Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Sacco και Vanzetti




Οι Sacco (δεξιά) και Vanzetti (αριστερά) με χειροπέδες

    Στις 23 Αυγούστου 1927, στις ΗΠΑ, ύστερα από μια αμφιλεγομένη δίκη και πολλαπλές εφέσεις, εκτελούνται ο τσαγκάρης Nicola Sacco και ο ιχθυοπώλης Bartolomeo Vanzetti, δυο Ιταλοί μετανάστες και αναρχικοί, κατηγορούμενοι για ένοπλη ληστεία μετά διπλού φόνου.
   Το απόγευμα της 15ης Απριλίου 1920,  κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της μισθοδοσίας του εργοστασίου κατασκευής υποδημάτων Σλέιτερ και Μορίλ στο κύριο εργοστάσιο, στην πολιτεία της Μασσαχουσέτης, ληστές χτύπησαν την χρηματαποστολή σκοτώνοντας τον ταμία Φρέντερικ Παρμέντερ και έναν ένοπλο φρουρό τον Αλεσσάντρο Μπεραρντέλι, διαφεύγοντας με λεία 15.776 δολλάρια.
   Ύστερα από μια αλυσίδα γεγονότων και  βασιζόμενες σε ενδείξεις μάλλον παρά σε αποδείξεις, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη των Σάκκο και Βαντσέττι οι οποίοι τελικά κρίθηκαν ένοχοι, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν.
   Στους παρακάτω δυο συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την ιστορία τους, τη σύλληψή τους, τις δίκες, τις εφέσεις, τις καταδίκες τους και τελικά την εκτέλεσή τους.


   Η ιστορία τους φυσικά δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κινηματογράφο. Έτσι έχουμε:

  • Sacco e Vanzetti (1971) του Τζουλιάνο Μοντάλντο με τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ στο ρόλο του Βαντσέττι και τον Ρικάρντο Κουτσιόλλα στο ρόλο του Σάκκο. Η μουσική της ταινίας είναι από τον Έννιο Μορρικόνε. Η Τζόαν Μπαέζ τραγουδά το τραγούδι "Here's to you". Ο Ρικάντο Κουτσιόλλα  ως Σάκκο κέρδισε βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών το 1971

τρέιλερ της ταινίας



  • Sacco and Vanzetti (2006) Ντοκυμαντέρ του Peter Miller





τρέιλερ του ντοκυμαντέρ

   Στο ντοκυμαντέρ ακούγονται οι φωνές των Τζων Τορτούρο (ως Σάκκο) και Τόνυ Σαϊλούμπ (ως Βανζέττι)



  • The Diary of Sacco and Vanzetti (2004)


   Ντοκυμαντέρ σε σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή του David Rothauser. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος στο ρόλο του Βανζέττι. Το ντοκυμαντέρ επικεντρώνεται περισσότερο στον Βανζέττι.







   
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN