Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου


Απολογισμός Έβδομης Διοργάνωσης- Τελετή Λήξης

   Με μια λιτή τελετή απονομής βραβείων ολοκληρώθηκε η έβδομη κατά σειρά διοργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κύπρου. Την παρουσίαση της τελετής ανέλαβαν οι Diane Αβρααμίδη και ο Σπύρος Κούτσης ενώ η πιανίστρια Agnes Saccas, έδωσε τις «δικές της νότες» ερμηνεύοντας ζωντανά κομμάτια στο πιάνο.

   Στη διάρκεια των 16 ημερών που διήρκησε, το φεστιβάλ προέβαλλε συνολικά 105 ταινίες από 85 χώρες και εισήγαγε: την έννοια “Urban Space”/ «Αστικός «Χώρος» ως ειδική ενότητα στο πρόγραμμα αλλά και τις θεματικές ενότητες προβολής για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Παράλληλα ανέδειξε το ταλέντο πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών μέσα από την «Κλακέτα Πρώτη»- CYIFFS Got Talent για ταινίες μικρού μήκους και επιβράβευσε τις προσπάθειες ήδη καταξιωμένων δημιουργών μέσα από το νέο βραβείο του Φεστιβάλ CYPRESS VETERANS Award.

   Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κινηματογραφώντας την Πόλη», η έκθεση των φωτογραφικών ντοκουμέντων από τα οδοφράγματα του ’74, η παρουσίαση των βιβλίων «Δουλειές Με Φούντες» και «Από τις Αυλές στα Σαλόνια», η «Σερβική Βραδιά», τα parties, η πολύβουη ομάδα των εθελοντών, αλλά και το βραβείο κοινού με το ξεχωριστό δώρο από την Stella Artois για έναν τυχερό θεατή αποτέλεσαν την «καρδιά» του Φεστιβάλ και συμπλήρωσαν ιδανικά το πρόγραμμα προβολών.
   Στην διάρκεια της τελετής λήξης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι βραβευθέντες σκηνοθέτες και ηθοποιοί, αλλά και σημαντικά πρόσωπα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Λευκωσίας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης που μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο ενθουσιασμός και το πάθος για τον κινηματογράφο συναντήθηκαν ακόμη μια φορά με την προβολή αξιόλογων ταινιών από διάφορες χώρες του κόσμου στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου. Μια διοργάνωση που τιμά την Κύπρο διεθνώς και ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, με βασικό στοιχείο φέτος τους ανερχόμενους σκηνοθέτες,  που γυρίζουν ταινίες εν μέσω κρίσης. Αποτελεί δε ιδιαίτερη τιμή για τη φετινή διοργάνωση η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «Το Πλοίο». Η εμπλοκή της νέας γενιάς στη δημιουργία πολιτιστικού έργου είναι επιβεβλημένη αφού μέσω της τέχνης δημιουργείται και αναπτύσσεται διάλογος προς όφελος όλων των πολιτών. Και όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε τους νέους δημιουργούς, να τους δίνουμε βήμα και φωνή στα τεκταινόμενα της πόλης μας, στο προγραμματισμό μας για το μέλλον της. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα που αυτή η διοργάνωση έρχεται σε μια στιγμή που ο Δήμος έχει θέσει ως στόχο της πολιτιστικής πολιτικής του, τον επαναπροσδιορισμό του μέλλοντος της πόλης μας προτάσσοντας τον πολιτισμό ως καταλύτη και γέφυρα δημιουργικότητας και αλλαγής.
   H διευθύντρια του Φεστιβάλ, Πέτρα Τερζή, σημείωσε με τη σειρά της ότι ενάντια στη κρίση, το φεστιβάλ δημιουργεί και αναπτύσσεται. Το φεστιβάλ δημιουργείται με συντονισμένη ομαδική εργασία από άτομα με όραμα, έμπνευση και δράση και προσκαλεί όλους τους φορείς σε συνεργασία και ενδυνάμωση των κοινών προσπαθειών κι ενδιαφερόντων. Τόνισε «αν εμείς μπορούμε, όλος ο κόσμος μπορεί να ανταπεξέλθει και να προοδεύσει. Φθάνει να έχουμε κατά νου το στόχο μας και να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε».
   Η τελετή ολοκληρώθηκε με την πρώτη διεθνή προβολή της ταινίας «Το Πλοίο για την Παλαιστίνη» του Νίκου Κούνδουρου. Την προβολή της ταινίας τίμησε με την παρουσία της η πρωταγωνίστρια, Εύα Ψυλλάκη.



Χορηγός: Stella Artois
Χορηγοί επικοινωνίας: MTV NRG, EPT WORLD, ΡΙΚ, 5ο Pαδιοπρόγραμμα, CINE@ART, Εφημερίδα Aλήθεια, Δρόμος 106.7FM, Arteri, Culture Now, SevenArt.
Υποστηρικτές/Χορηγοί: ΠρεσβείεςΣερβίαςκαιΙσραήλ, ΙνστιτούτοΓκαίτε, Stella Artois, Moet & Chandon, Organogold, Vassos Eliades, Nespresso, Cafe Mercedes, Mo Club.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN