Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα





   "A Visit from St. Nicholas", γνωστό επίσης και ως "The Night Before Christmas" και " '​Twas the Night Before Christmas", από τον πρώτο του στίχο, είναι ένα ποίημα που αρχικά εκδόθηκε ανώνυμα το 1823, και το οποίο αργότερα αποδόθηκε στον Clement Clarke Moore, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το έγραψε το 1837. 
   Το ποίημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως "οι πιο γνωστοί στίχοι που έγραψε ποτέ Αμερικανός" αποτελεί σε μεγάλο βαθμό την αιτία για μερικές από τις αντιλήψεις για τον Santa Claus (Άγιο Βασίλη) από το 1850 ως σήμερα. Πριν το ποίημα οι αμερικανικές ιδέες για τον Άγιο Νικόλαο (το Claus αποτελεί σύντομη απόδοση του Νικόλαος), και τους άλλους επισκέπτες τον Χριστουγέννων παρουσίαζαν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Αποτέλεσε ένα δημοφιλές ποίημα, το οποίο επενδύθηκε και μουσικά και ηχογραφήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες. 


A Visit from St. Nicholas (σύντομη εκδοχή του ποιήματος)

'Twas the night before Christmas, when all thro' the house
Not a creature was stirring, not even a mouse;
The stockings were hung by the chimney with care,
In hopes that St. Nicholas soon would be there;
The children were nestled all snug in their beds,
While visions of sugar plums danc'd in their heads,



   Η βουβή ταινία μικρού μήκους του 1905 The Night Before Christmas, αποτέλεσε την πρώτη παραγωγή του ποιήματος σε φιλμ. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Edwin S. Porter, ενώ η Edison Manufacturing Company, αποτέλεσε τον διανομέα της ταινίας.
  Η ταινία ακολουθεί πιστά το ποίημα που έγραψε το 1823 ο Clement Clarke Moore "Twas the Night Before Christmas". 
   Οι σκηνές της ταινίας παρουσιάζονται χρησιμοποιώντας στίχους από το ποίημα. Ο Santa Claus, τον οποίο υποδύεται ο Harry Eytinge, παρουσιάζεται να ταϊζει αληθινούς ταράνδους και να τελειώνει τη δουλειά του στο εργαστήριο. Στο μεταξύ τα παιδιά ενός αστικού νοικοκυριού κρεμούν τις κάλτσες τους και πηγαίνουν στο κρεβάτι τους, αλλά μη μπορώντας να κοιμηθούν επιδίδονται σε μαξιλαροπόλεμο. Ο Santa Claus φεύγει από το σπίτι του οδηγώντας το έλκηθρό του με τους ταράνδους του. Μπαίνει στο σπίτι των παιδιών από την καμινάδα και αφήνει τα δώρα. Τα παιδιά κατεβαίνουν τις σκάλες και απολαμβάνουν τα δώρα τους.
   Γυρίστηκαν 1.670 πόδια ταινίας, ενω χρησιμοποιήθηκαν 798. (1 πόδι = 30,5 εκατοστά). Μια πανοραμική λήψη του Santa Claus να οδηγεί το έλκηθρό του πάνω από τους λόφους και το φεγγάρι γυρίστηκε με τη χρήση μινιατούρων και ενός βαμμένου σκηνικού.



η ταινία διάρκειας 9 λεπτών

      
   Ακολουθεί το 1933 το κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους The Night Before Christmas, των στούντιο Ντίσνεϋ, το οποίο αποτελεί μέρος της σειράς κινουμένων σχεδίων Silly Symphonies. Η ταινία αποτελεί μια χαλαρή μεταφορά του ποιήματος " Η νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα". Η σκηνοθεσία ήταν από τον ανιμέητορ των στούντιο Ντίσνεϋ, Wilfred Jackson. Ο St. Nick παραδίδει τα παιχνίδια που είχε φτιάξει στο προγενέστερο κινούμενο σχέδιο των στούντιο Ντίσνεϋ,  Santa's Workshop (1932), σ' ένα σπίτι γεμάτο από κοιμώμενα παιδιά. Τα παιχνίδια ζωντανεύουν, χορεύουν και διασκεδάζουν. Τα παιδιά ξυπνούν και βρίσκουν ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο με πολλά παιχνίδια.



η ταινία, διάρκειας 8 λεπτών


   Την ίδια χρονιά στο κινούμενο σχέδιο Merry Dog ,  της Walter Lantz Productions, ο Pooch the Pup απαγγέλλει το ποίημα . Όταν απαγγέλλει το στίχο, " Κανένα πλάσμα δε κουνιόταν ούτε ένα ποντίκι", τότε εμφανίζεται ένας ποντικός με σκοπό να προκαλέσει φασαρία. 


   Το κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους με τους Τομ και Τζέρρυ, The Night Before Christmas (1941), ξεκινά με τους πρώτους στίχους του ποιήματος και τον Τζέρρυ να εμφανίζεται από την τρύπα του όταν ακούγεται η λέξη "ποντίκι".



   
   Στην ταινία Die Hard (1988) του John McTiernan, ο Theo ειδοποιεί τους φίλους του για την άφιξη της ομάδας S.W.A.T. με μια παραλλαγή του πρώτου στίχου του ποιήματος "T'was the night before Christmas and all through the house, not a creature was stirring except... the 4 assholes coming in the rear in standard 2x2 cover formation". 
   Στην ταινία National Lampoon's Christmas Vacation (1989) του Jeremiah S. Chechik, ο Clark Griswold (Chevy Chase) διαβάζει το ποίημα στην εκτεταμένη οικογένειά του, αλλά αλλάζει την αφήγηση όταν κοιτάει από το παράθυρο και βλέπει τον Ξάδερφο Έντυ και τον όμηρό του (το αφεντικό του Κλαρκ) να πλησιάζουν στο σπίτι. Αντί να περιγράψει το "μικροσκοπικό έλκηθρο και τους οκτώ πολύ μικρούς ταράνδους" ο Κλαρκ περιγράφει το παράξενο γεγονός που βλέπει να διαδραματίζεται στην μπροστινή αυλή του.
   Ο τίτλος της stop-motion ταινίας του Τιμ Μπάρτον, The Nightmare Before Christmas (1993), αποτελεί παρωδία του πρώτου στίχου του ποιήματος.
   Στην ταινία The Santa Clause (1994) του John Pasquin, παρουσιάζεται ο χαρακτήρας του Τιμ Άλλεν να διαβάζει το ποίημα στο γιο του, ο οποίος αργότερα ξυπνά από τον τάρανδο στην οροφή λέγοντας τη φράση "arose such a clatter".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN