Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Οι κινηματογραφικές μεταφορές του Καρυοθραύστη


   Από τα στάνταρ των εορτών των Χριστουγέννων αποτελεί κάποια παράσταση του Καρυοθραύστη. (αυτά τα Χριστούγεννα μάλιστα τυχαίνει να έχουμε δυο παραστάσεις).   
   Ο Καρυοθραύστης είναι ένα μπαλέτο σε δυο πράξεις, αρχικά σε χορογραφία των Μάριους Πέτιπα και Λεβ Ιβάνοβ και μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ. Το λιμπρέττο αποτελεί μεταφορά της ιστορίας του Ε.Τ.Α. Χόφφμαν Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών (και συγκεκριμένα της διασκευής που έκανε ο Αλέξανδρος Δουμάς - Πατέρας).  Η πρεμιέρα του μπαλέτου έγινε στο θέατρο Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 1892, μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκυ Ιολάντα.
   Αν και η αρχική παραγωγή δεν αποτέλεσε επιτυχία, η εικοσάλεπτη σουίτα που ο συνθέτης εξήγαγε από το μπαλέτο ήταν. Παρόλα αυτά ο πλήρης Καρυοθραύστης γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και τώρα παρουσιάζεται από αμέτρητους θιάσους μπαλέτου, ειδικά στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
   Η μουσική του Τσαϊκόφσκυ για τον Καρυοθραύστη έχει γίνει από τις πιο διάσημες συνθέσεις του, ειδικά τα κομμάτια που περιλαμβάνονται στην σουίτα. Μεταξύ άλλων η μουσική είναι αξιοσημείωτη και για το γεγονός ότι κάνει χρήση της celesta , ένα όργανο που ο συνθέτης είχε χρησιμοποιήσει στη λιγότερο γνωστή του συμφωνική μπαλάντα Ο Βοεβόδας.
   Σύμφωνα με την ιστορία του Χόφφμαν, που γράφτηκε το 1816, το αγαπημένο παιχνίδι της Marie Stahlbaum (μερικές φορές τη συναντούμε και με το όνομα Κλάρα) ο Καρυοθραύστης ζωντανεύει, και μετά που κερδίζει τον σατανικό Βασιλιά των Ποντικιών στη μάχη την παίρνει σ' ένα μαγικό βασίλειο όπου κυριαρχούν οι κούκλες.
    Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές κινηματογραφικές μεταφορές σχετικές λιγότερο ή περισσότερο με την ιστορία του Χόφφμαν ή το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκυ (ή και με τα δυο), ενώ η μουσική του Τσαϊκόφσκυ έχει χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
   Αρχής γενομένης από την Φαντασία (1940) των στούντιο Ντίσνεϋ, όπου ένα τμήμα της ταινίας χρησιμοποιεί την Σουίτα του Καρυοθραύστη. Τα κομμάτια χρησιμοποιούνται για να επενδύσαουν ηχητικά σκηνές που απεικονίζουν την αλλαγή των εποχών από καλοκαίρι σε φθινόπωρο και από εκεί σε χειμώνα. Μια ποικιλία χορών παρουσιάζονται με νεράιδες, ψάρια, λουλούδια, μανιτάρια και φύλλα, συμπεριλαμβανομένου του "Χορού της Νεράιδας του Ζαχαρένιου Δαμάσκηνου", του "Κινέζικου Χορού", του "Χορού των Φλάουτων", του "Αραβικού Χορού", του "Ρωσικού Χορού" και του "Βαλς των Λουλουδιών".

http://youtu.be/5yocpvl4pno     Chinese Dance/Mushrooms sequence
https://youtu.be/NNktdqz3nxU  Fantasia - Tchaikovsky - The Nutcracker - Arabian Dance
http://youtu.be/ceKPQEV9wH8 Fantasia - Russian Dance
http://youtu.be/8At8zfh_o3E Fantasia Faries - Dance of the Sugar Plum Fairy
http://youtu.be/43IgGhKwKQY Waltz of the Flowers-Fantasia (μόνο η μουσική)

   Στην μικρού μήκους ταινία του 1951 Ο Άγιος Βασίλης και η Βασίλισσα του Χιονιού ακούγονται αρκετοί χοροί από τον Καρυοθραύστη




   Στην μικρού μήκους εκδοχή από Το κοριτσάκι με τα σπίρτα (1954) υπάρχει μια ονειρική ακολουθία όπου ακούγεται μουσική από τον Καρυοθραύστη.

http://youtu.be/_K5jBV7nMpQ  The Little Match Girl (1954) by Hans Christian Andersen

    Ο Καρυοθραύστης (1973) αποτελεί μια Σοβιετική/Ρωσική  ταινία κινουμένων σχεδίων από το στούντιο Soyuzmultfilm σε σκηνοθεσία του Μπόρις Στεπάντσεφ και βασισμένο εν μέρει στο ομώνυμο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι και περισσότερο στο μυθιστόρημα του Ε.Τ.Α. Χόφφμαν Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών , την ιστορία που ενέπνευσε το μπαλέτο


(το κινούμενο σχέδιο διάρκεια περίπου 27 λεπτά)

   Το Nutcracker Fantasy (1979) αποτελεί  ένα stop motion animation της Sanrio χαλαρά βασισμένο στην ιστορία και στο μπαλέτο. Η σκηνοθεσία είναι του Τακέο Νακαμούρα. Πρόκειται για την καταγραφή των περιπετειών ενός νεαρού κοριτσιού που ονειρεύεται ένα μαγικό τόπο, με ανθρωπόμορφα ποντίκια, που τα ελέγχει με μάγια με κακιά δικέφαλη βασίλισσα.

   Ακούγονται οι φωνές των:

Michele Lee- Αφηγήτρια
Melissa Gilbert- Κλάρα
Lurene Tuttle- Θεία Γκέρντα
Christopher Lee- Θείος Drosselmeyer, Μαριονετοπαίχτης, Τραγουδιστής Δρόμου, Ωρολογοποιός
Jo Anne Worley- Βασίλισσα Μόρφια
Ken Sansom- Τσάμπερλεν
Dick Van Patten- Βασιλιάς Γκουντγουιν
Roddy McDowall- Φραντζ, Φριτς
Eva Gabor- Βασίλισσα του Χρόνου


http://youtu.be/1ntweCKA9n0   The Nutcracker Fantasy (1979) part 1
http://youtu.be/TOgB0AyWASo The Nutcracker Fantasy (1979) part 2
http://youtu.be/AFQxZa5UkGw The Nutcracker Fantasy (1979) part 3
http://youtu.be/fvOh1BJKtGw The Nutcracker Fantasy (1979) part 4
http://youtu.be/Uk38zqL97ZE The Nutcracker Fantasy (1979) part 5
http://youtu.be/3uGErzscdhY The Nutcracker Fantasy (1979) part 6


    

   Η ταινία Nutcracker: The Motion Picture (1986) του Carroll Ballard (η μοναδική του ταινία με μπαλλέτο), αποτελεί μια χριστουγεννιάτικη ταινία, της Pacific Northwest Ballet σε συνεργασία με τις εταιρίες Hyperion Pictures και Kushner-Locke. Αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του μπαλέτου του Τσαϊκόφσκυ βασιζόμενη ταυτόχρονα και στην ιστορία του Χόφφμαν. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Βραβείο Νέου Καλιτέχνη το 1988.
   Την ιδέα της ταινίας είχαν ο χορογράφος Kent Stowell και ο συγγραφέας και εικονογράφος Maurice Sendak ( ο οποίος έγραψε και σημειώσεις σχετικά με τα κοστούμια και τα σκηνικά). Η ταινία βασίζεται στη θεατρική εκδοχή του "Καρυοθραύστη" που είχαν παρουσιάσει οι δυο τους στο Σηάτλ.
   Στην ταινία πήραν μέρος οι 
  • Hugh Bigney σαν Herr Drosselmeyer  και Πασσάς
  • Patricia Barker σαν Clara και Κούκλα Μπαλλαρίνα
  • Vanessa Sharp σαν Νεότερη Clara
  • Wade Walthall σαν Πρίγκηπας Καρυοθραύστης
  • Jacob Rice σαν Μαχόμενος Καρυοθραύστης και Δερβίσης
  • Russell Burnett σαν Fritz
  • Benjamin Houk σαν Βασιλιάς των Ποντικών, Πατέρας και Ρώσος. 
    Η υπόθεση σε αυτή την εκδοχή είναι αναμφισβήτητα πιο σκοτεινή απ' ότι στις περισσότερες παραγωγές του μπαλέτου. Η ιστορία αρχίζει με τα ρολόγια να χτυπάνε και τον Herr Drosselmeyer να φτιάχνει παιχνίδια. Όταν αυτός αποικιμιέται ύστερα από την πολλή δουλειά, η σκηνή ανοίγει, αποκαλύπτοντας τη σκηνή της κρεβαττοκάμαρας της Κλάρας, όπου ονειρεύεται ότι έχει μαξιλαροπόλεμο με τον αδερφό της τον Φριτζ και ότι χορεύει μ' ένα πρίγκηπα. Ακολούθως ένας αρουραίος, τον οποίο είχε καλέσει ο Φριτζ δαγκώνει το χέρι της. Αυτό κάνει να το πρόσωπο της να μοιάσει με αρουραίου και τότε ξυπνάει με τρόμο. Διαπιστώνει ότι το πρόσωπό της είναι κανονικό, άρα όλα ήταν όνειρο. Όταν όμως πηγαίνει στο οικογενειακό χριστουγεννιάτικο πάρτυ, όπου βλέπει τον αδερφό της να παίζει με μια μαριονέτα - αρουραίο, ίδιο με εκείνο του ονείρου της τότε γίνεται πολύ ανήσυχη.
    Στο πάρτυ έρχεται και ο νονός των παιδιών Herr Drosselmeyer φέρνοντας πολλά παιχνίδια σαν δώρα. Η Κλάρα παίρνει σαν δώρο έναν όμορφο Καρυοθραύστη, τόσο όμορφο που ο αδερφός της ζηλεύει και τον καταστρέφει μ' ένα ξίφος-παιχνίδι.  Όμως ο Ντρόσσελμάιερ καταφέρνει να τον επισκευάσει. Αργότερα, όταν όλοι κοιμούνται, Η Κλάρα ξανάρχεται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να δει τον επισκευασμένο Καρυοθραύστη, και έχει ένα εκπληκτικό αλλά και συχνά απειλητικό όνειρο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει τόσο που γεμίζει το δωμάτιο και ένας πανίσχυρος στρατός από ποντίκια που τον οδηγεί ο Βασιλιάς των Ποντικιών την πλησιάζει απειλητικά. Ο Καρυοθραύστης και οι στρατιώτες - παιχνίδια προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν αλλά χωρίς επιτυχία ενώ ο Καρυοθραύστης πιάνεται αιχμάλωτος. Τότε η Κλάρα καταφέρνει να νικήσει τον Βασιλιά των Ποντικών χτυπώντας τον γενναία μ' ένα ραβδί. Απ αυτό το σημείο και μετά εκείνη και ο Καρυοθραύστης, ο οποίος έχει γίνει ένας Πρίγκηπας, έχουν πολλές περιπέτειες στη Χώρας του Χιονιού, όπου μια σειρά από περισσότερους από επτά χορούς παρουσιάζει μαγευτικούς αλλά και τρομακτικούς χαρακτήρες.



τρέιλερ της ταινίας




   Η ταινία The Nutcracker Prince (1990) αποτελεί μια ρομαντική ταινία φαντασίας κινουμένων σχεδίων. Η σκηνοθεσία ήταν του Paul Schibli Βασίστηκε στην ιστορία του Χόφφμαν ενώ είχε και επιρροές από το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκυ. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό άντρα τον Χανς που ποντίκια τον μεταμορφώνουν σε καρυοθραύστη και η μόνη του δυνατότητα για να σπάσει τα μάγια είναι να σκοτώσει τον Βασιλιά των Ποντικών και να κερδίσει την καρδιά ενός κοριτσιού ονόματι Κλάρα. Στη διάρκεια των Χριστουγέννων η Κλάρα λαμβάνει από τον εκκεντρικό Θείο Ντροσσελμάγιερ ως δώρο τον Καρυοθραύστη και τότε αυτός της αφηγείται την ιστορία για το πως ο Καρυοθραύστης έγινε ο Πρίγκηπας των Κούκλων. 
   Στην ταινία ακούγονται οι φωνές των Κήφερ Σάντερλαντ (σαν Χανς - Καρυοθραύστης), Μέγκαν Φόλλοους (σαν Κλάρα), Μάικ ΜακΝτόναλντ (σαν ο κακός Βασιλιάς των Ποντικών), Πήτερ Ο' Τουλ (σαν Πανταλούν, ένας γέρος στρατιώτης), Φίλις Ντίλλερ (σαν Βασίλισσα των Ποντικών) και ο Πήτερ Μπορέτσκι (σαν Θείος Ντρόσελμάγιερ). Η μουσική της ταινίας είναι από το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκυ.




(ολόκληρη ταινία)

   
   Στην ταινία "Η Μπάρμπι στον Καρυοθραύστη" (2001) η Μπάρμπι λέει στη φίλη της Κέλλυ, που έχει πρόβλημα στο να κάνει μια κίνηστη στο μπαλέττο και έχει φοβία στο να εμφανιστεί στη σκηνή, την ιστορία του "Καρυοθραύστη". Την πείθει έτσι στο τέλος σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να μην εγκαταλείπεις τις προσπάθειές σου. Η ταινία βασίζεται χαλαρά στην ιστορία του Χόφφμαν, ενώ χρησιμοποιεί τη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Περιλαμβάνει σημαντικό ποσό καταγραφής κίνησης, συμπεριλαμβανομένων χορών που χορεύουν μέλη του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης  και χορογραφία από τον Πήτερ Μάρτινς.

   Στην ταινία  "Tom and Jerry: A Nutcracker Tale" (2007) ο Τομ μαζί με το στρατό του αδέσποτων γάτων καταλαμβάνουν το μαγικό βασίλειο ζωντανών παιχνιδιών του Τζέρρυ. Κυνηγημένος από τον Τομ και τα τσιράκια του ο Τζέρρυ πρέπει να βρει τον Παιχνιδοποιό πριν την ανατολή του ήλιου, γιατί τότε θα χάσει την μοναδική του ευκαιρία να πάρει πίσω το βασίλειό του.


   "Ο Καρυοθραύστης σε 3D" (2010) αποτελεί Βρετανο-Ουγγρική ταινία φαντασίας, μεταφορά του μπαλέτου του Τσαϊκόφσκυ σε σκηνοθεσία Andrei Konchalovsky. Η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές παγκοσμίως (από ελλειπή προώθηση αλλά και με την απόδοση των ποντικών ως Ναζί κάτι που ξένισε κοινό και κριτικούς) ενώ δεν αναφέρει την ιστορία Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών ή τον συγγραφέα της Ε.Τ.Α. Χόφφμαν. Πήραν μέρος η Elle Fanning σαν Μαίρη, ο Charlie Rowe σαν N.C (Καρυοθραύστης) και ο Τζον Τορτούρο ως Βασιλιάς των Ποντικών. Η μουσική ήταν από το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, ενώ ο στιχουργός Τιμ Ράις έγραψε στίχους γι αυτή. Πολλά από τα τραγούδια βασίζονται στους χορούς του μπαλέτου. Άλλα τραγούδια βασίζονται σε άλλα μουσικά έργα του Τσαϊκόφσκι όπως η Συμφωνία Νούμερο 5.




http://en.wikipedia.org/wiki/The_Nutcracker
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Nutcracker_and_the_Mouse_King
http://en.wikipedia.org/wiki/Fantasia_(film)
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Nutcracker_(1973_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Nutcracker_Fantasy
http://www.rottentomatoes.com/m/nutcracker-fantasy/
http://en.wikipedia.org/wiki/Nutcracker:_The_Motion_Picture
http://www.allmovie.com/movie/the-nutcracker-the-motion-picture-v35850
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Nutcracker_Prince
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbie_in_the_Nutcracker
http://www.imdb.com/title/tt1114698/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Nutcracker_in_3D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN