Η Μεγάλη Ληστεία του Τραίνου (αρχική ονομασία ήταν "Η Επιδρομή στο Ταχυδρομικό Φορτηγό Cheddington") είναι το όνομα που αποδόθηκε στη ληστεία ενός τραίνου του Βασιλικού Ταχυδρομείου που εκτελούσε τη διαδρομή Γλασκώβη - Λονδίνο, και η οποία έγινε στις 08/08/1963 στη Σιδηροδρομική Γέφυρα Bridego, στο Ledburn κοντά στο Mentmore του Buckinghamshire στην Αγγλία.
Έχοντας αλλάξει τη σήμανση της γραμμής, μια 15μελής συμμορία, οδηγούμενη από τον Μπρους Ρέινολντς επιτέθηκε στο τραίνο. Άλλα μέλη της συμμορίας ήταν ο Γκόρντον Γκούντυ, ο Μπάστερ Έντουαρντς, ο Τσάρλι Γουίλσον, ο Τζίμμυ Χάσεϊ, ο Ρόνι Μπιγκς, ο Τομ Γουίσμπεϊ, ο Τζον Γουίτερ, ο Τζίμμυ Γουάιτ και ο Μπράιαν Φιλντ, όπως επίσης και τρεις άντρες γνωστοί μόνο με τους αριθμούς "1", "2" και "3".
Η συμμορία πραγματοποίησε προσεκτικό σχεδιασμό, βασιζόμενη σε εσωτερική πληροφόρηση από ένα πρόσωπο γνωστό ως "Ο Άνθρωπος από το Όλστερ" και οι ληστές ξέφυγαν με λεία πάνω από 2,6 εκατομμύρια λίρες (κάπου 46 εκατομμύρια σε σημερινές τιμές). Ο μεγαλύτερος όγκος των κλεμμένων χρημάτων δε βρέθηκε ποτέ ως σήμερα. Αν και η συμμορία δε χρησιμοποίησε όπλα, ο ο δηγός του τραίνου, Τζακ Μιλλς, χτυπήθηκε στο κεφάλι με μεταλλική μπάρα. Τα τραύματα του οδηγού ήταν αρκετά σοβαρά έτσι ώστε να τερματίσουν την καρριέρα του ως οδηγού τραίνων.
Μετά τη ληστεία η συμμορία κρύφτηκε στη Φάρμα Leathersdale. Ύστερα από την εύρεση αυτού του κρυσφύγετου, η αστυνομία ανακάλυψε ενοχοποιητικά στοιχεία, που οδήγησαν τελικά στη σύλληψη και καταδίκη των περισσότερων μελών της συμμορίας. Οι επικεφαλείς της συμμορίας καταδικάστηκαν σε τριακονταετείς ποινές φυλάκισης.
Η ληστεία αυτή όπως θα ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στο χώρο του κινηματογράφου.
Η ταινία του 1967 Robbery, σε σκηνοθεσία Peter Yates, αποτελεί μια έντονα φανταστική εκδοχή, βασισμένη στα γεγονότα του 1963. Η ταινία αυτή προώθησε την καρριέρα του Yates στο Χόλυγουντ αφού αμέσως μετά προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Στηβ ΜακΚουίν ο οποίος τον έπεισε να σκηνοθετήσει την επόμενή του ταινία το Bullit. Η ταινία περιλαμβάνει μια έντονη καταδίωξη με αυτοκίνητα, (αν και αυτή αφορά έγκλημα που γίνεται πριν την ληστεία του τραίνου) η οποία περιλαμβάνει και σκηνές με αστυνομικό που τον παρασέρνει το αυτοκίνητο.
Παρόλο που επρόκειτο για φανταστική ιστορία το "Robbery" περιλάμβανε αρκετές σημαντικές λετπομέρειες από την πραγματική ληστεία, οι οποίες απεικονίστηκαν στην ταινία. Αυτές περιλάμβαναν τον λεπτομερή σχεδιασμό και τη λεπτομερή προετοιμασία που χρησιμοποιήθηκαν, την χρήση ενός αγροτόσπιτου σαν βάση και την επιδιωκόμενη (αλλά ανεπιτυχή) χρήση ενός αντικαταστάτη οδηγού για το τραίνο.
Με τα λεφτά που βγάζει μια βαλίτσα γεμάτη κοσμήματα, ο Πώλ Κλίφτον, αρχηγός συμμορίας σχηματίζει ομάδα για να χτυπήσει τραίνο του Βασιλικού Ταχυδρομείου. Η ληστεία είναι επιτυχής, όμως τελικά η αστυνομία καταφέρνει να μαζέψει στοιχεία και τελικά να συλλάβει τα μέλη της συμμορίας
Η ταινία τελειώνει με τον εγκέφαλο της ληστείας "Κλίφτον", τον οποίο υποδύεται ο Στάνλεϋ Μπέικερ (του οποίου η εταιρία Oakhurst Productions ήταν η παραγωγός της ταινίας), να γλυτώνει τη σύλληψη και να το σκάει φεύγοντας σε υπερπόντιο ταξίδι σαν ναύτης σε εμπορικό πλοίο.
https://www.youtube.com/watch?v=r4qIeQcIKLM (απόσπασμα της ταινίας, η σκηνή της ληστείας που γίνεται πριν από τη ληστεία του τραίνου)
Στην Γαλλική ταινία του 1969 "The Brain" πρωταγωνιστεί ο Ντέιβιντ Νίβεν στο ρόλο ενός Βρετανού εγκληματικού εγκεφάλου ο οποίος διαπράττει στη Γαλλία μια ληστεία βασισμένη στη Ληστεία του Τραίνου. Το σενάριο της ταινίας υπονοεί ότι αυτός ήταν πραγματικός διοργανωτής της ληστείας του 1963.
Το 1988, οι εμπειρίες του Μπάστερ Έντουαρντς μεταφέρθηκαν στην κομεντί "Buster" (σκηνοθεσία Ντέιβιντ Γκριν) με πρωταγωνιστή τον τραγουδιστή Φιλ Κόλλινς και την Τζούλι Γουόλτερς στο ρόλο της συζύγου του. Η μουσική περιλάμβανε και δυο σινγκλς του Κόλλινς, που έφτασαν στην κορυφή του Billboard 100 του πίνακα των σινγκλς. ("Groovy Kind of Love" & "Two Hearts" )
Στην ταινία του 1965, Help ο Τζον Λένον κάνει μια ειρωνική αναφορά στην Μεγάλη Ληστεία του Τραίνου στην Σκότλαντ Γιαρντ, ρωτώντας "Η Μεγάλη Ληστεία του Τραίνου, πώς πάει";
Στην ταινία του Τζέιμς Μποντ του 1965, Thunderball, αξιωματούχος της Σπέκτρα αναφέρει ότι η εγκληματική οργάνωση έλαβε 250.000 λίρες από την κλεμμένη λεία, ως αμοιβή για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχε στη συμμορία.
Στην ταινία του 1966 "Η Μεγάλη Ληστεία του Τραίνου του Σαιντ Τρίνιαν" παρουσιάζεται μια κωμική εκδοχή της ιστορίας. Η ταινίας ήταν στις 15 πιο δημοφιλείς του Βρετανικού μποξ όφις για το 1966. Η σκηνοθεσία αλλά και η παραγωγή ήταν των Sidney Gilliat και Frank Launder (ο οποίος ήταν και ένας από τους δυο σεναριογράφους) Στο ρόλο του κομμωτή και αρχηγού της συμμορίας ο Frankie Howerd. Η ταινία περιλαμβάνει αναφορές - παρωδίες από ταινίες του Τζέιμς Μποντ της εποχής, όπως τα γκάτζετ που έχει ο αρχηγός της συμμορίας στο μαγαζί του, αλλά και ο εγκληματικός εγκέφαλος που δίνει τις οδηγίες και από τον οποίο ακούμε μόνο τη φωνή του. Η συμμορία κρύβει τη λεία από τη ληστεία του τραίνου σε ένα εγκαταλειμμένο επαρχιακό μέγαρο, το οποίο όμως ακολούθως μετατρέπεται στο Σχολείο Θηλέων του Σαιντ Τρίνιαν. Έτσι οι κόρες του αρχηγού της συμμορίας "Αλφονς" Ασκετ στέλνονται ως μαθήτριες στο σχολείο για να βρούν τρόπο πώς θα πάρει η συμμορία τη λεία που είναι κρυμμένη στο κτίριο
Great St Trinian's Train Robbery (1966) (απόσπασμα της ταινίας)
Στην ταινία του 1968 Επιθεωρητής Κλουζώ, ο Πίτερ Σέλλερς στο ρόλο του γκαφατζή αστυνομικού, καταδιώκει τον Ρεινμπόου, ένα φανταστικό χαρακτήρα βασισμένο στον αρχηγό της συμμορίας της Μεγάλης Ληστείας του Τραίνου, Μπρους Ρέινολντς, ο οποίος χαρακτήρας εμφανίζεται στο βιβλίο του 1965 των Γκόσλινγκ και Κρεγκ και στο βιβλίο του 1967 του ΜακΝτάνιελ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Train_Robbery_(1963)
http://en.wikipedia.org/wiki/Robbery_(1967_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Buster_(film)
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_St_Trinian%27s_Train_Robbery
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου