Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Πρόγραμμα Νοεμβρίου της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ



     Ο κινηματογράφος είναι μια κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρική μορφή τέχνης, με την έννοια ότι, κατά κανόνα μια ταινία, ακόμα κι όταν πραγματεύεται θέματα κοινωνικά, ιστορικά, πολιτικά ή ακόμα και φανταστικά, έχει ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο.

    Συχνά όμως, ο σκηνοθέτης εμπνέεται από την ίδια τη φύση και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και στήνει μια ταινία – μια κινηματογραφική προσωπογραφία, με άξονα έναν χαρακτήρα, ένα φανταστικό πρόσωπο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται ολόκληρη η ταινία, η οποία επί της ουσίας τον παρατηρεί, τον μελετά και τον καταγράφει. 

    Μήνας Χαρακτήρων λοιπόν ο Νοέμβριος, εγκαινιάζοντας τον πέμπτο χειμώνα της Λέσχης με πολύ ιδιαίτερες και σπάνιες ταινίες, αρχής γενομένης με το TONI ERDMANN (2/11) που εντυπωσίασε στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών και μας συστήνει το “alter ego” που κρύβει ο καθένας μέσα του, μιας και ο ήρωας εφευρίσκει και υποδύεται έναν χαρακτήρα, προσπαθώντας να χτίσει μια ουσιαστική σχέση με την κόρη του και να την βοηθήσει να δει τη ζωή της με διαφορετική ματιά.

    Ο Πίτερ Σέλερς σε έναν εντελώς κόντρα ρόλο, υποδύεται έναν αλληγορικό και μοναχικό χαρακτήρα που ανάβει τη σπίθα για πολλούς φιλοσοφικούς προβληματισμούς μέσα από το ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΝΣ (9/11), μια ταινία για τη διάβρωση της ψυχής του ανθρώπου από την τεχνολογία και τον καταναλωτισμό.

    Ο Τζόζεφ Λόουζι με τον ΚΥΡΙΟ ΚΛΑΪΝ (16/11), εμπνευσμένος από το σύνολο του έργου του Κάφκα, δημιουργεί έναν υπαρξιακό αγώνα αναζήτησης ταυτότητας, μια ταινία για τη μοίρα και τη συνείδηση, τοποθετημένο στο Γερμανοκρατούμενο Παρίσι του 1942. Η προβολή της ταινίας συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας.

    Χαρακτηριστικό δείγμα κινηματογραφικής προσωπογραφίας είναι η σχετικά άγνωστη ταινία του Λουκίνο Βισκόντι Ο ΞΕΝΟΣ (23/11), με έναν αξεπέραστο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, που δίνει σάρκα και οστά στο θεμελιώδες αυτό αριστούργημα του Αλμπέρ Καμύ. 

    Το ιδιαίτερο αυτό αφιέρωμα θα κλείσει με μία σπάνια και εξαιρετική ταινία, το THE FOUNTAINHEAD (30/11), ένα μανιφέστο στην κυριολεξία, για τη δύναμη της θέλησης και την πίστη στα «θέλω» και τα «πιστεύω» του ανθρώπου.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις της λέσχης, πρόκειται να προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στον όροφο του BABA YAGA η εμβληματική ταινία Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ, με αφορμή το πρόσφατο θάνατο του δημιουργού της, Τζωρτζ Ρομέρο. 


www.filmhouse.gr

https://www.youtube.com/watch?v=KpwwwW0KLRs&feature=youtu.be



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

01/11 H νύχτα των Zωντανών Nεκρών – The Night of the Living Dead [1968] 


σκηνοθεσία: George A. Romero

παίζουν: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman

21:30 | Baba Yaga | Είσοδος ελεύθερη 



02/11 Toni Erdmann [2016]


σκηνοθεσία: Maren Ade

παίζουν: Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn 

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 



09/11 Να είσαι εκεί, κύριε Τσανς – Being There [1979]


σκηνοθεσία: Hal Ashby

παίζουν: Peter Sellers, Shirley MacLaine

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 



16/11 Μίστερ Κλάιν – Mr. Klein [1976] 


σκηνοθεσία: Joseph Losey

παίζουν: Alain Delon, Jeanne Moreau

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 



23/11 Ο Ξένος – Lo Straniero [1967] 


σκηνοθεσία: Luchino Visconti

παίζουν: Marcello Mastroianni, Anna Karina, Bernard Blier

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 



30/11 Χαλύβδινες Ψυχές - The Fountainhead [1949] 


σκηνοθεσία: King Vidor

παίζουν: Gary Cooper, Patricia Neal, Raymond Massey

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 





ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017


ΤΕΤΑΡΤΗ 01 NOEMBΡΙΟΥ

H Nύχτα των Zωντανών Nεκρών – The Night of the Living Dead

Horror| 1968 | USA | 96’ 

σκηνοθεσία: George A. Romero

παίζουν: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman

21:30 | Baba Yaga | Είσοδος ελεύθερη 


    Δυο αδέρφια, ο Johnny και η Barbra, πηγαινουν στο νεκροταφειο της παλιας τους πολης για να επισκεφτουν τον ταφο του πατερα τους. Ο Johnny φοβιζει την Barbra, θυμιζοντας της ποσο την ειχε τρομοκρατησει οταν, παιδι ακομη, την απειλουσε οτι οι νεκροι ειχαν σηκωθει για να την πιασουν. Συντομα όμως ο εφιαλτης της Barbra γινεται πραγματικοτητα...

    Γυρισμένη στα τελη του ’60 με ελάχιστο budget, η Νυχτα των Ζωντανων Νεκρων, διατηρει και σημερα την αμετριαστη υπεροχη της στο ειδος, αποτελωντας μια απο τις πιο κλασικες ταινιες τρομου ολων των εποχων. 

    Η ταινία είναι μια παραβολή και αποτελεί μια μικρογραφία του κοινωνικού συνόλου, ενός μικρόκοσμου υπό την απειλή της εξαφάνισης. Το φιλμ λειτουργεί ως μια κοινωνιολογική μελέτη που επικεντρώνεται εξίσου στο φύλο, τη φυλή και τις ηλικίες των ηρώων. Με την πραγματιστική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη προσέγγισή της, η ταινία αγγίζει τα προβλήματα που απασχόλησαν την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ‘60: πολιτική αναταραχή, ρατσισμός, φόβος για τον όχλο, κλπ. Η νύχτα των ζωντανών νεκρών είναι αποτελεσματική όμως και σε ψυχαγωγικό επίπεδο, αφού αποτελεί ένα έντονο, εφιαλτικό, κλειστοφοβικό ταξίδι στον αποκαλυπτικό τρόμο. Άξια έχει κερδίσει την φήμη της κλασικής ταινίας για όλους τους λάτρεις του φανταστικού και του τρόμου. 

    Ο δημιουργός της, Τζωρτζ Άντριου Ρομέρο (George Andrew Romero, 4 Φεβρουαρίου 1940 – 16 Ιουλίου 2017) ήταν Αμερικανοκαναδός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ του κινηματογράφου, γνωστός για τις ταινίες τρόμου που σκηνοθέτησε με θέμα μια φανταστική κυριαρχία των ζόμπι. Ο Ρομέρο χαρακτηρίζεται συχνά ως πρωτοπόρος με μεγάλη επίδραση στο είδος της ταινίας τρόμου. 

    H προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ομάδας Puppet Myth 



ΠΕΜΠΤΗ 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Toni Erdmann

Comedy, Drama | 2016 | GER | 162΄

σκηνοθεσία: Maren Ade

παίζουν: Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn 

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 


    Ο Γουίνφρεντ, ένας μοναχικός καθηγητής μουσικής, θα προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με την κόρη του, με την οποία είναι χρόνια αποξενωμένοι. Με εφαλτήριο της πράξης του το θάνατο του σκύλου του, θα πάει απρόσκλητος στο Βουκουρέστι, όπου η εργασιομανής κόρη του είναι μία επιτυχημένη καριερίστα. Το Σαββατοκύριακο που θα περάσει θα είναι σκέτη καταστροφή, μα ο Γουίνφρεντ θα πεισμώσει και θα εφεύρει το χαρακτήρα του Τόνι Έρντμαν, έναν τουλάχιστον ιδιοσυγκρασιακό τύπο.

    Με όχημα ένα όχι και τόσο πρωτότυπο σχήμα, η Μάρεν Άντε πραγματοποιεί έναν κινηματογραφικό θρίαμβο, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα μέσω των πιο γελοίων καταστάσεων. Το μεγαλύτερό της κατόρθωμα έγκειται στην απουσία του όποιου διδακτισμού, τη στιγμή που η ταινία βρίθει σχολίων πάνω στις σχέσεις, στην εργασία, μα και στην ίδια τη Ζωή.

    Η ταινία απέσπασε 51 βραβεία, μεταξύ αυτών και το βραβείο κριτικών στις Κάννες για το 2016, καθώς επίσης υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.



ΠΕΜΠΤΗ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Να είσαι εκεί, κύριε Τσανς – Being There 

Comedy, Romance | 1979 | USA | 130’

σκηνοθεσία: Hal Ashby

παίζουν: Peter Sellers, Shirley MacLaine

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 


    Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γιέρζι Κοσίνσκι, ο οποίος έγραψε και το πολύ "ιδιαίτερο" σενάριο της, η ταινία έχει ως πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλλερς στον ρόλο ενός άδολου κηπουρού (του Τσανς) που όταν πεθαίνει ο πλούσιος εργοδότης του Τσόνι Γκάρντινερ, ο γερουσιαστής Μπέντζαμιν Ραντ και η γυναίκα του, νομίζουν ότι ο Τσανς είναι ο αποθανών κι εκλαμβάνουν τα απλοικά του λόγια ως βαθυστόχαστες παρατηρήσεις πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Ακολουθούν κάποια τραγελαφικά γεγονότα και όταν ο Τσανς βρίσκεται ένα βήμα μόλις πριν την απόκτηση του τίτλου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαφανίζεται ξαφνικά. 

    Σε ένα πρώτο επίπεδο η ταινία είναι μία παράλογη φάρσα και ένα σατιρικό σχόλιο για την ανθρώπινη ευπιστία, αλλά υπάρχουν έντονα μεταφυσικά και σημειολογικά στοιχεία, που συνθέτουν ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, ευεπίφορο σε ανεξάντλητες ερμηνείες. Ο άδολος Τσανς κατακτά την Αμερική με τη βλακεία, την απλότητα ή τη σοφία του; Οι άνθρωποι ξεγελιούνται από τα φαινόμενα, ή ο Τσανς τα δημιουργεί; Ούτως ή άλλως πρόκειται για μία έξοχη ταινία. 

   Η ταινία απέσπασε 13 βραβεία, μεταξύ αυτών το βραβείο Οσκαρ β’ ανδρικού ρόλου και την Χρυσή Σφαίρα ανδρικού ρόλου 



ΠΕΜΠΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Μίστερ Κλάιν – Mr. Klein [1976] 

Crime, Mystery | 1976 | FR | 110’

σκηνοθεσία: Joseph Losey

παίζουν: Alain Delon, Jeanne Moreau

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 



    Στο Γερμανοκρατούμενο Παρίσι του 1942, ο καλοπερασάκιας και - ενδεχομένως- μαυραγορίτης κύριος Κλάιν λαμβάνει μία Εβραϊκή εφημερίδα, σταλμένη στο όνομα του, μαθαίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει κάποιος εβραίος στην ίδια πόλη με το ίδιο ονοματεπώνυμο και έτσι θα αρχίσει να ψάχνει τον συνονόματό του για να διορθώσει τις παρεξηγήσεις και τα μπλεξίματα με την αστυνομία. 

    Το 1976 ο εξόριστος από την Αμερική Τζόζεφ Λόουζι καταπιάνεται με ένα εξαιρετικό σενάριο που μπορεί να μην αποτελεί μεταφορά κάποιου καφκικού διηγήματος, είναι όμως εμφανώς επηρεασμένο από το σύνολο του έργου του Κάφκα. Ένα πολεμικό και πολιτικό θρίλερ - καταπέλτης για την συνεργασία των γαλλικών αρχών με τους κατακτητές Ναζί, και ταυτόχρονα ένα καυστικό και εύστοχο σχόλιο για τον κρυφο-ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος «συγγνώμης» των Γάλλων προς τους Γαλλοεβραίους συμπολίτες τους, τους οποίους παράτησαν στην μοίρα τους, όταν η αστυνομία της προδοτικής κυβέρνησης του Βισύ τους παρέδιδε με μεγάλη ευκολία στην Γκεστάπο.

    Τα κτίρια, τα σκηνικά και τα κουστούμια, αποτυπώνουν ευφάνταστα το ύφος και το κλίμα της εποχής, και σε συνδυασμό με την ίσως καλύτερη ερμηνεία του Ντελόν, συνθέτουν μια εξαίσια αλλά και σπάνια ταινία που επικεντρώνεται στις μεγαλειώδεις αποφάσεις που παίρνει ο άνθρωπος μπροστά στη μοίρα του και την συνείδηση του.

    Η ταινία, παραγωγής του Αλέν Ντελόν, σε σενάριο του Κώστα Γαβρά συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών, όπου έχασε τον Χρυσό Φοίνικα από τον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε. Η 16η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας. 




ΠΕΜΠΤΗ 23 NOEMBΡΙΟΥ

Ο Ξένος – Lo Straniero

Drama | 1967 | FR, IT | 104 ’

σκηνοθεσία: Luchino Visconti

παίζουν: Marcello Mastroianni, Anna Karina, Bernard Blier

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 


    Ο «Ξένος», το θεμελιώδες αριστούργημα του Αλμπέρ Καμύ, για το οποίο βραβεύτηκε με Νόμπελ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αφηγείται την ιστορία του Μερσώ, ενός συναισθηματικά αποστασιοποιημένου, ανήθικου, αθεϊστή άνδρα, εν δυνάμει δολοφόνου, ο οποίος τελικά, μέσα από την μοναχική πορεία, καταφέρνει να βρει την ειρήνη με τον εαυτό του και με την κοινωνία που τον καταδιώκει.

    Ο Λουκίνο Βισκόντι τόλμησε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την υπαρξιακή αυτή νουβέλα με απόλυτο σεβασμό, τηρώντας τα λόγια του Οκτάβιο Παζ ότι «ο Καμύ δεν είναι φιλόσοφος, είναι καλλιτέχνης και γι’ αυτό τον ενδιαφέρει η Μορφή», και για το λόγο αυτό σκηνοθετεί μια βαθιά ανθρωποκεντρική ταινία με λιτή, αφαιρετική και συμπυκνωμένη δομή, ώστε να καταφέρει να εκφράσει τον πυρήνα της φιλοσοφίας του έργου. Ακρογωνιαίος λίθος η εμβληματική ερμηνεία του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

    Παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα αυτό κληροδότησε στην ιστορία του κινηματογράφου ένα κορυφαίο έργο τόσο σκηνοθετικά όσο και ερμηνευτικά, η ταινία είναι σπάνια και παραγνωρισμένη. Προβλήθηκε ελάχιστες φορές, παραλείπεται κατά κανόνα σε κινηματογραφικά αφιερώματα και τις περισσότερες φορές δεν αναφέρεται καν στις φιλμογραφίες ούτε του Βισκόντι ούτε του Μαστρογιάνι.

    Προλογίζει η Νινέτα Σωτηράκη, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, προϊστάμενη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας 



ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Χαλύβδινες Ψυχές - The Fountainhead

Drama, Romance | 1949 | USA | 114’

σκηνοθεσία: King Vidor

παίζουν: Gary Cooper, Patricia Neal, Raymond Massey

21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18 



    Μετά την μεγάλη επιτυχία του βιβλίου της Ayn Rand "The Fountainhead" (που εκδόθηκε και στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια ως "Κοντά στον Ουρανό" από την Ωκεανίδα), το 1943, η βασική του ιστορία έγινε και ταινία το 1949 σε σενάριο της Rand με πρωταγωνιστές τον Gary Cooper και την Patricia Neal. 

    H υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την ασυμβίβαστη, ακέραιη και αλύγιστη φιλοσοφική στάση ζωής του πρωταγωνιστή, του ιδιοφυή αρχιτέκτονα Howard Roark, την σκληρή μάχη του ενάντια στο κολλεκτιβιστικό κατεστημένο της εποχής του και την εκρηκτική ερωτική ιστορία του. Πρόκειται για τον βίο ενός αρχιτέκτονα που δεν διστάζει να ανατινάξει ένα συγκρότημα κατοικιών υπό κατασκευή για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της δημιουργίας του. 

    Η ταινία είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο, την δημιουργικότητα, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την καταπληκτική τέχνη της αρχιτεκτονικής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN