Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το να πετυχαίνεις το στόχο σου. Αυτή είναι η γεύση που μας άφησε για άλλη μια φορά το Φεστιβάλ του οργανισμού Balkans Beyond Borders.
Μια αίθουσα γεμάτη νέους από χώρες των Βαλκανίων και ακόμη παρα πέρα, ταινίες φτιαγμένες με μεράκι και ξεχωριστή ποιότητα, η πολυγλωσσία και η επικοινωνία σε διάφορες εκφάνσεις όπως αυτή βιώνεται στην περιοχή των Βαλκανίων και πάνω από όλα χαρούμενοι άνθρωποι που κοινώνησαν όλοι μαζί μια ξεχωριστή εμπειρία με έμπνευση από Βαλκάνια. Αυτές είναι κάποιες από τις εικόνες που μπορώ να μεταφέρω με λόγια από την παραμονή μου στο Φεστιβάλ.
Η φετινή ήταν η 3η χρονιά που πραγματοποιείται το ΒΒΒ Short Film Festival το οποίο ταξιδεύει κάθε χρόνο και σε μια διαφορετική πόλη των Βαλκανίων με διαφορετική θεματολογία. Μετά το Βελιγράδι και την Αθήνα σειρά φέτος είχαν τα Τίρανα.
Το φετινό Φεστιβάλ ήταν μια συνδιοργάνωση του ΒΒΒ με το Tirana Art Lab με υποστηρικτή το European Fund for the Balkans. Έλαβε χώρα από 20-22 Σεπτεμβρίου στα Τίρανα, στον εναλλακτικό χώρο τέχνης: Tirana Ekspres και είχε θέμα: ΜΙΛΑ ΜΟΥ: πολυγλωσσία και επικοινωνία.
Η ανταπόκριση του κοινού στα Τίρανα ήταν πάρα πολύ θερμή. Οι νέοι που παρευρέθησαν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις ταινίες και το περιεχόμενο τους όσο και για τον οργανισμό και τις δράσεις του. Για εμάς, τα μέλη του ΒΒΒ δεν υπάρχει κάτι που να μας δίνει μεγαλύτερο κουράγιο για να συνεχίζουμε το έργο μας από το ενδιαφέρον των νέων. Ειδικά όταν μπορούμε να τους προσφέρουμε ευκαιρίες, έμπνευση και κίνητρο για δημιουργία και καλύτερη γνώση για το τι είναι τα Βαλκάνια και τι δυνατότητες υπάρχουν για ένα καλύτερο σήμερα. Το ΒΒΒ είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης, συνεργασίας, κοινής δράσης και πάνω από όλα δημιουργίας.
Στο φετινό φεστιβάλ οι ταινίες ξεχώρισαν για την ποιότητά τους και για την ευαισθησία τους σε ποικίλα ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια, την επικοινωνία και την πολυγλωσσία όπως η ζωή στα σύνορα, η ζωή στην πόλη, η μοναξιά που βιώνει ο καθένας με τον τρόπο του, η ανάγκη για επικοινωνία και άλλα. Οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν 30 στο σύνολο από την Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σλοβενία, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Μολδαβία, Βέλγιο και Ιταλία.
Μεσα από το αξιόλογο αυτό σύνολο ταινιών η κριτική επιτροπή και το κοινό ξεχώρισαν 2 νικητές και 3 διακρίσεις.
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 2012 πήρε το Budapest backwards, μυθοπλασία του Βέλγου Jeroen Sebrechts.
- Βραβείο Κοινού 2012 πήρε το Beyond the River, μυθοπλασία του Sabir Kanaqui, Αλβανικής παραγωγής.
- Το RF του Σταύρου Λιόκαλου, μυθοπλασία Ελληνικής παραγωγής, το A day of clear weather των Alketa Ramaj, Odeta Cunaj (Αλβανία) και το Scrap Material ντοκιμαντέρ του Σέρβου Stefan Ivancic απέσπασαν Ειδική Μνεία από την κριτική Επιτροπή καθώς διακρίθηκαν για την ποιότητά τους, τον επαγγελματισμό και τη συμβατότητά τους με το θέμα του φετινού φεστιβάλ.
Τις ταινίες που διαγωνίστηκαν στο φετινό φεστιβάλ επέλεξε η Προκριματική Επιτροπή η οποία αποτελείτο από τους Adela Demetja (Αλβανία), Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΒΒΒ, Violana Murataj, Πρέσβης του ΒΒΒ στην Αλβανία, Μάιρα Στυλιανού (Ελλάδα), σκηνοθέτης and Stepan Altrichter (Τσεχία), σκηνοθέτης. Τη νικήτρια Ταινία για το 2012 και τις Τιμητικές Διακρίσεις επέλεξε η Κριτική Επιτροπή η οποία αποτελείτο από τους: Joni Shanaja (Αλβανία), Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργο Ζώη (Ελλάδα) και Idro Seferi (Κόσοβο).
Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή η νικήτρια ταινία Budapest Backwards ξεχώρισε για τη συμβατότητά της στο φετινό θέμα, τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο παρουσίασε μια ιστορία αγάπης και την αμεσότητα των ηθοποιών ερμηνευτικά. Όπως επεσήμανε η κριτική επιτροπή « Εμείς οι λαοί των Βαλκανίων γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει χωρισμός σε μια σχέση λόγω απόστασης για μια καλύτερη με περισσότερες ευκαιρίες ζωή. Και είναι δύσκολο να μπορείς να πεις μια ιστορία αγάπης με αυθεντικότητα. Λίγοι film makers το καταφέρνουν».
Μετά τη φετινή επιτυχή διοργάνωση, το ΒΒΒ ετοιμάζεται για το επόμενο Φεστιβάλ σε νέα πόλη και με νέο θέμα. Ελπίζουμε να έχουμε και την επόμενη χρονιά την ίδια και μεγαλύτερη ανταπόκριση και ποιότητα τόσο σε ταινίες όσο και σε θεατές.
Βασιλική Μαλτάσογλου, μέλος της Balkans Beyond Borders
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου