Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Giuseppe Verdi ένας κορυφαίος συνθέτης του 19ου αιώνα


 
    Το 2013 έχει χαρακτηριστεί και ως έτος Βέρντι και αυτό γιατί φέτος έκλεισαν 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη Giuseppe Fortunino Francesco Verdi περισσότερο γνωστού ως Giuseppe Verdi ( 9 ή 10 Οκτωβρίου 1813 - 27 Ιανουαρίου 1901).
   Ήταν Ιταλός Ρομαντικός συνθέτης, περισσότερο γνωστός για τις όπερές του. Ο Βέρντι μαζί με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ θεωρούνται ως οι δυο κυρίαρχοι συνθέτες όπερας του 19ου αιώνα. Ο Βέρντι κυριάρχησε στην Ιταλική οπερατική σκηνή μετά τις εποχές των Μπελλίνι, Ντονιτσέττι και Ροσσίνι. Τα έργα του παρουσιάζονται συχνά στις αίθουσες όπερας ανά τον κόσμο και διασχίζοντας τα όρια του είδους, κάποια από τα θέματά του έχουν εδραιωθεί και στη λαϊκή κουλτούρα, όπως το "La donna è mobile" από τον Rigoletto, το "Libiamo ne' lieti calici" (The Drinking Song) από την La traviata, το "Va, pensiero" (Χορωδιακό των Εβραίων Σκλάβων) από το Nabucco, το "Coro di zingari" (Χορωδιακό του Αμονιού) από το Il trovatore και το "Μεγάλο Εμβατήριο" από την Aida.
   Συγκινημένος από το θάνατο του συμπατριώτη του Αλεσσάντρο Μαντσόνι, ο Βέρντι έγραψε το 1874 το  Messa da Requiem  προς τιμή του, ένα έργο που θεωρείται ως ένα αριστούργημα ανάμεσα στα ορατόρια και ως μαρτυρία των ικανοτήτων του και έξω από το χώρο της όπερας.
   Οραματιστής και πολιτικά ενεργός, παραμένει μαζί με τους Γκαριμπάλντι και Καβούρ μια εμβληματική φιγούρα της διαδικασίας επανένωσης της Ιταλικής χερσονήσου (Risorgimento).

   Από ταινίες που έχουν σαν θέμα τους τη ζωή και το έργο του συνθέτη έχουμε καταρχήν την ταινία "Τζουζέππε Βέρντι" (1938) του Κάρμινε Γκαλλόνε. Ο Fosco Giachetti στο ρόλο του συνθέτη. Η Gaby Morlay ως Τζουζεππίνα Στρεππόνι (η πρώτη ερμηνεύτρια του Ναμπούκο και δεύτερη σύζυγος του συνθέτη) και η Germana Paolieri σαν Μαργαρίτα Μπαρέζι (πρώτη σύζυγος του συνθέτη). Αποτελεί βιογραφική ταινία που παρουσιάζει τη ζωή του συνθέτη.
   Ο πρωταγωνιστής γερνά κάπου τριάντα χρόνια στη διάρκεια της ταινίας. Η ιστορία αρχίζει με τον έφηβο Βέρντι να φεύγει από τη γεννέτειρά του για να σπουδάσει μουσική στο Μιλάνο, όπου βρίσκει μόνο την απόρριψη από το συντηρητικό διοικητικό συμβούλιο της Σχολής. Αναγκάζεται να υπομείνει διάφορες αναποδιές στην πορεία, μέχρι που βοηθείται για να επιτύχει από την ντίβα της όπερας Τζουζεππίνα Στρεππόνι η οποία τον συμπαθεί. και την οποία και παντρεύεται αργότερα. Μια διασκεδαστική στιγμή του φιλμ βρίσκει τον Βέρντι και ένα πομπώδη τενόρο (Beniamino Gigli) να κάνου πρόβα για την άρια  La Donna e Mobile από τον Rigoletto, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κρατήσουν τη μουσική σύνθεση μυστική από πιθανούς κλέφτες μουσικής. Το έργο τελειώνει με την θριαμβευτική πρεμιέρα του Η Αϊντα στην Αίγυπτο, σε ανάμνηση του ανοίγματος της Διώρυγας του Σουεζ.
   Η επιλογή του Fosco Giachetti σαν Βέρντι έγινε με σκοπό να δοθεί έμφαση στον πατριωτισμό του συνθέτη, καθώς είχε πρόσφατα ερμηνεύσει πατριωτικούς ρόλους, σε ταινίες όπως το Άσπρο Σμήνος.    Η ταινία γυρίστηκε στα στούντιο της Τσινετσιττά στη Ρώμη και είχε διάρκεια 110 λεπτά.

   Στην ταινία "Τζουζέππε Βέρντι" (1953) του Raffaello Matarazzo, ο συνθέτης γέρος, στο νεκροκρέββατό του, φέρνει στη μνήμη του την γεμάτη γεγονότα ζωή του, την παιδική του ηλικία στο Μπουσσέτο, τις σπουδές του στο Μιλάνο, την πρώτη του όπερα " Ουμβέρτος Κόμης του Σαν Μπονιφάτσιο",  το θάνατο της συζύγου του και των παιδιών του που πέθαναν από ευλογιά.
   Στο ρόλο του συνθέτη ο Pierre Cressoy. Η Anna Maria Ferrero σαν Μαργκαρίτα Μπαρέζι Βέρντι και η Gaby André σαν Τζουζεπίνα Στρεππόνι.


http://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Verdi
http://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Verdi_(film)
http://www.allmovie.com/movie/giuseppe-verdi-v234849
http://www.imdb.com/title/tt0045821/?ref_=fn_al_tt_2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN