Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Shosholoza - moving forward



   Το "Shosholoza" είναι ένα λαϊκό τραγούδι της φυλής των Ndebele οι οποίοι συναντώνται κυρίως στη Ζιμπάμπουε. Πάρα πολλοί άντρες της φυλής όμως πήγαιναν να δουλέψουν στα χρυρωρυχεία και τα αδαμαντωρυχεία της Νοτίου Αφρικής και έτσι μέλη της φυλής αυτής συναντώνται και στα βόρεια της Νοτίου Αφρικής. Το τραγούδι αποτελεί ένα παραδοσιακό τραγούδι των ορυχείων. Άλλοι λένε ότι περιγράφει τον πηγαιμό με τα τρένα από τη Ζιμπάμπουε στα ορυχεία της Ν. Αφρικής και άλλοι την επιστροφή από τα ορυχεία της Ν. Αφρικής στη Ζιμπάμπουε. Συνήθως τραγουδιέται με σκοπό να εκφράσει τη σκληρότητα της εργασίας στα ορυχεία. Shosholoza στην γλώσσα της φυλής Ndebele σημαίνει πήγαινε μπροστά ή κάνε χώρο για τον επόμενο άντρα. Το τραγούδι είναι πλέον και παραδοσιακό τραγούδι της Ν. Αφρικής και μάλιστα αποτελεί το δεύτερο εθνικό ύμνο της.  (περισσότερα στο http://en.wikipedia.org/wiki/Shosholoza ).
   Από 14 μέχρι 23 Μαρτίου 2010, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που έγινε στην ίδια χώρα, πραγματοποιήθηκε το 1ο Street Child World Cup, ένα παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου για παιδιά που ζουν και δουλεύουν στους δρόμους.
   Το Street Child World Cup αποτελεί μια παγκόσμια καμπάνια για παιδιά των δρόμων, με σκοπό να λάβουν την προστασία και τις ευκαιρίες που όλα τα παιδιά δικαιούνται. Αποτελεί ένα μοναδικό διεθνές συνέδριο. Ο οργανισμός μέσα από το ποδόσφαιρο, την τέχνη και την ευαισθητοποίηση σκοπεύει να προκαλέσει τις αρνητικές αντιλήψεις και αντιμετώπιση που έχουν τα παιδιά του δρόμου ανά τον κόσμο.
   Στο παρακάτω φιλμ μπορείτε να δείτε στιγμές από τη συνάντηση που έγινε στη Νότιο Αφρική το 2010.

http://vimeo.com/20106800

   Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία το 2014.


Ιστότοπος: http://streetchildworldcup.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN