Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ιστορίες του Καντέρμπουρυ

 

   Στις 17/04/1397 ο ποιητής Τζέφρυ Τσόσερ λέει για πρώτη φορά τις "Ιστορίες του Καντέρμπουρυ"   στην αυλή του Ριχάρδου του Β. Επίσης μελετητές του Τσόσερ έχουν προσδιορίσει την 17η Απριλίου 1387 σαν αρχή του προσκυνήματος του βιβλίου στο Καντέρμπουρυ. 
   Οι "Ιστορίες του Καντέρμπουρυ" αποτελούν μια συλλογή ιστοριών σε Ενδιάμεσα Αγγλικά (Τα αγγλικά που ομιλούνταν στην περίοδο από τα τέλη του 12ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα) που έγραψε ο Τσόσερ. Οι ιστορίες (οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γραμμένες σε στίχο αν και κάποιες είναι γραμμένες σε πρόζα) παρουσιάζονται  σαν μέρος ενός διαγωνισμού αφήγησης ιστοριών από μια ομάδα προσκυνητών καθώς ταξιδεύουν όλοι μαζί σ΄ένα ταξίδι από το Southwark (περιοχή στο κεντρικό Λονδίνο, από τα παλιότερα μέρη της πόλης), μέχρι το ιερό του Τόμας Μπέκετ στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρυ. Το βραβείο του νικητή θα ήταν ένα δωρεάν γεύμα στο Πανδοχείο Τάμπαρντ στο Southwark όταν θα επέστρεφαν από το προσκύνημα. 


Ο καθεδρικός ναός του Καντέρμπουρυ από φωτογραφία του 1890-1900 (επεξεργασμένη)

   Μετά από ένα μακρύ κατάλογο έργων που έγραψε ο Τσόσερ νωρίτερα στην καρριέρα του οι "Ιστορίες του Καντέρμπουρυ" θεωρούνται ίσως το καλύτερο έργο του.Χρησιμοποιεί τις Ιστορίες και τους χαρακτήρες που παρουσιάζονται σε αυτές για να απεικονίσει ένα ειρωνικό και κριτικό πορτρέτο της Αγγλικής κοινωνίας του καιρού του και ειδικότερα της Εκκλησίας. Από άποψη δομής οι Ιστορίες  μοιάζουν με το Δεκαήμερον  του Βοκάκιου, το οποίο ο Τσόσερ είχε διαβάσει κατά την πρώτη του διπλωματική αποστολή στην Ιταλία το 1372.
   Μερικές φορές λέγεται ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά αυτού του έργου στην Αγγλική λογοτεχνία αποτέλεσε στη διάδοση της λογοτεχνικής χρήσης των καθομιλουμένων Αγγλικών αντί των Γαλλικών ή των Λατινικών. Παρόλα αυτά, τα Αγγλικά ως λογοτεχνική γλώσσα χρησιμοποιούνταν για αιώνες πριν από τον Τσόσερ αλλά και από αρκετούς από τους σύγχρονους του Τσόσερ -  Τζων Γκόβερ, ο Γουίλλιαμ Λάνγκλαντ  αλλά και ο Μαργαριταρένιος Ποιητής - επίσης έγραψαν σημαντικά λογοτεχνικά έργα στα Αγγλικά. Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιό βαθμό ο Τσόσερ ήταν επύθυνος για το ξεκίνημα μιας τάσης από το να αποτέλεσε απλώς μέρος αυτής. Επίσης, ενώ σε άλλα έργα του ο Τσόσερ προσδιορίζει επ ακριβώς το κοινό στο οποίο απευθύνεται στις "Ιστορίες του Καντέρμπουρυ" το κοινό στο οποίο αποσκοπούν είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Ο Τσόσερ ήταν ένας αυλικός, οδηγώντας ορισμένους να πιστέψουν ότι ήταν κυρίως ένας ποιητής της αυλής που έγραφε αποκλειστικά για τους ευγενείς.
   Η πρώτη σχετική με το θέμα ταινία, αποτελεί η Βρετανική ταινία του 1944, "Μια Ιστορία του Καντέρμπουρυ" σε σενάριο και σκηνοθεσία των Michael Powell και Emeric Pressburger. Η ταινία βασίζεται χαλαρά στο αφηγματικό πλαίσιο των ιστοριών του Τσόσερ. Η ταινία ξεκινά με μια ομάδα μεσαιωνικών προσκυνητών που ταξιδεύουν στην ύπαιθρο του Κεντ ενώ ένας αφηγητής λέει τις εναρκτήριες γραμμές του Γενικού Προλόγου. Η σκηνή ακολούθως πραγματοποιεί μια μετάβαση στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (το μεσαιωνικό γεράκι γίνεται αεροπλάνο του Δευτέρου Παγκοσμίου). Από το σημείο αυτό και μετά η ταινία ακολουθεί μια ομάδα ξένων καθένας/καθεμία με τη δικά του/της ξεχωριστή ιστορία και σε αναζήτηση κάποιου είδους λύτρωσης,  που ταξιδεύουν όλοι μαζί προς το Καντέρμπουρυ. Η κύρια ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη του Κεντ και τελειώνει με τους κύριους χαρακτήρες να φτάνουν στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρυ, τις καμπάνες να ηχούν και τα λόγια του Τσόσερ να ξανακούγονται. Το "Μια Ιστορία του Καντέρμπουρυ" θεωρείται ως μια από τις πιο ποιητικές και καλλιτεχνικές ταινίες του διδύμου Michael Powell και Emeric Pressburger. Η ταινία έγινε με σκοπό την πολεμική προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας την ποίηση του Τσόσερ, με αναφορά στο γνωστό προσκύνημα και χρησιμοποιώντας εικόνες του Κεντ για να δείξει στο κοινό αυτά που έκαναν την Βρετανία έτσι ώστε να αξίζει να αγωνιστεί γι' αυτή. Σε μια σκηνή της ταινίας, ένας τοπικός ιστορικός κάνει διάλεξη σε Βρετανούς στρατιώτες σχετικά με τους προσκυνητές του καιρού του Τσόσερ και για την ζωντανή ιστορία της Αγγλίας.

http://www.youtube.com/watch?v=1rFWlT5gdgw (απόσπασμα από την αρχή της ταινίας)

   Ακολούθως έχουμε την ταινία "Οι Ιστορίες του Καντέρμπουρυ" (1972) του Πιέρ Πάολο Παζολίνι που περιλαμβάνει αρκετές από τις Ιστορίες, ορισμένες από τις οποίες είναι κοντά στην αρχική ιστορία, ενώ άλλες πάλι εξωραϊζονται.. Η Ιστορία του Μάγειρα για παράδειγμα, η οποία είναι ημιτελής στην αρχική εκδοχή, επεκτείνεται σε πλήρη ιστορία και η Ιστορία του Μοναχού επεκτείνει τη σκηνή στην οποία ο Κλητευτής καταλήγει στην Κόλαση. Η ταινία περιλαμβάνει αυτές τις δυο ιστορίες όπως επίσης και την Ιστορία του Μυλωνά, την  Ιστορία του Κλητευτή, την Ιστορία της Συζύγου του Μπαθ και την Ιστορία του Εμπόρου. Η ταινία του Παζολίνι κέρδισε Χρυσή Άρκτο στο 22ο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Η μουσική είναι του Ένιο Μορρικόνε ενώ ο σκηνοθέτης εμφανίζεται στο ρόλο του Τσόσερ




τρέιλερ της ταινίας


I racconti di Canterbury ( η ταινία)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΓΥΜΝΟ


   Αρκετές πιο πρόσφατες ταινίες, που δε βασίζονται στις Ιστορίες περιλαμβάνουν αναφορές σε αυτές. Για παράδειγμα, στην ταινία του 1995 "Seven" (σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ, πρωταγωνιστές οι Μπραντ Πιτ και Μόργκαν Φρίμαν) η Ιστορία του Εφημέριου αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τις μεθόδους ενός κατά συρροή δολοφόνου που επιλέγει τα θύματά του βασισμένος στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. 
    Η ταινία του 2001, "Η Ιστορία ενός Ιππότη" του Μπράιαν Χέλτζλαντ, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο και πρόωρα χαμένο Αυστραλό ηθοποιό Χηθ Λέτζερ, πήρε το όνομά της  από την "Ιστορία του Ιππότη". Αν και έχει ελάχιστη ομοιότητα με την Ιστορία , περιλαμβάνει το στοιχείο που η Μάρθα Ντράιβερ και ο Σιντ Ρέι (συγγραφείς του βιβλίου "Ο Μεσαιωνικός Ήρωας στην Οθόνη" ) ονομάζουν, έναν "της γενιάς του MTV" Τσόσερ (τον οποίο υποδύεται ο Πωλ Μπέτανυ) ο οποίος είναι εθισμένος στον τζόγο και ικανός με τα λόγια. Οι σκόρπιες αναφορές στις Ιστορίες περιλαμβάνουν την δήλωση του Τσόσερ ότι θα χρησιμοποιήσει το στίχο του για να διασύρει έναν Κλητευτή και έναν Συγχωρώντα που τον εξαπάτησαν. (τα όσα συμβαίνουν στην ταινία, υποτίθεται ότι αποτέλεσαν για τον Τσόσερ την έμπνευση για να γράψει τις Ιστορίες - Η Ιστορία του Ιππότη αποτελεί την πρώτη από την συλλογή των ιστοριών).

http://www.youtube.com/watch?v=jdWO9ozir1Y Συλλογή αποσπασμάτων της ταινίας όπου ο Τσόσερ βγάζει λόγους για να παρουσιάζει τον ιππότη στο κοινό.


Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN