Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ο Κουρέας της Σεβίλλης





              "Ο Κουρέας της Σεβίλλης"  ή "Η άχρηστη προφύλαξη" αποτελεί μια όπερα μπούφα (ιταλική κωμική όπερα) σε δυο πράξεις του Τζοακίνο Ροσσίνι με λιμπρέτο από τον Cesare Sterbini. Το λιμπρέτο βασίστηκε στη γαλλική κωμωδία του Πιέρ Μπωμαρσαί, " Ο Κουρέας της Σεβίλλης" (1775). Η πρεμιέρα της όπερας του Ροσσίνι, η οποία τότε είχε τον τίτλο "Αλμαβίβα, ή Η άχρηστη προφύλαξη" πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης στις 20/02/1816. 
     Ο " Κουρέας " του Ροσσίνι αποδείχτηκε ως ένα από τα αριστουργήματα της κωμωδίας μέσα στη μουσική και χαρακτήριστηκε ως η όπερα μπούφα, απ'όλες τις " όπερες μπούφα " .Ακόμα και μετά από 200 χρόνια παραμένει ένα δημοφιλές έργο.
   Η υπόθεση της όπερας αφηγείται τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο Κόμης Αλμαβίβα προκειμένου να μπορέσει να παντρευτεί την αγαπημένη του Ροζίνα. Η Ροζίνα ζει σχεδόν " φυλακισμένη " στο σπίτι του κηδεμόνα της Δρ. Μπαρτόλο, ο οποίος την προορίζει για τον εαυτό του. Με τη βοήθεια του κουρέα Φίγκαρο, ο οποίος μπαινοβγαίνει με ευκολία στο σπίτι του Μπαρτόλο, ο Αλμαβίβα θα επιτύχει τελικά το στόχο του.
   Η όπερα του Ροσσίνι παρουσιάζει τα γεγονότα του πρώτου από τα τρία θεατρικά έργα που έγραψε ο Πιερ Μπωμαρσαί και τα οποία περιστρέφονται γύρω από τον έξυπνο και καταφερτζή χαρακτήρα με το όνομα Φίγκαρο. 
   Υπήρξαν και άλλοι συνθέτες που έγραψαν όπερα βασιζόμενοι σε αυτό το θεατρικό, όπως οι Giovanni Paisiello ( ο δικός του " Κουρέας " έκανε πρεμιέρα το 1782), ο Nicolas Isouard το 1796 και ο Francesco Morlacchi το 1816 ( την ίδια χρονιά με τον Ροσσίνι ). Απ'όλες αυτές τις όπερες, αυτή του Paisiello θριάμβευσε για κάποιο διάστημα αλλά τελικά μόνο αυτή του Ροσσίνι άντεξε στο χρόνο.
   Η πρεμιέρα της όπερας του Ροσσίνι υπήρξε μια καταστροφική αποτυχία: αρκετά ατυχήματα συνέβησαν επί σκηνής ενώ το κοινό αποδοκίμαζε καθ'όλη τη διάρκεια. Παρόλα αυτά αρκετοί από τους θεατές που αποδοκίμαζαν ήταν υποστηρικτές του Giovanni Paisiello, του ανταγωνιστή του Ροσσίνι, ο οποίος όπως αναφέραμε νωρίτερα είχε γράψει τον δικό του " Κουρέα ", θεωρώντας την εκδοχή του Ροσσίνι ως μια προσβολή για τη δική του εκδοχή. Οι υποστηρικτές του Giovanni Paisiello κατόρθωσαν να οδηγήσουν και τους υπόλοιπους θεατές στο ν΄αποδοκιμάζουν την παράσταση. Συγκεκριμένα οι υποστηρικτές του Giovanni Paisiello ήταν αντίθετοι στη χρήση του μπάσου - μπούφο, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο στην κωμική όπερα.
    Η δεύτερη παράσταση του " Κουρέα της Σεβίλλης " είχε πολύ καλύτερη τύχη από την πρώτη και έγινε τεράστια επιτυχία, εξασφαλίζοντας έτσι την συνέχεια και την αντοχή του " Κουρέα " στο χρόνο. " Ο Κουρέας στης Σεβίλλης " αποτελεί σήμερα το νούμερο εννέα στη λίστα με τις πιο παιγμένες όπερες ανά τον κόσμο. 
    Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του " Κουρέα της Σεβίλλης " πραγματοποιείται το 1904 με μια ταινία μικρού μήκους από τον πρωτοπόρο κινηματογραφιστή Ζωρζ Μελιές. Η ταινία Le Barbier de Séville όπως ήταν ο πρωτότυπος τίτλος της ήταν μια γαλλική βουβή ταινία του 1904, σε σκηνοθεσία του Ζωρζ Μελιές, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πιερ Μπωμαρσαί. Κυκλοφόρησε από την Star Film Company, την εταιρία του Μελιές και φέρει την αρίθμηση 606-625 στους καταλόγους του, όπου διαφημίστηκε ως κωμωδία μπουρλέσκ σε επτά πράξεις, βασισμένη στον Μπωμαρσαί. Όπως και με αρκετές μεγαλύτερες ταινίες του Μελιές,δυο εκδόσεις κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα: μια πλήρης κόπια 22 λεπτών και μια συντομευμένη κόπια.
   Όπως και με την ταινία του "Faust and Marguerite" (1904) ο Μελιές δημιούργησε πρωτότυπη κινηματογραφική μουσική, διασκευασμένη από τις πιο γνωστές άριες της όπερας του Ροσσίνι. Όπως έγινε και με τουλάχιστον το 4% της συνολικής παραγωγής του Μελιές μερικές κόπιες χρωματίστηκαν ατομικά στο χέρι και πουλήθηκαν σε ψηλότερη τιμή.
   Η ταινία θεωρείται σήμερα χαμένη.



Εξώφυλλο διαφημιστικού φυλλαδίου της ταινίας

      Το 1913 ακολουθεί άλλη μια ταινία μικρού μήκους, Il barbiere di Siviglia (1913) σε σκηνοθεσία Luigi Maggi. Πήραν μέρος οι ηθοποιοί Gigetta Morano, Ubaldo Stefani, Eleuterio Rodolfi, Ernesto Vaser και Umberto Scalpellini.
     Το 1936 έχουμε τη γαλλική ταινία Le barbier de Séville.  Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Hubert Bourlon και Jean Kemm. Η διανομή έχει ως εξής:  André Baugé (Figaro), Fernand Charpin (Bazile), Pierre Juvenet (Bartholo), Hélène Robert (Rosine), Nane Germon (Franchette), Yvonne Yma (Marcelline), Monique Rolland (Cherubine), Josette Day (Suzanne), Jean Galland (Comte Almaviva).
     Ακολουθεί το κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους "The Barber of Seville" (1944) σε σκηνοθεσία Shamus Culhane με πρωταγωνιστή τον Γούντυ τον τρυποκάρυδο. Ο Γούντυ πηγαίνει στο κουρείο του Τόνυ Φίγκαρο, προκειμένου να λάβει την πλήρη περιποίηση, όμως ο κουρέας απουσιάζει. Οι υποψήφιοι πελάτες που έρχονται νομίζουν ότι Γούντυ είναι ο κουρέας και ζητούν απ'αυτόν να τους εξυπηρετήσει. Και αυτός αποφασίζει να τους "περιποιηθεί" τραγουδώντας την άρια " Largo al factotum " από τον " Κουρέα της Σεβίλλης ".


      Το 1947 έχουμε την ιταλικής παραγωγής οπερατική ταινία Il barbiere di Siviglia σε σκηνοθεσία Mario Costa με τους Ferruccio Tagliavini ( Κόμης Αλμαβίβα), Tito Gobbi (Φίγκαρο) και Nelly Corradi (Ροζίνα).


 
   Το 1948 έχουμε τη γαλλική ταινία Le Barbier de Séville σε σκηνοθεσία Jean Loubignac. Αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της όπερας βασισμένη στο θεατρικό του Μπωμαρσαί. Γυρισμένη στο Boulogne-Billancourt στούντιο, χρησιμοποιεί την παραγωγή εκείνης της εποχής της εταιρίας Théâtre national de l'Opéra-Comique (αρκετοί από τους τραγουδιστές της εταιρίας παίρνουν μέρος στην ταινία). Στην ταινία παίρνουν μέρος:

  • Roger Bussonnet (Figaro)
  • Raymond Amade (Almaviva)
  • Lucienne Jourfier (Rosine)
  • Louis Musy (Don Bartolo)
   Την χορωδία και την ορχήστρα της Opéra-Comique διευθύνει ο André Cluytens.




   Το 1950 έρχεται το κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους Rabbit of Seville (1950) σε σκηνοθεσία Chuck Jones και σενάριο Michael Maltese. Πρόκειται για κινούμενο σχέδιο της Warner Bros από τη σειρά Looney Tunes. Η υπόθεση του κινούμενου σχέδιου, η οποία θυμίζει το Stage Door Cartoon, παρουσιάζει τον Μπάγκς Μπάνυ ο οποίος φτάνει κυνηγημένος από τον Έλμερ Φαντ στα παρασκήνια του θεάτρου Hollywood Bowl, όπου ο Μπαγκς ξεγελάει τον Έλμερ και τον κάνει να βρεθεί στη σκηνή συμμετέχοντας σε μια ιλλιγιώδη οπερατική παραγωγή του κυνηγητού τους διανθισμένη με γκαγκς και συνοδευόμενη από μουσικές ενορχηστρώσεις από τον Carl Stalling, ο οποίος εστιάζει στην εισαγωγή από τον " Κουρέα της Σεβίλλης " του Ροσσίνι.
   Η ενορχήστρωση του Stalling είναι αξιοσημείωτη όσον αφορά το γεγονός ότι η βασική δομή της εισαγωγής μένει σχεδόν άθικτη. Μερικά επαναλαμβανόμενα αποσπάσματα αφαιρέθηκαν και το γεννικό κομμάτι είναι ενορχηστρωμένο σε πιο γρήγορο ρυθμό προκειμένου να συμβαδίσει με τη διάρκεια του κινούμενου σχεδίου. Το 1994 ψηφίστηκε ως 12ο ανάμεσα στα 50 καλύτερα κινούμενα σχέδια όλων των εποχών από μέλη του κλάδου.


   Το 1954 έχουμε την ισπανική κωμωδία Aventuras del barbero de Sevilla σε σκηνοθεσία Ladislao Vajda. Η ταινία πήρε μέρος στο φεστιβάλ των Καννών του 1954. Ο Luis Mariano στο ρόλο του Φίγκαρο.

https://youtu.be/W1oJthfbUdA (απόσπασμα της ταινίας)

      Άλλη μια κινηματογραφική μεταφορά της όπερας έχουμε το 1955 σε σκηνοθεσία Camillo Mastrocinque με τον Tito Gobbi να ξαναπαίρνει το ρόλο του Φίγκαρο που είχε και το 1947. Μαζί του οι Irene Genna (Ροζίνα), Cesco Baseggi ( Δρ Μπαρτόλο), Armando Francioli ( Κόμης Αλμαβίβα)


(απόσπασμα της ταινίας)

    Στο κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους The Cat Above and the Mouse Below (1964) σε σκηνοθεσία Chuck Jones ο Τομ είναι ένας τραγουδιστής της όπερας που έρχεται στο θέατρο για να τραγουδήσει την άρια του Φίγκαρο, όμως ο Τζέρρυ ο οποίος ζει κάτω από τη σκηνή του θεάτρου και προσπαθεί να κοιμηθεί ενοχλείται από τις οπερατικές δραστηριότητες του Τομ.





http://www.imdb.com/find?ref_=nv_sr_fn&q=barber+of+seville&s=all
http://www.imdb.com/title/tt0228051/?ref_=fn_al_tt_8
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Barber_of_Seville_(1904_film)
http://www.imdb.com/title/tt1218997/?ref_=fn_al_tt_9
http://www.imdb.com/title/tt0193748/?ref_=fn_al_tt_7
http://www.imdb.com/title/tt0149790/?ref_=fn_al_tt_5
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Barber_of_Seville_(1944_film)
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Barber_of_Seville_(1947_film)
http://www.imdb.com/title/tt0038329/?ref_=fn_al_tt_1
http://www.imdb.com/title/tt0041157/?ref_=fn_al_tt_3
https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Barbier_de_S%C3%A9ville_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0042871/?ref_=tt_rec_tt
https://en.wikipedia.org/wiki/Rabbit_of_Seville
https://en.wikipedia.org/wiki/Adventures_of_the_Barber_of_Seville
http://www.imdb.com/title/tt0048068/?ref_=fn_al_tt_2
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cat_Above_and_the_Mouse_Below

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN