Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου





To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου επανέρχεται δυναμικά ως η επίσημη διεθνής διαγωνιστική διοργάνωση της Κύπρου για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχοντας βέβαια ...
στο ενεργητικό του πέντε επιτυχημένες εθνικές διοργανώσεις (ανά διετία ως φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Κυπρίων σκηνοθετών).

Το Φεστιβάλ αποτελεί το επίσημο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου και πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2012. Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και το Θέατρο Ριάλτο. Tο φετινό 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους αφιερώνεται στη μνήμη των μεγάλων δημιουργών Ντίνου Κατσουρίδη και Θεόδωρου Αγγελόπουλου, που τόσο ξαφνικά έφυγαν από τη ζωή. Το φεστιβάλ θα προβάλει την πρώτη μικρού μήκους ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου ‘Η εκπομπή’, η οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1968 και απέσπασε το Βραβείο κριτικών.

To Φεστιβάλ αναδεικνύει την ταινία μικρού μήκους ως ένα ξεχωριστό είδος κινηματογραφικής δημιουργίας και έκφρασης, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει μερικές από τις καλύτερες διεθνείς και εγχώριες παραγωγές. Mέσα από ένα συναρπαστικό παράλληλο πρόγραμμα, εκδηλώσεις και κινηματογραφικά εργαστήρια, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία για μικρού μήκους κινηματογραφικές αποδράσεις, δημιουργικές αναζητήσεις και διάλογο με σκηνοθέτες και δημιουργούς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Τα παράλληλα προγράμματα περιλαμβάνουν μια επιλογή από πρόσφατες, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από την Αυστρία, μια επιλογή σύγχρονων ταινιών οι οποίες αμφισβητούν την συμβατική και μονοδιάστατη εικόνα του Αραβικού κόσμου από το Arab Shorts Festival (2009-2011), μερικές παλιότερες Κυπριακές ταινίες μικρού μήκους στα πλαίσια του αφιερώματος Cyprus Retro II, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το φεστιβάλ Clare Valley της Αυστραλίας, ταινίες με θέμα τον ερωτισμό και τον έρωτα στα πλαίσια του αφιερώματος Adult Theme Films, και ταινίες κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου- Όψεις του Κόσμου, το οποίο επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Τσαγγάρης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου παρουσιάζει και επιβραβεύει το έργο ταλαντούχων νέων αλλά και καθιερωμένων σκηνοθετών και προβάλλει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. Συνολικά διαγωνίζονται 66 ταινίες, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως στις Κάννες, στο Βερολίνο, στο Rotterdam και στο Oberhausen. 16 ταινίες Κυπρίων σκηνοθετών θα διαγωνιστούν ταυτόχρονα στο εθνικό διαγωνιστικό και στο διεθνές τμήμα για βραβεία αξίας πέραν των 20,000 Ευρώ.

Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει η Καλλιτεχνική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Roider και Ιωακείμ Μυλωνά.

Κριτική Επιτροπή

Την πενταμελή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου:

• Αντώνης Παπαδόπουλος, (Πρόεδρος Επιτροπής), Ελλάδα. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

• Insa Wiese, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Ρέγκενσμπουργκ , Γερμανία

• Joe Tunmer – Σκηνοθέτης, Ηνωμένο Βασίλειο, 2ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2011 για την ταινία του “Conversation Piece”

• Ηλίας Δημητρίου - Σκηνοθέτης, Κύπρος, Βραβείο Glocal Images στο Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012» για την ταινία του «Fish n’ chips”, Βραβευμένος για ταινίες του μικρού μήκους

• Gerald Weber– Sixpack Films, Διεθνής Διανομή και Πώληση Αυστριακών Ταινιών Μικρού Μήκους, Αυστρία

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού κυρίου Αντρέα Χρίστου.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Facebook: Int’l Short Film Festival of Cyprus

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου)

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77 77 77 45


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN