Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Φεστιβάλ Patision Cinemart: "Πολιτισμός και κοινωνικά επιτεύγματα"



   Από 9-11 Ιουλίου 2014 στο Κινηματοθέατρον Τριανόν, επί της οδού Κοδριγκτώνος 21 στην Κυψέλη πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Patision Cinemart: "Πολιτισμός και κοινωνικά επιτεύγματα". 
   Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο. 
   Το φεστιβάλ ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των κ.κ. Farid Fernandez πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα και Μάριου Στρόφαλη, ιδρυτή και διευθυντή του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου.
   Ακολούθησε φόρουμ με τους προαναφερθέντες με θέμα "Πολιτισμός και Κοινωνικά Επιτεύγματα", όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το θέμα του πώς μπορεί να προοδεύσει μια κοινωνία μέσω του πολιτισμού.



      Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ Dudamel: Let the children play (2011) του Alberto Arvelo. Η ταινία παρουσιάζει το El Sistema, μουσικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στη Βενεζουέλα το 1975 από τον οικονομολόγο και μουσικό José Antonio Abreu, και την εξάπλωσή του σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου χάρη στον χαρισματικό Βενεζολάνο συνθέτη Γκουστάβο Ντουνταμέλ, ο οποίος μεγάλωσε αποκλειστικά στους κόλπους του El Sistema.
   Το El Sistema αποτελεί ένα δημοσίως χρηματοδοτούμενο μουσικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθελοντικού τομέα στη Βενεζουέλα. Ξεκίνησε με το όνομα Κοινωνική Δράση για τη Μουσική. Για πολλά χρόνια το επίσημο όνομά του ήταν Fundación del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela, (FESNOJIV), το οποίο μερικές φορές μεταφράζεται ως "Εθνικό Δίκτυο Ορχηστρών Παίδων και Νέων της Βενεζουέλας".
   Το όνομα πρόσφατα άλλαξε σε Fundación Musical Simón Bolívar (FMSB),  αλλά είναι ακόμα ευρέως γνωστό με το ακρωνύμιο FESNOJIV.
   Το El Sistema είναι ένα κρατικό ίδρυμα που παρακολουθεί τις 125 ορχήστρες νέων της Βενεζουέλας και τα προγράμματα εκπαίδευσης σε όργανα που τις κάνουν εφικτές. Ο οργανισμός έχει 31 συμφωνικές ορχήστρες, και περίπου 310 000 με 370 000 παιδιά παρακολουθούν τα μουσικά του σχολεία στη χώρα. 70 με 90 τοις εκατό των μαθητών προέρχονται από φτωχά οινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα.
   Πάρα πολλές παιδικές ορχήστρες και ορχήστρες νέων εμφανίζονται σε πολλές χώρες του κόσμου εμπνευσμένες από το El Sistema το οποίο μυεί τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής, της τέχνης, της ομαδικής δουλειάς, της πειθαρχίας, της συνεργασίας, της διασκέδασης, της μάθησης, της δημιουργικότητας και των υψηλών αξιών.
   Ο χαρισματικός συνθέτης Γκουστάβο Ντουνταμέλ οδηγεί αυτό το ταξίδι μέσα από τις ιστορίες μερικών νέων ανθρώπων που βιώνουν τη χαρά της μουσικής στις πιο διαφορετικές και αντίθετες γωνιές του κόσμου. Αυτά τα παιδιά φέρνουν ένα απλό μήνυμα σε όλους μας: η τέχνη αποτελεί ένα παγκόσμιο δικαίωμα. 
   Γυρισμένη σε επτά χώρες, η ταινία αποτελεί ευκαιρία για μια ματιά στον κόσμο των ορχηστρών, της σύνθεσης και της σημασίας της τέχνης ως ένα ελπιδοφόρο μονοπάτι για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια εκπαιδευτική κρίση. Η ταινία "DUDAMEL: Let the Children Play" αποτελεί μια ιστορία ελπίδας για το μέλλον που ξεδιπλώνεται τώρα.




(τρέιλερ του ντοκιμαντέρ)


                                                              Gustavo Dudamel Mambo



(στους παρακάτω συνδέσμους παρατίθενται αποσπάσματα της ταινίας)





   Μετά το τέλος της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογής αναλόγου προγράμματος και στη χώρα μας.
   Την επόμενη μέρα προβλήθηκαν οι ταινίες Biloba (2010), ελληνική παραγωγή, και Μακούρο (2008), βενεζολάνικη παραγωγή.



   Για την τελευταία μέρα προβλήθηκαν το ντοκιμαντέρ από τη Βενεζουέλα Tocar y Luchar (2006) του Alberto Arvelo όπου παρουσιάζεται η εφαρμογή του El Sistema στη Βενεζουέλα, από την οποία και ξεκίνησε. 
    Η ταινία Tocar y Luchar, διεισδύει στον κόσμο του πιο σημαντικού ορχηστρικού και κοινωνικού πρότζεκτ της τελευταίας δεκαετίας: Το El Sistema των Ορχηστρών Παιδιών και Νέων της Βενεζουέλας. Είναι η ιστορία ενός μουσικού ονείρου που πραγματικά συνενώνει περισσότερα από 240 000 !!! παιδιά και νέους στη Βενεζουέλα και πολλές άλλες χιλιάδες στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Διηγείται τη συναρπαστική ιστορία έξι παιδιών από τη Βενεζουέλα και την αγάπη τους για τη μουσική: μια ιστορία που μας μαρτυρά: "μόνο αυτός που ονειρεύεται επιτυγχάνει το ακατόρθωτο".
   Η τελευταία ταινία του τριημέρου ήταν η ελληνική Η χορωδία του Χαρίτωνα (2005) του Γρηγόρη Καραντινάκη.





Tocar y Luchar (ισπανικά, άνευ υποτίτλων)



http://dudamel.net/
http://en.wikipedia.org/wiki/El_Sistema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN