Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Lawrence Alma-Tadema






     Ο Sir Lawrence Alma-Tadema (γεννημένος ως Lourens Alma Tadema ) γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1836 και πέθανε στις 25 June 1912. Ήταν Άγγλος ζωγράφος ολλανδικής καταγωγής. Μετά το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας και εργάστηκε στο εργαστήριο του Λέις. Οι τεχνοκρίτες χαρακτήρισαν το έργο του " νεωτεριστικά κλασσικό ". Το 1869 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και το 1873 απέκτησε την Αγγλική υπηκοότητα. Μετά από έξι χρόνια (1879) εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας και το 1899 του απενεμήθηκε ο τίτλος του ιππότη.
   Σχεδόν όλοι οι πίνακες του αντλούν τα θέματά τους από την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα. Έγινε διάσημος για τις απεικονίσεις του της πολυτέλειας και της παρακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,  με αδύνατες μορφές τοποθετημένες σε υπέροχα μαρμάρινα εσωτερικά ή με φόντο εκθαμβωτικούς γαλάζιους Μεσογειακούς ουρανούς και θάλασσες. Αν και γνώρισε το θαυμασμό στη διάρκεια της ζωής του για την τεχνική του και τις απεικονίσεις του της Κλασσικής αρχαιότητας, το έργο του έπεσε σε ανυποληψία μετά το θάνατό του, και μόνο στη δεκαετία του 1960 επανεκτιμήθηκε για τη σημασία του στην Αγγλική τέχνη του 19ου αιώνα. 
     Ο σπουδαιότερος πίνακάς του τιτλοφορείται " Ο Στρατιώτης του Μαραθώνα ". Άλλα αξιοσημείωτα έργα του είναι " Ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος " και " Η Μούμια ". 
   Γοητευμένος από την αρχαιότητα και το Μεσαίωνα προσπάθησε να οπτικοποιήσει το παρελθόν, επιδεικνύοντας φροντίδα και ακρίβεια στην απεικόνισή του. Αρκετά από τα έργα του προέκυψαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένης αρχαιολογικής έρευνας. 
        Η μεθοδική αρχαιολογική έρευνα του Alma-Tadema, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας στη Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική ( η οποία ήταν τόσο πλήρης που κάθε κτίριο που απεικονίζεται στους κανβάδες του θα μπορούσε να χτιστεί χρησιμοποιώντας Ρωμαϊκά εργαλεία και μεθόδους ) οδήγησε στο να χρησιμοποιηθούν οι πίνακές του ως πρωτογενές υλικό από σκηνοθέτες του Χόλιγουντ στο όραμά τους του αρχαίου κόσμου για ταινίες όπως: Intolerance (1916) του D. W. Griffith, Ben Hur (1926) του Fred Niblo, Cleopatra (1934) του Cecil B. DeMille, και το πιο αξιοσημείωτο όλων, το επικό ριμέικ του Cecil B. DeMille της ταινίας The Ten Commandments (1956). Πραγματικά ο Jesse L. Lasky Jr., συν-σεναριογράφος στις " Δέκα Εντολές ", περιέγραφε πώς ο σκηνοθέτης συνήθιζε να απλώνει εκτυπώσεις από πίνακες του Alma-Tadema για να δείξει στους σκηνογράφους του το αποτέλεσμα που ήθελε να επιτύχει. Οι σκηνογράφοι του  βραβευμένου με Όσκαρ Ρωμαϊκού έπους Gladiator (2000)  του Ridley Scott χρησιμοποίησαν τους πίνακες του Alma - Tadema σαν κεντρική πηγή έμπνευσης. Οι πίνακες του Alma - Tadema υπήρξαν επίσης η έμπνευση για το σχεδιασμό του εσωτερικού του κάστρου Cair Paravel στην ταινία The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) του Andrew Adamson.









Intolerance (1916)



Ben Hur (1926)


Cleopatra (1934)


The Ten Commandments ( 1956)





https://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Alma-Tadema΄
εγκυκλοπαίδεια Δομή τόμος 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN