Ο Γιόχαν Στράους ο 2ος, (25 Οκτωβρίου 1825 - 3 Ιουνίου 1899), γνωστός επίσης και ως Johan Baptist Strauss, ή Γιόχαν Στράους ο Νεότερος, ή ο Υιός, ήταν ένας Αυστριακός συνθέτης , ελαφράς μουσικής, ειδικότερα χορευτικής μουσικήςκαι οπερετών. Συνέθεσε πάνω από 400 βαλς, πόλκες, κουαντρίλλιες, και άλλους τύπους χορευτικής μουσικής, όπως επίσης και αρκετές οπερέτες όπως και ένα μπαλέτο. Στη διάρκεια της ζωής του ήταν γνωστός ως "Ο Βασιλιάς του Βαλς" και ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη δημοτικότητα του βαλς στη Βιέννη του 19ου αιώνα.
Ο Γιόχαν ο νεότερος ήταν το διασημότερο μέλος μιας οικογένειας με μεγάλη μουσική παράδοση. Οι δυο νεότεροι αδερφοί του, Γιόζεφ και Έντουαρντ, έγιναν και εκείνοι συνθέτες ελαφράς μουσικής αλλά δεν έφτασαν την επιτυχία του μεγάλου τους αδελφού.
Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του Γιόχαν Στράους περιλαμβάνουν τον "Γαλάζιο Δούναβη", το "Kaizer - Waltzer", οι "Ιστορίες από τα δάση της Βιέννης" και η "Tritsch-Tratsch-Polka". Ανάμεσα στις οπερέτες του τα έργα "Die Fledermaus" και "Der Zigeunerbaron" είναι τα πιο γνωστά.
Με τον Γιόχαν Στράους, η οπερέτα, η οποία συνδέθηκε με το βιεννέζικο βαλς, έφτασε σε κορυφές τελειότητας και καλλιτεχνικής αξίας, σε θεάματα που παρουσίαζαν την πολυτέλεια και μαζί τη μελαγχολία μιας κοινωνίας που σιγά σιγά έσβηνε. Η μελωδική φλέβα του συνθέτη, η γοητεία των ρυθμών του και ο οίστρος του κίνησαν την εκτίμηση και το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων συνθετών της εποχής, όπως ο Λιστ, ο Βάγκνερ και ο Μπραμς. Η οπερέτα του "Η Νυχτερίδα" (1874), σημείωσε εκ νέου επιτυχία τον 20ο αιώνα χάρη σε διάσημους τραγουδιστές και διευθυντές όπερας.
Πολλές είναι οι ταινίες που χρησιμοποιούν τις δουλειές και τις μελωδίες του Γιόχαν Στράους, ενώ αρκετές ταινίες έχουν βασιστεί στη ζωή του συνθέτη με την πιο διάσημη να είναι "Το Μεγάλο Βαλς" (1938).
Πρόκειται για αμερικανική βιογραφική ταινία του Julien Duvivier η οποία βασίζεται πολύ χαλαρά στη ζωή του συνθέτη. Πρωταγωνιστούσαν οι Luise Rainer, Fernand Gravet (Gravey) και Miliza Korjus. Η Rainer είχε υψηλή υποστήριξη, κατ' επιμονή του παραγωγού παρόλο που ο ρόλος της ως Poldi Vogelhuber, συζύγου του συνθέτη ήταν μικρός. Για την Korjus, η οποία ήταν διάσημη σοπράνο της οπέρας, ήταν ο μόνος της πρωταγωνιστικός ρόλος, ενώ μια σοπράνο ήταν και ο ρόλος της στην ταινία. Ο Joseph Ruttenberg κέρδισε Όσκαρ φωτογραφίας. Η Korjus είχε υποψηφιότητα για Όσκαρ δευτέρου γυναικείου ρόλου και ο Tom Held υποψηφιότητα για Όσκαρ μοντάζ.
Η ταινία ξεκινά με την απόλυση του συνθέτη από τη δουλειά του στην τράπεζα. Σχηματίζει μια ορχήστρα από άνεργους μουσικούς η οποία δίνει μια παράσταση στο Dommayer's cafe. Το κοινό στην αρχή είναι λίγο αλλά όταν δυο τραγουδιστές της όπερας η Κάρλα Ντόνερ και ο Φριτζ Σίλλερ πραγματοποιούν επίσκεψη εκεί εκεί ενώ η άμαξά τους επισκευάζεται η μουσική προσελκύει ένα ευρύτερο κοινό.
Ο Στράους βρίσκεται στη μέση μιας φοιτητικής διμαρτυρίας. Αυτός και η Κάρλα Ντόνερ γλυτώνουν τη σύλληψη και δραπετεύουν στο δάσος της Βιέννης , όπου εκεί εμπνέεται για να δημιουργήσει το βαλς "Ιστορίες από τα δάση της Βιέννης".
Η Κάρλα ζητάει από τον Στράους μουσική για να τραγουδήσει σ' ένα αριστοκρατικό σουαρέ και αυτό οδηγεί τον συνθέτη στο να λάβει συμβόλαιο για να δημιουργήσει μουσική. Και έτσι τώρα μπορεί να παντρευτεί και την αγαπημένη του Poldi Vogelhuber. Όμως κατά τις πρόβες ο Στράους και η Κάρλα Ντόνερ έρχονται κοντά και αυτό προκαλεί ποικίλα σχόλια χωρίς να εξαιρεθεί και ο Κόμης Χόχενφριντ, θαυμαστής της Ντόνερ.
Η σύζυγος του Στράους του παραμένει πιστή και ο γάμος διαρκεί για πολύ καιρό. Ο συνθέτης καλείται από τον Κάιζερ Φραγκίσκο Ιωσήφ, ( τον οποίο χωρίς να το ξέρει προσέβαλε στη διάρκεια των φοιτητικών διαμαρτυριών) και το ζεύγος στέκεται στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Σένμπρουν με τα πλήθη να τους επευφημούν.
(τρέιλερ της ταινίας)
Ριμέικ της ταινίας έγινε το 1972, σε σκηνοθεσία Andrew L. Stone με τους Horst Buchholz, Mary Costa και Nigel Patrick.
Το 1933 ο Άλφρεντ Χίτσκοκ έκανε μια χαμηλού προϋπολογισμού βιογραφική ταινία για τον Στράους, η οποία λεγόταν "Βαλς από τη Βιέννη" . Η ταινία αποτελεί τη χιτσκοκική εκδοχή σχετικά με το γράψιμο και την παρουσίαση του "Γαλάζιου Δούναβη". Ο Χίτσκοκ είχε πει στον Τρυφώ ότι αυτή η ταινία αποτέλεσε το κατώτατο σημείο παρακμής του. Την έφτιαξε μόνο επειδή δεν είχε να κάνει άλλες ταινίες εκείνο τον καιρό και ήθελε να συνεχίσει να δουλεύει. Δεν έκανε ποτέ άλλη μουσική ταινία. Τον ρόλο του συνθέτη τον έπαιξε ο Esmond Knight.
ολόκληρη η ταινία του Χίτσκοκ "Βαλς από τη Βιέννη"
Ύστερα από ένα ταξίδι στη Βιέννη, ο Ουώλτ Ντίσνεϋ εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους. Μια από αυτές ήταν ο Βασιλιάς του Βαλς μια χαλαρή μεταφορά της βιογραφίας του Στράους.
Το κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους του 1943 "A Corny Concerto", των αδερφών Γουώρνερ
(σκηνοθεσία Bob Clampett), το οποίο αποτελεί παρωδία της Φαντασίας του Ντίσνεϋ περιλαμβάνει μουσική που συνέθεσε ο Γιόχαν Στράους. Αφηγητής είναι ο Έλμερ Φαντ του οποίου η εμφάνιση αποτελεί παρωδία της εμφάνισης του Deems Taylor στην "Φαντασία"
το κινούμενο σχέδιο (διάρκεια περίπου 8 λεπτά)
Το κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους του 1953 "Γιόχαν Μάους" από τη σειρά Τομ και Τζέρυ παρουσιάζει ένα ποντίκι που γοητεύεται από το παίξιμο αρκετών μελωδιών του Στράους από τη γάτα
Το κινούμενο σχέδιο έλαβε το 25ο Όσκαρ κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους
το κινούμενο σχέδιο (διάρκεια περίπου 7 λεπτά)
Εγκυκλοπαίδεια Δομή τόμος 27 σελ. 650
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Waltz_(film)
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Waltz_(1972_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Waltzes_from_Vienna
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Corny_Concerto
http://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Mouse
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου