Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

3o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου "Γέφυρες"

   Από 1 μέχρι 9 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου "Γέφυρες".
   Χώροι διεξαγωγής του φεστιβάλ ήταν ο κινηματογράφος "Λαϊς" στην Κόρινθο και το "Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο" στο Λουτράκι. Εξ ου και η ονομασία "Γέφυρες" καθώς σκοπός του φεστιβάλ ήταν ή ένωση των δυο πόλεων.
   Δυστυχώς ελλείψει ημερών άδειας δε κατάφερα να παραβρεθώ σε ολόκληρο το φεστιβάλ, αλλά μόνο σε δυο δόσεις, 1-3 Δεκεμβρίου και μετά στο φινάλε του 8-9 Δεκεμβρίου. Ακόμα και έτσι όμως δεν έπαψε να είναι μια καταπληκτική εμπειρία για μένα (δε ξέρω αν έχει σχέση που ήταν το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο οποίο παραβρέθηκα ποτέ, επιφυλάσσομαι μέχρι το επόμενο για να δούμε την άποψη που θα έχω τότε).
   Στο εν λόγω φεστιβάλ, βρέθηκα έχοντας πάρει μέρος στο γύρισμα της ταινίας μικρού μήκους "Τα Γενέθλια" (2012), σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κατσικούδη και Λίτσας Μπούρμπουλα, ως μέλος στην ομάδα Σινέ...ργια.. Η ταινία διαγωνίστηκε στην κατηγορία των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ περιλάμβανε πολλές κατηγορίες, ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, ξένες μικρούς μήκους, ελληνικές και ξένες μεγάλου μήκους, κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ κ.λπ.
δημιουργία αφίσας: Χριστιάνα Μαρία Χαραλάμπη

   Για τις ανάγκες του φεστιβάλ επιπλέον κάπου "αυτοχρίστηκα" ως παραγωγός της ταινίας, αλλά έχοντας ασχοληθεί με τις απαιτούμενες επαφές με το φεστιβάλ (όπως επίσης και κάποια άλλα), με την παρουσία μου στη συνέντευξη τύπου που έγινε στις 19/11, την παρουσία μου στην προβολή για την υποστήριξη της ταινίας, αλλά και κάποιες διαφημίσεις μέσω facebook πιστεύω ότι θα μπορούσα να διεκδικήσω τον τίτλο του παραγωγού.
 
   Όπως προείπα, επρόκειτο για μοναδική εμπειρία, και για την πληθώρα των ταινιών που είδα (και πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η εμπορική τους κυκλοφορία) αλλά και για τους πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους που γνώρισα, σκηνοθέτες, ηθοποιούς κ.α., άλλους νεότερους και με λιγότερη εμπειρία και άλλους παλιότερους και με περισσότερες εμπειρίες.
    Μεταξύ άλλων γνώρισα τους Άνθιμο Κατιρτζόγλου και Αλεξάνδρα Δάφνη από τη Θεσσαλονίκη, σκηνοθέτες και παραγωγοί της ταινίας μικρού μήκους "The way back to me" (κατ' εμέ κρίμα που δεν πήραν κάποιο βραβείο), τον Chayan Sarkar σκηνοθέτη, παραγωγό αλλά και ηθοποιό στην ταινία μεγάλου μήκους "The sleeping warrior" (δεν είχα την τύχη να τη δω, θα περιμένω να γίνει η εμπορική προβολή της στη χώρα μας), ο οποίος ήρθε από τη μακρινή Αυστραλία !!! (όπως μου είπε ταξίδευε κάπου δυο μέρες για να έρθει στο φεστιβάλ), τον Simon Riley, σκηνοθέτη και παραγωγό της ταινίας μικρού μήκους "Bollocks" (πρέπει να ταν πετυχημένος τίτλος πάντως γιατί πολύς κόσμος έλεγε τη λέξη εκείνες τις μέρες), τον Juan Rodriguez - Briso σκηνοθέτη της ταινίας μεγάλου μήκους "30 μέρες πριν" (η οποία πήρε και βραβείο μοντάζ). Φυσικά να αναφέρω και τον τύπο, βλέπε Σοφία Καλάγκα (Seven Art), τους συντελεστές του φεστιβάλ που γνώρισα και πολλούς άλλους.
   Εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, υπήρχαν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου, σεμινάρια όπως "Η φωτογραφία στον κινηματογράφο" και "Κινηματογραφώντας στην Ευρώπη της κρίσης".
   Στην τελετή λήξης παραβρέθηκε πολύς κόσμος, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
   Μεγάλος θριαμβευτής των βραβείων, στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους ήταν αναμφισβήτητα "Ο Κατάσκοπος", μια πολύ καλή ρωσική παραγωγή, η οποία κυριολεκτικά "σκούπισε" τα βραβεία. (Η εκπρόσωπος της ταινίας δεν προλάβαινε να ανεβοκατεβαίνει στην εξέδρα). 
   Στις ταινίες μικρού μήκους, καλύτερη ξένη ταινία βγήκε το "Bollocks" (Αγγλία) του Simon Riley, ενώ καλύτερη ελληνική μικρού μήκους το "A simple story" του Ηλία Φλωράκη, μια απλή ιδέα με πολύ καλό αποτέλεσμα, που ασχολείται με το αν ένας άντρας και μια γυναίκα πρόκειται να συναντηθούν, βάσει του τι θα αποφασίσει η μοίρα τους (που προσωποποιείται στην ταινία με την μορφή ενός άντρα και μιας γυναίκας).
   Η βράβευση έκλεισε με πανηγυρικό και «διονυσιακό» χαρακτήρα όπως χαρακτήρισαν πολλοί, με Δρώμενα των Δωδεκαημέρων των Εορτών, τα οποία ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες», μέσα από τη συνεργασία του Προοδευτικού Εκπολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Περαχώρας και του Συνδέσμου Λουτρακιωτών, ο Ίβυκος.
   Φυσικά μέσα στην όλη εμπειρία δε θα μπορούσα να παραλείψω και τα πάρτυ που έγιναν τόσο στη διάρκεια του φεστιβάλ, όσο και το πάρτυ λήξης που έγινε μετά την τελετή απονομής βραβείων και λήξης. (Μπορώ να πω ότι ήπια αρκετό καφέ εκεί, αλλά ακόμα περισσότερο κρασί)
   Ανυπομονώ για την παρουσία μου στο επόμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ.!!!



Περισσότερα για τα βραβεία και την τελετή λήξης του φεστιβάλ μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο


Υ.Γ. Επίσης μπορείτε να επισκέπτεστε τη σελίδα του μπλογκ στο facebook για περισσότερες φωτογραφίες από το φεστιβάλ (θα προστίθενται σταδιακά).
   
      


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://tipsntrack.blogspot.in/2012/07/flying-twitter-bird-to-your-blog.html#ixzz2PztppVpN