Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Αυγουστιάτικο γεύμα στη Ρώμη (Pranzo di Ferragosto)



   Ο Τζιάννι, είναι ένας άνεργος, ανύπαντρος πενηντάρης, ο οποίος μένει με την ιδιότροπη χήρα μητέρα του, μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα, σ' ένα μικρό διαμέρισμα στη Ρώμη.
   Ζει με βερεσέ, ενώ τα χρέη τον πνίγουν. Χρωστά ακόμα και για τα κοινόχρηστα. Και ενώ όλη η Ρώμη έχει αδειάσει εν όψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, αυτός είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες στην "αιώνια" πόλη.
   Κάποια στιγμή έρχεται και τον βρίσκει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας του, ο Λουίτζι, ο οποίος του προτείνει να του διαγράψει μέρος από τα κοινόχρηστα που χρωστά, με αντάλλαγμα να φιλοξενήσει για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου την μητέρα του, για να μπορέσει εκείνος να λείψει. Ο Τζιάννι απρόθυμα δέχεται, για να ανακαλύψει όμως με έκπληξη ότι μαζί με τη μητέρα του διαχειριστή, έρχεται ... πακέτο και η θεία του.
   Παράλληλα τον βρίσκει και ο φίλος του και γιατρός του ο Μαρτσέλο , ο οποίος του ζητά να φιλοξενήσει και τη δική του μητέρα για την ίδια περίοδο, για να του ξεχρεώσει έτσι μέρος από τις ιατρικές υπηρεσίες που του έχει παράσχει κατά καιρούς.
   Και έτσι ενώ η Ρώμη έχει αδειάσει, στο διαμέρισμα του Τζιάνι επικρατεί μάλλον συνωστισμός αφού εκείνος βρίσκεται συγκάτοικος με τέσσερις ηλικιωμένες, που κάθε μια έχει τις παραξενιές της και τις ιδιοτροπίες της.
   

      Στην αρχή τα πράγματα είναι δύσκολα και με πολλές εντάσεις. Ο Τζιάννι καπνίζει και πίνει κρασί για να ανταπεξέλθει. Και ενώ ψάχνει τρόπο για να τις ξεφορτωθεί εκείνες τελικά συμφιλιώνονται και τον παροτρύνουν να γιορτάσουν όλοι μαζί τον Δεκαπενταύγουστο.  Ο μικρόκοσμος που υπάρχει αρχικά σ' όλο το σπίτι, θα συγκεντρωθεί τελικά γύρω από το τραπέζι της κουζίνας όπου και θα αποκτήσει ζωντάνια.
   Ο Τζιάννι, ο οποίος είναι ένα ταλέντο στη μαγειρική θα δώσει χαρά και ευχαρίστηση σε ανθρώπους που αποσύρονται στο περιθώριο της ζωής μαζί με τον πλούτο που έχουν μέσα τους

   Πρωταγωνιστούν οι Τζιάννι ντι Γκρεγκόριο, Βαλέρια ντε Φραντίσις, Μαρίνα Κατσότι, Μαρία Καλί, Γκράτσια Τσεζαρίνι Σφόρτσα. Ο πρωταγωνιστής Τζιάννι ντι Γκρεγκόριο (συνσεναριογράφος της ταινίας "Γόμμορα"), υπογράφει τη σκηνοθεσία της ταινίας, κάνοντας μ' αυτήν το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, αλλά και το σενάριο. Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία στο φεστιβάλ Βενετίας. Συνολικά έχει κερδίσει οκτώ βραβεία και έχει λάβει υποψηφιότητες για άλλα έξι


http://www.youtube.com/watch?v=Nc0MYZrRXOg (τρέιλερ της ταινίας, με ελληνικούς υποτίτλους)


Δημήτρης Μπούρας "Καθημερινή" 13-08-2009
Χρήστος Μήτσης "Αθηνόραμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN