Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ψαρεύοντας σολωμούς στην Υεμένη


   Μια ταινία από τον Λάσε Χάλστρομ (σκηνοθέτη του "Σοκολά" ). Μια γοητευτική και πνευματώδης κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ του Πολ Τόρντεϊ.

   Υπόθεση

   Ένας οραματιστής σεϊχης από την Υεμένη, ο οποίος συνηθίζει να περνά μέρος του χρόνου του στην Σκωτία ψαρεύοντας σολωμούς, επιθυμεί να εισάγει το χόμπυ αυτό και στη χώρα του (η οποία φυσικά έχει εντελώς διαφορετικό κλίμα από τη Σκωτία). Ο σεϊχης πιστεύει ότι εισάγοντας το χόμπυ αυτό στη χώρα του θα εμπλουτίσει έτσι τη ζωή των υπηκόων του, γιατί θεωρεί ότι το ψάρεμα ενισχύει τους δεσμούς του ανθρώπου με τη φύση.
      Χωρίς να τον απασχολούν τα έξοδα αυτού του εγχειρήματος αναθέτει στην εκπρόσωπο των συμφερόντων του στη Μεγάλη Βρετανία τη Χάριετ Τσέτγουντ - Τάλμποτ την περάτωση του εγχειρήματος. Η πραγμάτωση ενός τέτοιου έργου, απαιτεί τη συμμετοχή ενός ειδικού, γι αυτό και η Χάριετ πλησιάζει τον ακαδημαϊκό Φρεντ Τζόουνς, που δουλεύει για τη βρετανική κυβέρνηση και ο οποίος θεωρείται η κορυφή στη Βρετανία σε θέματα αλιείας.
   Όταν ο Φρεντ ακούει από τη Χάριετ την ιδέα, περιγελά το σχέδιο, θεωρώντας το παράλογο και μη πραγματοποιήσιμο. Μέχρι όμως που το σχέδιο αυτό τραβά το ενδιαφέρον της υπερδραστήριας γραμματέως του πρωθυπουργού, της Πατρίσια Μάξγουελ,  η οποία βλέπει την ιστορία αυτή σαν μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων Βρετανίας - Υεμένης, αλλά και για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
   Και έτσι παρά τις αντιρρήσεις του για το έργο ο Φρεντ τελικά βρίσκεται εμπλεκόμενος σ' αυτό. Ο σκεπτικισμός του αντισταθμίζεται μόνο από την απεριόριστη αισιοδοξία του σεϊχη.
   Καθώς η αποστολή αρχίζει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα ο Φρεντ έρχεται πιο κοντά με τη Χάριετ. Παρά τα πολλά εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο του ειδυλλίου τους, η σχέση τους δίνει μια απρόσμενη και καλοδεχούμενη αίσθηση της ελπίδας για δυο μοναχικά άτομα.

    Η σκηνοθεσία όπως προαναφέραμε είναι από τον Λάσε Χάλστρομ. Το σενάριο το υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου για το "Slumdog Millionaire" Σάιμον Μποφόι. Πρωταγωνιστούν ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ στο ρόλο του Φρεντ Τζόουνς, η Έμιλυ Μπλαντ στο ρόλο της Χάριετ Τσέτγουντ-Τάλμποτ, ο Αμρ Γουακέντ στο ρόλο του σεϊχη και η Κριστίν Σκοτ-Τόμας στο ρόλο της Πατρίσια Μάξγουελ.



(τρέιλερ της ταινίας)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN