Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΘΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2016 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας




ΘΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2016


   Με το χιούμορ σαν όχημα φυγής από την πραγματικότητα, το καλοκαιρινό πρόγραμμα της λέσχης πλημμυρίζει από κλασικές νύχτες κωμωδίας από το παρελθόν μέχρι σύγχρονες ταινίες πρώτης προβολής. 


   Για πρώτη φορά πρόκειται να προβληθούν στην πόλη τα πολυβραβευμένα Ο Εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε [30/06 Hundraåringen], Pride [18/08] και Πουθενά Xωρίς την Kόρη μου [28/07 Instructions not included], στο πλευρό απολαυστικών διαχρονικών κομεντί [16/06 Ένα Παράξενο Ζευγάρι, 21/07 Διακοπές στη Ρώμη] αλλά και σαρωτικών cult κωμωδιών [23/06 Δέσε Με, 04/08 Οι Ατσίδες με τα Μπλέ, 25/08 Οι Γενναίοι του Μπρανκαλεόνε], μεταξύ άλλων.

   Στις παράλληλες εκδηλώσεις του καλοκαιριού, συνεργασίες της λέσχης προετοιμάζονται με το Festival Μηδέν, το Φεστιβάλ του Δρόμου, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι της Φάρις και το Costa Navarino, αλλά και μεμονωμένες συνεργασίες με ομάδες και συλλόγους, με αποκλειστικό γνώμονα την αφιλοκερδή προσφορά στο κινηματογραφικό κοινό της πόλης. 


   Την αφίσα των καλοκαιρινών προβολών επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για τη λέσχη ο graphic designer Danny Kargas


ΙΟΥΝΙΟΣ


16/06 Ένα Παράξενο Ζευγάρι - Odd Couple [1968]
σκηνοθεσία: Gene Saks
παίζουν: Jack Lemmon, Walter Matthau

23/06 Δέσε Με – Átame! [1989]
σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar
παίζουν: Victoria Abril, Antonio Banderas, Loles León

30/06 Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο και Εξαφανίστηκε - Hundraåringen … [2014] 
σκηνοθεσία: Felix Herngren
παίζουν: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander


ΙΟΥΛΙΟΣ


07/07 Στον Ιούλιο – Im Juli [2000] 
σκηνοθεσία: Fatih Akin
παίζουν: Moritz Bleibtreu, Christiane Paul

14/07 Πρόσκληση σε Γεύμα από Έναν Υποψήφιο δολοφόνο – Murder by Death [1976] 
σκηνοθεσία: Robert Moore
παίζουν: Peter Falk, Alec Guinness, Peter Sellers

21/07 Διακοπές στη Ρώμη - Roman Holiday [1953]
σκηνοθεσία: William Wyler
παίζουν: Gregory Peck, Audrey Hepburn

28/07 Πουθενά Χωρίς την Κόρη μου - Instructions Not Included [2014]
σκηνοθεσία: Eugenio Derbez
παίζουν: Eugenio Derbez, Karla Souza



ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


04/08 Οι Ατσίδες με τα Μπλε - The Blues Brothers [1980] 
σκηνοθεσία: John Landis
παίζουν: John Belushi, Dan Aykroyd

11/08 Ewa Chce Spac - Η Εύα Θέλει να Κοιμηθεί [1958]
σκηνοθεσία: Tadeusz Chmielewski
παίζουν: Barbara Kwiatkowska Stanislaw Mikulski, Stefan Bartik

18/08 Pride [2014] 
σκηνοθεσία: Matthew Warchus
παίζουν: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West

25/08 Οι Γενναίοι του Μπρακναλεόνε - L' armata Brancaleone [1966]
σκηνοθεσία: Mario Monicelli
παίζουν: Vittorio Gassman, Folco Lulli, Gian Maria Volontè


Χώρος Προβολών – Καφέ Σινέ
Ώρα -- 21:30
Είσοδος -- 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών



ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ένα Παράξενο Ζευγάρι - Odd Couple [1968]

σκηνοθεσία: Gene Saks

παίζουν: Jack Lemmon, Walter Matthau

διάρκεια: 105 λεπτά

χώρος προβολής – Καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- για νέους κάτω των 18 ετών


   Μια παράξενη συγκατοίκηση γεννιέται όταν δύο φίλοι με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, μένουν μόνοι, αφού τους εγκαταλείπουν οι γυναίκες τους, για διαφορετικό όμως λόγο τον καθένα. 
   Ο Φέλιξ είναι υποχόνδριος, σπιτόγατος που προγραμματίζει τα πάντα και προπαντός ότι έχει σχέση με τα οικονομικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που η γυναίκα του τον παράτησε. Τελείως διαφορετικός τύπος είναι ο Όσκαρ. Γυναικάς, σπάταλος, τσαπατσούλης και ξενύχτης. Αυτός είναι και ο λόγος που τον βαρέθηκε η γυναίκα του και τον εγκατέλειψε.
   Το αποτέλεσμα της συγκατοίκησης είναι μια εφιαλτική κωμωδία καταστάσεων, που απογειώνεται από τη χημεία των πρωταγωνιστών και τα πρωτότυπα σεναριακά ευρήματα συνθέτοντας ένας από τα πιο αστεία ζευγάρια που έχουν περάσει από το κινηματογραφικό πανί.
   Η ταινία ήταν υποψήφια για 2 όσκαρ (Σεναρίου και Μοντάζ), έχει κερδίσει 2 βραβεία (Laurel Awards, Guild of America) και ήταν υποψήφια για τα βραβεία Γκράμμυ (για τη μουσική) και Χρυσές Σφαίρες (καλύτερη ταινία, καλύτερος ηθοποιός).



ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δέσε Με – Átame! [1989]

σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar

παίζουν: Victoria Abril, Antonio Banderas, Loles León

διάρκεια: 101 λεπτά


χώρος Προβολής – Καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα Προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


   Ο Ρίκι, βγαίνοντας από το ψυχιατρείο όπου έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αρχίζει να ψάχνει τον ένα και μοναδικό του έρωτα, τη Μαρίνα, μια πορνοστάρ του κινηματογράφου, που είχαν περάσει κάποτε μια νύχτα μαζί, για να την κάνει γυναίκα του και μάνα των παιδιών του. Εκείνη φυσικά τον αποπαίρνει και τον διώχνει, ο απτόητος Ρίκι όμως, αποφασισμένος να πετύχει τον σκοπό του, καταφεύγει στην απαγωγή.
   Απλό θέμα, απλή πλοκή ίσως η πιο απλή ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη, μια ιστορία αγάπης, μια «τολμηρή και σέξι ρομαντική κομεντί» που διαθέτει όλα τα στοιχεία των ταινιών του είδους, είναι όμως ξεκάθαρα αντισυμβατική μιας και είναι δια χειρός Αλμοδόβαρ!
   Το «Δέσε Με» είναι μια από τις πιο ωραίες και πιο αναγνωρισμένες ταινίες του Αλμοδόβαρ, που καταφέρνει με επιτυχία να «δέσει» όλους τους θεατές. Εκτυλίσσεται με χιούμορ και αλλά με σοβαρότητα, με το κιτς και την υπερβολή να πρωτοστατούν ως συνήθως, σχολιάζοντας ταυτόχρονα με τον μοναδικό της τρόπο το περίπλοκο των ανθρωπίνων σχέσεων, τα ναρκωτικά, τη λειτουργία διάφορων ιδρυμάτων της δεκαετίας του ’80 και τη βιομηχανία πορνό.
   Ο Αντόνιο Μπαντέρας, στη δεύτερη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη, είναι εκπληκτικός στον ρόλο του σχιζοφρενή που κάνει το παν για τον έρωτα του. Είναι άμεσος, γλυκός και στο τέλος η τρέλα του, κερδίζει τους πάντες. Η χημεία με τη λαμπερή και πανέμορφη Βικτόρια Αμπρίλ είναι καθηλωτική και οι δυο τους μαζί είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών σε μια ταινία που κέρδισε 7 βραβεία και 14 υποψηφιότητες στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά βραβεία (Berlin, Goya, Cesar)



ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο και Εξαφανίστηκε - Hundraåringen … [2014] 

σκηνοθεσία: Felix Herngren

παίζουν: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander

διάρκεια: 112 λεπτά


χώρος Προβολής – Καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα Προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


   Ο Άλαν, ένας πολυταξιδεμένος συνταξιούχος που βαρέθηκε την καθημερινότητα του γηροκομείου, αποφασίζει την ημέρα των 100στων γενεθλίων του να «αποδράσει», πηδώντας απο το παράθυρο του δωματίου του, και να ταξιδέψει τον κόσμο, όπως ακριβώς είχε κάνει στα νιάτα του. Με την βοήθεια του Ιούλιου, ενός πρώην σταθμάρχη, και του Μπένυ, ενός αιώνιου φοιτητή, μπλέκεται άθελά του σε κωμικές καταστάσεις, προσπαθώντας να αποφύγει τη «σύλληψη» και την επιστροφή στη ρουτίνα.
   Βασισμένη στο ομώνυμο best-seller του Jonas Jonasson, η ταινία αυτή αποτελεί ένα κινηματογραφικό διαμαντάκι, αντιπροσωπευτικό των σουηδικών κωμωδιών. Με έντονα στοιχεία μαύρου χιούμορ, πολλαπλές αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, αλλά και συνεχόμενες περιπλανήσεις στη σουηδική εξοχή, ο Herngren μας κάνει να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες του σε ένα τρελό ταξίδι προς το άγνωστο.
   Η ταινία έχει κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Διεθνή Φεστιβάλ του Chicago, της Florida και του Durben to 2014 και ήταν υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Saturn το 2016, καθώς και για το Όσκαρ Καλύτερου Makeup to 2016.



ΠΕΜΠΤΗ 07 ΙΟΥΛΙΟΥ

Στον Ιούλιο – Im Juli [2000]

σκηνοθεσία: Fatih Akin

παίζουν: Moritz Bleibtreu, Christiane Paul

διάρκεια: 99 λεπτά


χώρος προβολής – καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


   Βρισκόμαστε στο Αμβούργο στην αρχή του καλοκαιριού. Ο Ντάνιελ, ένας λιγάκι αφελής δάσκαλος, αγοράζει απο την Ιουλία, μια πλανόδιο έμπορο κοσμημάτων, ένα δαχτυλίδι και μία πρόβλεψη: το δαχτυλίδι αυτό θα τον οδηγήσει στη γυναίκα των ονείρων του. Οταν το ίδιο βραδυ γνωρίσει τη Μελέκ, η οποία την επόμενη ημέρα πετάει για Κωνσταντινούπολη, αρχιζει να πιστεύει πως η «προφητεία» βγήκε αληθινή. ‘Ετσι λοιπόν, με συνταξιδίωτη την Ιουλία, ξεκινάει ένα τρελό ταξίδι μεσα στην Ευρώπη με σκοπό να την ξαναδεί και να της ομολογήσει τον έρωτά του.
   Το Im Juli πρόκειται για μία ανάλαφρη ρομαντική κομεντί, η οποία σε συνδυασμό με τις υπέροχες τοποθεσίες, τα καλοκαιρινά σκηνικά και τα συνεχόμενα κωμικά ευτράπελα, συνθέτουν ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι, στο οποίο ο καθένας μας θα ήθελε να λάβει μέρος.
   Η ταινία έχει κερδίσει Βραβείο Καλύτερου Αντρικού Ρόλου, για τον Moritz Bleibtreu στο German Film Awards, καθώς και Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Fatih Akin στο Tromso International Film Festival το 2001.


ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

Πρόσκληση σε Γεύμα από Έναν Υποψήφιο Δολοφόνο – Murder by Death [1976] 

σκηνοθεσία: Robert Moore

παίζουν: Peter Falk, Alec Guinness, Peter Sellers

διάρκεια: 94 λεπτά


χώρος προβολής – καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


   Όταν η ευφυΐα, η πνευματική ενάργεια και η διάθεση για χαβαλέ των ποικίλως ταλαντούχων συντελεστών συναντήθηκε για τη δημιουργία της ταινίας, κανείς δεν περίμενε κάτι λιγότερο. Η σκηνοθεσία του Μουρ, σε σενάριο του Σάιμον, παρέα με το αστεράτο επιτελείο ηθοποιών –στο οποίο συμμετέχει και ο συγγραφέας Τρούμαν Καπότε- αφήνει παρακαταθήκη μία εξαιρετική παρωδία των ταινιών-«whodunit», η οποία ταυτόχρονα θα μπορούσε να σταθεί στις καλύτερες του είδους!
   Πέντε πασίγνωστοι ντεντέκτιβ, συνοδευόμενοι από τους οικείους τους, προσκαλούνται σε μία έπαυλη από έναν -τουλάχιστον περίεργο- οικοδεσπότη. Αυτός τους ανακοινώνει πως τα μεσάνυχτα θα λάβει χώρα μία δολοφονία και όποιος βρει τον δολοφόνο, θα αμειφθεί αδρά. Η τροπή που παίρνει η βραδιά είναι εγκληματικά ξεκαρδιστική και η ταινία κάνει τον θεατή να γελάσει και να σκεφτεί την ίδια στιγμή.
   Η ταινία υπήρξε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα το 1977, για την ερμηνεία του Καπότε.


ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

Διακοπές στη Ρώμη - Roman Holiday [1953] 

σκηνοθεσία: William Wyler

παίζουν: Gregory Peck, Audrey Hepburn

διάρκεια: 118 λεπτά


χώρος προβολής – καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


   Μια νεαρή και όμορφη πριγκίπισσα (Οντρεϊ Χέπμπορν) αποφασίζει να σπάσει τη ρουτίνα του πρωτοκόλλου που πρέπει να τηρεί κατά γράμμα. Σε μια επίσημη επίσκεψή της στη Ρώμη, το σκάει, και υπό την επήρεια του ηρεμιστικού που της έχουν χορηγήσει προκειμένου να αντέξει το σκληρό πρόγραμμά της, βρίσκεται να κοιμάται σε ένα παγκάκι. 
   Εκεί τη συναντά ο νεαρός ανταποκριτής (Γκρέγκορi Πεκ), που μη αναγνωρίζοντας ποια είναι της παραχωρεί το φτωχικό του δωμάτιο για να ξεκουραστεί. Την επόμενη μέρα κι ενώ όλοι ψάχνουν την πριγκίπισσα, το ζευγάρι περνάει μια υπέροχη μέρα ξενάγησης στην αιώνια πόλη.
   Μια από τις ωραίοτερες κομεντί που έχουν γυριστεί, η δημιουργία του Γουίλιαμ Γουάιλερ χωρίς να παραδίνεται στο μελό, παγιδεύει με μοναδική χάρη την ομορφιά των πρωταγωνιστών της. 
   Η ταινία συνολικά βραβεύτηκε με τρία Όσκαρ – ένα για τα υπέροχα κοστούμια, ένα για την ερμηνεία της Όντρεϊ Χέπμπορν και ένα για το σενάριο που κρύβει ευχάριστες ανατροπές.


ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

Πουθενά Χωρίς την Κόρη μου - Instructions Not Included [2014] 

σκηνοθεσία: Eugenio Derbez

παίζουν: Eugenio Derbez, Karla Souza

διάρκεια: 115 λεπτά


χώρος προβολής – καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


   Εργένης πλεϊμπόι του Ακαπούλκο με πολλές κατακτήσεις στις τουρίστριες της περιοχής, δέχεται την ξαφνική επίσκεψη μιας παλιάς του γνωριμίας, η οποία του παραδίδει «πακέτο» το αποτέλεσμα του εφήμερου έρωτα τους και εξαφανίζεται. 
   Τα χρόνια περνούν, το μωρό εξελίσσεται σε ένα αξιολάτρευτο ξανθό γαλανομάτικο κοριτσάκι, και ο πατέρας με την κόρη μετακομίζουν στο Λος Άντζελες προσπαθώντας εις μάτην να εντοπίσουν τη μητέρα. 
   Σκηνοθέτης και ηθοποιός ο Eugenio Derbez, αστέρας της μεξικανικής τηλεόρασης, εμφανίζεται εδώ στην πρώτη του ταινία με μια συγκινητική δημιουργία που φέρει το γλυκερό αποτύπωμα των μεξικανικών soap operas σε συνδυασμό με ένα σαρωτικό χιούμορ που αποδίδουν μια κωμωδία ακραίων καταστάσεων. 
   Το Πουθενά Χωρίς την Κόρη Μου, μια μεξικανική ιστορία που εμφανίστηκε από το πουθενά κάνοντας αστρονομικές εισπράξεις στο αμερικάνικο box office, αποτελεί μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη ισπανόφωνη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών στις Η.Π.Α. σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.



ΠΕΜΠΤΗ 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οι Ατσίδες με τα Μπλε - The Blues Brothers [1980]

σκηνοθεσία: John Landis

παίζουν: John Belushi, Dan Aykroyd

διάρκεια: 133 λεπτά


χώρος προβολής – καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας) 
ώρα προβολής -- 21:30 
είσοδος -- 4 ευρώ 
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών 


   Τρελή -all time classic- κωμωδία καταστροφής γύρω από τις περιπέτειες δυο αδερφών, του Jake και του Elwood Blues, πρώην τρόφιμων φυλακών στο Illinois, που προσπαθούν να σώσουν ένα ορφανοτροφείο από την πτώχευση οργανώνοντας μια συναυλία. 
   Ο John Landis ενορχηστρώνει άψογα το χαοτικό υλικό του και μας χαρίζει μια αξέχαστη ταινία, φόρο τιμής στα blues, τη soul, τα musical και την μπουρλέσκ κωμωδία. 
   Οι John Belushi και Dan Aykroyd (συνυπεύθυνος με τον Landis για το σενάριο) με τις πασίγνωστες «καλτ» φιγούρες τους με τα μαύρα γυαλιά, το αστείρευτο ταλέντο, το πηγαίο χιούμορ και το εκρηκτικό τους ταμπεραμέντο προκαλούν σωστό ντελίριο, ενώ σε cameo εμφανίσεις ερμηνεύουν αξέχαστα μουσικά κομμάτια θρύλοι της μαύρης μουσικής: οι James Brown, Ray Charles, Cab Calloway, Aretha Franklin & John Lee Hooker! 



ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η Εύα Θέλει να Κοιμηθεί - Ewa Chce Spac [1958]

σκηνοθεσία: Tadeusz Chmielewski

παίζουν: Barbara Kwiatkowska Stanislaw Mikulski, Stefan Bartik

διάρκεια: 95 λεπτά


χώρος προβολής – καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


    Η Εύα, μια όμορφη και αθώα κοπέλα 17 χρονών, φθάνει από την επαρχία στη μεγαλούπολη για να σπουδάσει, μια μέρα πριν την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς, αλλά ο επιστάτης της σχολής δεν της επιτρέπει την παραμονή της στην εστία της σχολής, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η περιπλανησή της στον κόσμο της νύχτας και τους ανθρώπους του υποκόσμου, ανυποψίαστη και άφραγκη, προκειμένου να βρει ένα μέρος για να κοιμηθεί.
   Μετά το θάνατο του Στάλιν το 1953, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων "φύσηξε" ένας αέρας ελευθερίας με κυριότερο αντίκτυπο στον κινηματογράφο τους και διήρκεσε περίπου 12 χρόνια. Ένα αξιόλογο και ευφυέστατο δείγμα αυτής της κινηματογραφικής αφύπνισης είναι και η πρώτη ταινία του Chmielewski, μια απολαυστική κωμωδία καταστάσεων και παρεξηγήσεων, με σουρεαλιστικά στοιχεία, γρήγορο ρυθμό δράσης, απλό χιούμορ και έντονο χαρακτήρα slapstick.
   Κατά πολύ μεγάλο μέρος η ταινία στηρίζεται στην παρθενική κι αψεγάδιαστη ομορφιά της Barbara Kwiatkowska, που έγινε το εισιτήριό της για την επιτυχία και η ίδια καθιερώθηκε ως η Brigitte Bardot της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γνώρισε τον Roman Polanski, τον άσημο ακόμη σπουδαστή σκηνοθεσίας, με τον οποίο παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1959. 
   Η ταινία υπήρξε σημαντική καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία στον καιρό της, κέρδισε δε το Χρυσό Κοχύλι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.



ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Pride [2014] 

σκηνοθεσία: Matthew Warchus

παίζουν: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West

διάρκεια: 119 λεπτά


χώρος προβολής – καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


   Το καλοκαίρι του 1984 η Θάτσερ είναι στην εξουσία και πανίσχυρη, ενώ οι ανθρακωρύχοι στη Νότια Ουαλία βρίσκονται σε απεργία. Στο Λονδίνο, μια ομάδα ακτιβιστών αποτελούμενη από ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες, θα προσπαθήσει να χρηματοδοτήσει τον αγώνα τους. Ιοβόλα βέλη εξακοντίζονται από όλες τις πλευρές και η μαχόμενη γκέι κοινότητα θα βρει τους πιο απίστευτους συμμάχους.
   Κι αν όλα αυτά προϊδεάζουν για περίσσεια διδακτισμού, ο σκηνοθέτης επιλέγει ένα πιο αλέγρο μονοπάτι. Παίζοντας με την αντίστιξη που γεννάται από τις ετερόκλητες –κατ’επίφαση- ομάδες, η ταινία χαρίζει δυνατές στιγμές γέλιου. Το δίκιο του αγώνα, η ισότητα και η αλληλεγγύη, δύσκολα θα έβρισκαν πιο αισιόδοξη εκπροσώπηση.
   Η ταινία απέσπασε διάφορες διακρίσεις, όπως τον Φοίνικα για την καλύτερη ομοφυλοφιλική ταινία στις Κάννες καθώς κι ένα βρετανικό BAFTA.



ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οι Γενναίοι του Μπράκναλεόνε - L' armata Brancaleone [1966] 

σκηνοθεσία: Mario Monicelli

παίζουν: Vittorio Gassman, Folco Lulli, Gian Maria Volontè

διάρκεια: 120 λεπτά


χώρος προβολής – καφέ Σινέ (δυτική παραλία Καλαμάτας)
ώρα προβολής -- 21:30
είσοδος -- 4 ευρώ
είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


   Με φόντο τη σκοταδιστική Ιταλία του 11ου αιώνα, ο Μπρανκαλεόνε Ντα Νόρτσα, ένας άνδρας με ήθος, καλούς τρόπους και τρομερή ρητορική ικανότητα, γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, ηγείται μιας ομάδας εξαθλιωμένων ανδρών με στόχο την κατάκτηση του φέουδου Αουροκάστρο.
   Αναμφίβολα πρόκειται για το έπος των σατιρικών ταινιών, για πολλούς ίσως η καλύτερη ταινία του Μονιτσέλι, που πέρα από το χιούμορ, αποτελεί μια σπουδή πάνω στο αληθινό πρόσωπο του μεσαίωνα.
   Την ταινία απογειώνει ο Βιτόριο Γκάσμαν σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, ενώ ο Τζιαν Μαρία Βολοντέ κάνει την έκπληξη σε κωμικό ρόλο, μιας κι εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαιτέρως διάσημος λόγω της συμμετοχής του στα σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, όπου ερμήνευε συνήθως τον ρόλο του κακού. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η φωτογραφία του Κάρλο Ντι Πάλμα που χαρίζει μερικές αξέχαστες σκηνές της ταινίας.
   Η ταινία αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN