Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Η συνωμοσία της 20ης Ιουλίου


   Στις 20/07/1944, πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ, Φύρερ του Τρίτου Ράιχ, η οποία διαπράχτηκε από τον Claus von Stauffenberg και άλλους συνωμότες, μέσα στο " Λημέρι του Λύκου " (το στρατηγείο του Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο), κοντά στο Rastenburg της Ανατολικής Πρωσσίας. Αυτό το γεγονός έγινε γνωστό με την κωδική ονομασία " Επιχείρηση Βαλκυρία " το οποίο αφορούσε το στρατιωτικό πραξικόπημα που θ΄ακολουθούσε αμέσως μετά την σχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας. Ο προφανής σκοπός της απόπειρας δολοφονίας ήταν οι συνωμότες να πάρουν τον πολιτικό έλεγχο της Γερμανίας και των ενόπλων της δυνάμεων από το Ναζιστικό Κόμμα (συμπεριλαμβανομένου και των SS) έτσι ώστε να συνάψουν ειρήνη με τους δυτικούς Συμμάχους το συντομότερο δυνατόν.Επιθυμία πιθανόν των πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βέρμαχτ που ήταν αναμεμιγμένοι στη συνωμοσία ήταν να δείξουν στον κόσμο ότι δεν είναι όλοι οι Γερμανοί σαν τον Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα. Οι λεπτομέρειες για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες των συνομωτών παραμένουν άγνωστες, αλλά πιθανόν θα περιλάμβαναν απαιτήσεις να γίνουν αποδεκτές εδαφικές προσαρτήσεις που είχε πραγματοποιήσει η Γερμανία στην Ευρώπη.
   Η συνωμοσία ήταν η κλιμάκωση των προσπαθειών από αρκετές ομάδες της Γερμανικής Αντίστασης να ανατρέψουν τη Ναζιστική Γερμανική κυβέρνηση. Η αποτυχία όμως τόσο της απόπειρας δολοφονίας (λόγω της μεταφοράς της συνεδρίασης σε ανοιχτό χώρο, λόγω του ότι μια από τις δυο βόμβες που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν που δεν εξεράγη, καθώς και λόγω του ότι ένας αξιωματικός μετέφερε το χαρτοφύλακα - βόμβα πίσω από το πόδι του τραπεζιού συνεδριάσεων προσφέροντας έτσι προστασία στον Χίτλερ) όσο και του στρατιωτικού πραξικοπήματος που επρόκειτο να την ακολουθήσει (η αποτυχία προέκυψε ύστερα από τις αρχικές φήμες και κατόπιν την επιβεβαίωση ότι ο Χίτλερ ήταν ζωντανός, φέρνοντας έτσι διάσπαση στις τάξεις των συνομωτών)  οδήγησε στη σύλληψη τουλάχιστον 7.000 ανθρώπων από τη Γκεστάπο.( βάσει των νόμων περί " Ενοχής Αίματος " του Γκέμπελς συνελήφθησαν και πολλοί συγγενείς των πρωταίτιων της συνωμοσίας). Σύφωνα με τα αρχεία Διασκέψεων του Φύρερ στις Ναυτικές Υποθέσεις , 4.980 από αυτούς εκτελέστηκαν. Δεν είχαν όλοι εμπλοκή στη συνωμοσία, αλλά το Ναζιστικό Καθεστώς είδε το γεγονός αυτό ως μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λοαριασμών).
   Το γεγονός της συνωμοσίας αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος για τον κινηματογράφο.

   Ξεκινώντας με την ταινία Η Αλεπού της Ερήμου : Η ιστορία του Ρόμμελ (1951) του Henry Hathaway. Η ταινία ασχολείται με την ιστορία του Στρατάρχη Έργουιν Ρόμελ, ο οποίος είχε εμπλακεί στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Χίτλερ. Όταν τελικά έγινε η απόπειρα, ο Ρόμμελ βρισκόταν νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο, ύστερα από τραυματισμό του από αεροπορική συμμαχική επιδρομή κατά τη διάρκεια της Απόβασης στη Νορμανδία. Μετά την αποτυχία της δολοφονίας, και την έναρξη της εξόντωσης των συνομωτών, ο Ρόμμελ, καθότι ήταν και εθνικός ήρωας έχει την επιλογή είτε της κατηγορίας για προδοσία και ακολούθως ένα βασανιστικό και ατιμωτικό θάνατο, είτε την ανώδυνη αυτοκτονία. Αν και αρχικά στην ταινία ο Ρόμμελ επιλέγει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο, προκειμένου να γλυτώσει η οικογένειά του τις διώξεις επιλέγει τη λύση της αυτοκτονίας. Και όπως τον διαβεβαιώνει ο στρατηγός Wilhelm Burgdorf, το καθεστώς θα διέδιδε ότι ο Ρόμμελ είχε υποκύψει σε παλιότερα τραυματά του, ενώ θα του έκανε και κηδεία ήρωα. Ο Eduard Franz στο ρόλο του Claus von Stauffenberg.



   Ακολουθεί η ταινία Es geschah am 20. Juli (Jackboot Mutiny) (1955) του G. W. Pabst. Ο Bernhard Wicki στο ρόλο του Claus von Stauffenberg.

   Ακολουθεί η ταινία The Plot to Assassinate Hitler (Der 20. Juli) (1955) του Falk Harnack. Γερμανική ταινία μεγάλου μήκους. Ο Wolfgang Preiss, ο οποίος ερμήνευσε τον Claus von Stauffenberg κέρδισε το βραβείο Deutscher Filmpreis.
   Η ταινία έχει ένα ρεαλισμό που πλησιάζει το στυλ του ντοκυμαντέρ. Η κυκλοφορία της ταινίας κατέληξε σε μια κούρσα ανταγωνισμού με την ταινία του G. W. Pabst, που αναφέρθηκε παραπάνω, η οποία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, με το ίδιο θέμα.

   Το γεγονός παρουσιάζεται και στην ταινία "Η Νύχτα των Στρατηγών" (1967) του Anatole Litvak.
Ο Ταγματάρχης και αργότερα στην ταινία Αντισυνταγματάρχης Γκράου (Ομάρ Σαρίφ) της Abwehr, (γερμανική στρατιωτική μυστική υπηρεσία)  ύστερα από έρευνα διαπιστώνει ότι ο Στρατηγός Τανζ (Πίτερ Ο Τούλ) έχει δολοφονήσει δυο πόρνες. Όταν τελικά τον κατηγορεί ανοιχτά, έχει γίνει η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ. Ο Τανζ δολοφονεί τον Γκράου, και τον κατηγορεί ως ένα από τους συνωμότες της 20/07/1944 επιχειρώντας έτσι να καλύψει τα ίχνη του. Ο Gérard Buhr στο ρόλο του Συνταγματάρχη Claus von Stauffenberg.



   Επίσης το γεγονός παρουσιάζεται και στο ντοκιμαντέρ The Restless Conscience: Resistance to Hitler Within Germany 1933-1945 (1992) της Hava Kohav Beller, το οποίο έλαβε και Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
   Ακολουθεί η ταινία Die Stunde der Offiziere ( 2003) του Hans-Erich Viet. Ημι-ντοκιμαντερίστικη ταινία Μετά από μια σειρά αποτυχημένων αποπειρών δολοφονιών του Χίτλερ η τελευταία ελπίδα είναι στον Claus von Stauffenberg.

   Τέλος έχουμε το Valkyrie (2008) του Μπράιαν Σίνγκερ. Με τον Τομ Κρουζ στο ρόλο του Στάουφενμπεργκ. Μαζί με τον Κρουζ παίζουν και οι Kenneth Branagh, Bill Nighy, Eddie Izzard, Terence Stamp και Tom Wilkinson..
   Η ταινία προτάθηκε από την Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films για επτά βραβεία Saturn: Καλύτερη Ταινία Δράσης/Περιπέτεια/Θρίλλερ, Καλύτερου Σκηνοθέτη για τον Bryan Singer, Καλύτερου Ηθοποιού για τον Tom Cruise, Καλύτερου Δεύτερου Ρόλου για τον Bill Nighy, Καλύτερου Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου για την Carice van Houten, Καλύτερης Μουσικής για τον John Ottman and Καλύτερων Κοστουμιών για την Joanna Johnston.
   Όσον αφορά την ιστορική ακρίβεια της ταινίας, η Γκεστάπο είχε ερευνήσει τη συνωμοσία πλήρως, και έτσι οι δημιουργοί της ταινίας είχαν πρόσβαση σε πολλαπλά έγγραφα καθώς ενοποιούσαν το ιστορικό γεγονός με τους "χολυγουντιανούς παράγοντες" κατά την παραγωγή της ταινίας. 
   Ο Peter Hoffmann, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο McGill και αυθεντία στη Γερμανική Αντίσταση αποτέλεσε σύμβουλο για τους δημιουργούς της ταινίας. Ο Hoffmann μίλησε για την ακρίβεια της ταινίας: " Δίνει μια θεμελιωδώς ακριβή απεικόνιση του Stauffenberg και των συνωμοτών. Υπάρχουν λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να θεωρηθούν ως ελευθερίες. Αλλά κατά βάση η ταινία είναι αξιοπρεπής, σέβεται τα γεγονότα και αντιπροσωπεύει το πνέύμα της συνωμοσίας."
   Στην ταινία ο Stauffenberg ακούει την " Επέλαση των Βαλκυριών " του Ρίχαρντ Βάγκνερ, όμως στην πραγματικότητα ο Συνταγματάρχης απεχθανόταν τον Βάγκνερ. Επίσης από την ταινία έχει παραλειφθεί ο μεγαλύτερός του αδελφός, ο Μπέρτχολντ ο οποίος επίσης πήρε μέρος στη συνωμοσία. Στην ταινία ο von Haeften βγαίνει μπροστά από τον von Stauffenberg όταν εκείνος αντιμετωπίζει το εκτελεστικό απόσπασμα αλλά όταν οι δημιουργοί της ταινίας προσπάθησαν να αναπαραστήσουν τη σκηνή στηριζόμενοι σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και φωτογραφίες ανακάλυψαν ότι οι σφαίρες που σκότωσαν τον von Haeften θα είχαν σκοτώσει και τον von Stauffenberg ο οποίος στην πραγματικότητα πυροβολήθηκε λίγο μετά. Μια άλλη αλαγή που έγινε ήταν στην απεικόνιση του Carl Friedrich Goerdeler, τον οποίο υποδυόταν ο Kevin McNally. Ο Goerdeler παρουσιάζεται στην ταινία ανταγωνιστικός, αντιπροσωπεύοντας τις τριβές και τις συγκρούσεις που υπήρχαν στη συνωμοσία, αν και οι δημιουργοί της ταινίας τον θεωρούσαν ως "πιο ηθικό χαρακτήρα" στην πραγματικότητα.

   Μια σημαντική ιστορική αλλαγή, η οποία έγινε για να αποφευχθεί η σύγχιση από το κοινό αλλά και για τη "δημιουργία του σκηνικού" στο Λημέρι του Λύκου, ήταν η αλλαγή της τοποθεσίας της πρώτης απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ στις 11/7 η οποία εγκαταλείφθηκε. Ιστορικά, ο Stauffenberg πρώτα αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει τον χαρτοφύλακα-βόμβα που είχε στην Berchtesgaden. Στην ταινία αυτή η απόπειρα τοποθετείται στο τσιμεντένιο καταφύγιο του Χίτλερ στο Λημέρι του Λύκου, ενώ η υπόθεση της Berchtesgaden υποβιβάζεται σε μια σύντομη σκηνή στην οποία ο Χίτλερ συναντιέται με τον Stauffenberg για να εγκρίνει ένα αναθεωρημένο πλάνο της Επιχείρησης Βαλκυρία. ( στην πραγματικότητα οι αλλαγές στη Βαλκυρία έγιναν σε μια περιοδο αρκετών εβδομάδων σε συναντήσεις του Χίτλερ με τον Στρατηγό Olbricht). Ο παραγωγός Christopher McQuarrie αργότερα ανέφερε ότι η αλλαγή της τοποθεσίας της πρώτης απόπειρας δολοφονίας με το Λημέρι του Λύκου έγινε με σκοπό να δείξει στο κοινό το εσωτερικό του τσιμεντένιου καταφυγίου, με σκοπό να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι ο Χίτλερ πιθανώς να είχε σκοτωθεί αν η απόπειρα δεν είχε μεταφερθεί στην υπαίθρια καλύβα συνεδριάσεων.







τρέιλερ της ταινίας


http://en.wikipedia.org/wiki/20_July_plot
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Desert_Fox:_The_Story_of_Rommel
http://en.wikipedia.org/wiki/Es_geschah_am_20._Juli
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Plot_to_Assassinate_Hitler
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Night_of_the_Generals
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Restless_Conscience
http://en.wikipedia.org/wiki/Die_Stunde_der_Offiziere
http://en.wikipedia.org/wiki/Valkyrie_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0985699/?ref_=nv_sr_1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN