Visit to Picasso (1949),  Βελγικό ντοκυμαντέρ από τον Paul Haesaerts. Ο καλλιτέχνης κινηματογραφήθηκε επί τω έργω στο στούντιό του στο Vallauris. Το ντοκυμαντέρ ήταν υποψήφιο για βραβείο καλύτερου ντοκυμαντέρ στα B.A.F.T.A. του 1951
  • Guernica (1950), ένα φιλμ 13 λεπτών του Alain Resnais και του Robert Hessens. To φιλμ ξεκινά με αφήγηση από τον Jaques Pruvost σχετικά με τον βομβαρδισμό της πόλης Γκερνίκα από τους Γερμανούς στις 26 Απριλίου του 1937, ακολουθεί η Maria Casares που απαγγέλλει ένα ποίημα του Paul Eluard σχετικά με αυτή την θηριωδία το οποίο εικονογραφείται με πολλούς πίνακες, σχέδια και γλυπτά του Πικάσο με τελευταίο τον πασίγνωστο πίνακά του Γκερνίκα (1937)
       

  • Picasso (1955) (η εξέλιξη της ζωγραφικής του Πικάσσο μέχρι τη "ροζ" φάση του ) Ντοκυμαντέρ του Λουσιάνο Έμμερ
  • The Mystery of Picasso (1956) ντοκυμαντέρ του Ανρί Ζωρζ Κλουζώ. Στο φιλμ παρουσιάζεται ο ίδιος ο Πικάσσο να σχεδιάζει πίνακες για την κάμερα οι οποίοι αργότερα καταστράφηκαν με σκοπό να υπάρχουν μόνο στο φιλμ. (Υπάρχει όμως περίπτωση να σώζονται κάποιοι από αυτούς). Το ντοκυμαντέρ κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ των Καννών του 1956 ενώ προβλήθηκε και εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών του 1982.



τρέιλερ

  • Surviving Picasso (1996) του Τζέιμς Άιβορυ με τον Άντονυ Χόπκινς στο ρόλο του καλλιτέχνη. Το φιλμ ασχολείται περισσότερο με την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη και όχι με το έργο του μια που οι δημιουργοί της ταινίας δε μπόρεσαν να πάρουν άδεια για την κινηματογράφηση των έργων του καλλιτέχνη, και όσα παρουσιάζονται δεν είναι από τα γνωστά του έργα





τρέιλερ της ταινίας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN